Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 13 Kwi, 2011 Tamron 28-75 f-2.8 czy nikkor 50 f=1.8 do d5000/d90
witam, szukałem na forum ale nikt nie miał (bądź za słabo szukałem) rozterki konkretnie takiej jak ja, a mianowicie:
Obecnie jestem posiadaczem nikona d5000 ale na dniach planuje go sprzedać i kupić d90.
szkła jakie posiadam to:
-sigma 18-250 os
-sigma 10-20 f4-5.6
- no i kitowe nikkory lezące na dnie szafy 18-55 vr i 55-200
d5000 sprzedaje z kitami, sigmy zostawiam do d90, niedługo będzie samyang fisheye 8mm.
szukając obiektywu z dobrym światłem:
-mam możliwość kupienia teraz tamrona 28-75 f=2.8 za 900zl
-lub nikkora 50 z f=1.8 za okolo 550zl
na który z dwóch powyższych byście się zdecydowali?
jakie szkła na przyszłość? dodam ze maj czerwiec planuje kupić sb-900
d90 wybieram ze względu na wiertarkę i lepszego gripa, w daleeeekiej przyszłości będę czaił się na coś alla d700.
Wybor miedzy tymi dwoma szklami jest dosc "osobliwy", na co juz hijax_pl zwrocil uwage. Pomysl zakupu 28-75 moglby byc dobry w przypadku nabywania D700 raczej w bliiiiiiizszej przyszlosci. Bez D700, dla mnie, wiecej sensu mialoby raczej pozbycie sie 18-55 i 18-200, a nabycie Tamrona 17-50 f/2.8. Oczywiscie zostawilbym takze 10-20, oraz chwilowo 55-200, aby w przyszlosci wymienic go na cos jasniejszego i masywniejszego.
Pomysl zakupu 28-75 moglby byc dobry w przypadku nabywania D700
Sam z zadowoleniem używałem go kiedyś z D90. Do D700 raczej już go nie przykręcam - ale to znak subiektywnych preferencji, w końcu na D90 też mi dołu nie brakowało
Oczywiscie, nie mam nic przeciwko uzywaniu 28-75 na D90. Pomyslalem jednak, ze ktos, kto mial dwa zoomy zaczynajace sie od 18mm (choc jeden lezal w szafie) moze byc przyzwyczajony do nieco szerszego kata, bez koniecznosci zmiany szkiel (w tym przypadku na 10-20)...
Ja z obecnego zestawu zostawiłbym tylko Sigmę 10-20.
Do tego dokupiłbym zestaw 3 budżetowych stałek 35, 50 i 85.
Pomysł na zakup mocnej systemowej lampy zawsze jest dobry, jeśli akurat są na to fundusze. Jak nie ma, można pomyśleć o jakimś Nissinie.
przede wszystkim często robię zdjęcia gdy jest ciemno z reki, a nie oszukujmy się sigma 10-20 ma słabe światło i przy wbudowanej lampie widać cień obiektywu na podłodze.
hijax_pl napisał/a:
Tzn masz już na oku jakieś inne obiektywy bez silnika? Bo jak na razie to tylko 50/1.8 się pojawił na liście zakupowej...
to pierwszy powód już masz, i tak kupie stalki. a drugie dalej chodzi o gripa, d5000 jest za mały i nie wygodny.
hijax_pl napisał/a:
W jakim celu?
zaznaczyłem alla ponieważ będę szukać fx z możliwością nagrywanie filmów, tyle ze z af ale to czekam jeszcze na premierę i $.
Generalnie bawię się bardzo amatorsko, narazie wyginam ściany szeroka sigma, teraz szukam coś jasnego żeby porozmazywać tła. gdybym miał już d90 to na pewno pytania by nie było ponieważ 50 dawno juz by na nim była. Mój problem bardziej się opiera na tym czy opłaca się brać używanego tamrona za te pieniążki od sprawdzonego kolegi czy w ogóle o nim zapomnieć i bawić sie z przekładaniem szkieł w przyszłości? czy może jednak tamron jest fajnym, jasnym obiektywem i można już porozmazywać tło? zaznaczam ze kupno jego na pewno odwlecze w czasie kupno 50.
pomiedzy d90 i d5000 zdecydowanie bierz d90. nie mam zadnej ze stalek, nad ktorymi wielu (zazwyczaj uzytkownikow innych systemow) placze ze silnika nie maja, ale mam za to dwa inne szkla ktore AF maja tylko po srubokrecie. dochodzi jeszcze duzo lepsza ergonomia d90
przede wszystkim często robię zdjęcia gdy jest ciemno z reki, a nie oszukujmy się sigma 10-20 ma słabe światło i przy wbudowanej lampie widać cień obiektywu na podłodze.
Będzie problem z pokryciem tak szerokiego kąta, ale mieć SB900 zawsze warto
m4uy napisał/a:
gdybym miał już d90 to na pewno pytania by nie było ponieważ 50 dawno juz by na nim była.
moim zdaniem lepiej sprawdziłby się 35/1.8DX, no ale to moje zdanie.
m4uy napisał/a:
bawić sie z przekładaniem szkieł w przyszłości?
To zasadnicze pytanie - zumy to wygoda, stałki - przekładanie. Ale są ludzie, dla których przekładanie to żaden problem, a zysk z posiadania stałek rekompensuje wszystko.
m4uy napisał/a:
czy może jednak tamron jest fajnym, jasnym obiektywem i można już porozmazywać tło?
Na DX - może, w końcu ma f/2.8. Szczególnie na długim końcu i małych dystansach. Poza tym to szkło pełnoklatkowe, więc nie będziesz widział winiet, utraty ostrości w rogach i innych tego typu tam defektów... No i to szkło, tak samo jak 35/1.8DX możesz bez problemów używać na D5000
w daleeeekiej przyszłości będę czaił się na coś alla d700.
hijax_pl napisał/a:
W jakim celu?
Przymierzam sie na samyanga ficheye i planuje robic panoramy sferyczne, d700 i taka polka ma juz pomiar swiatla w korpusie... bo z d90 bede jednak musial troche pocwiczyc manual...
Rozumiem ze brac tego tamrona i w przyszlosci jednak tez tego nikkora 50mm?
Pamiętaj tylko, że Samyang 8 mm fisheye jest obiektywem przeznaczonym na niepełną klatkę i z D700 będzie winietował. Jest (była?) dostępna wersja przerabiana na pełną klatkę (Samyang 8 mm f/3.5 dla pełnej klatki.
Co do pomiaru światła w korpusie to chyba coś poniżej D700 się znajdzie w tym systemie…
tyle co mi wiadomo to w d700 mozna tez wlaczyc dx. Wiem ze nie ten dzial ale nie chce nowego topicu zakladac, to moze jakas podpowiedz co do wyboru body? narazie zamieniam d5000 na d90, jak nazbieram $ to myslalem o d700.
dobra, juz plan jest. Pobawilem sie troche 50 i odpuszczam narazie tampona i d90 na rzecz d7000 i nikkora:) sigmy obie zostawiam, wiem ze meeeega zoom to nie zbyt dobry pomysl ale na jachce podczas regat niestety takie cudo potrzebuje:/ moze w przyszlosci dokupie jakies drugie tanie body i wtedy na poczatek 70-300 bo poki co na jasny zoom siana nie bede miec.dzieki za pomoc:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10