Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 Tamron 17-50vs Tamron 17-50VC
Witam.
Zastanawiam się nad kupnem w/w Tamrona do Canon 500d. Powstaje dylemat, który z nich daje ładniejszy obrazek? To w sumie jest dla mnie najważniejsza kwestia. Stabilizacja ma dla mnie wartość drugoplanową. Podobno VC daje ładniejsze rozmycie tła i jest solidniej wykonany. Czy ktoś z szanownych forumowiczów może podzielić się doświadczeniem lub swoimi uwagami?
aj tam aj tam. Wiadomo o co chodzi
Przeglądając tabele rozdzielczości w The Digital Picture lepsze wyniki osiąga starszy model...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 16 Mar, 2011
krzysztoff77 napisał/a:
Powstaje dylemat, który z nich daje ładniejszy obrazek?
krzysztoff77 napisał/a:
Przeglądając tabele rozdzielczości w The Digital Picture lepsze wyniki osiąga starszy model...
Jeżeli lepszy obrazek to dla Ciebie tylko rozdzielczość to masz sprawę z głowy.
Jakiś czas temu widziałem gdzieś porównanie gdzie wynik był dokładnie odwrotny więc wszystko wyglada na to, że zależy jak sie robi testy no i najważniejsze- to tamron przy swoim rozrzucie też nie ułatwia stwierdzenia kwestii w jednoznaczny sposób.
Pytałem o tego tamrona w miejscowym sklepie, tak się akurat składało, że mieli oba modele dostępne od ręki. W toku rozmowy wyszło, że wg sprzedawców oraz opinii klientów którzy podobnego wyboru dokonywali, starsza wersja jest lepsza od nowej i taka została mi zasugerowana. Być może więc coś w tym jest.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 16 Mar, 2011
tobo napisał/a:
Pytałem o tego tamrona w miejscowym sklepie, tak się akurat składało, że mieli oba modele dostępne od ręki. W toku rozmowy wyszło, że wg sprzedawców oraz opinii klientów którzy podobnego wyboru dokonywali, starsza wersja jest lepsza od nowej i taka została mi zasugerowana. Być może więc coś w tym jest.
testowałem szkło znajomej (nowa wersja) i jej obiektyw był ostrzejszy od mojego(mam starą wersję), z tym ze jej to była nówka a mój jest juz po przejściach(a jak wiadomo to szkło szybko "szarpie ząb czasu")... więc to też słabe porównanie
Może to w tym jest, że chcą się z magazynu starej wersji pozbyć Też kiedyś wierzyłem sprzedawcom i ufałem, że radzą mi jak przyjacielowi - szczerze i uzciwie. Ale wtedy byłem młody i naiwny...
Niezaleznie od tego co sprzedawcy sugeruja, cos w tym chyba musi byc. Zarowno w tescie na photozone jak i na stronie the-digital-picture.com/reviews/ wspominaja o tym ze stara wersja jest nieco bardziej ostra. Widzialem to gdzies jeszcze, ale teraz nie moge sobie przypomniec gdzie. Ogolnie jednak nigdzie nie pisza ze obiektyw jest zly.
VC jest znacznie ciezszy od starej versji, wiec mechanicznie powinien byc lepszy. (Nie mysle ze sam mechanizm VC dodaje az tyle wagi.)
Możesz mieć starszy czy nowszy jak wolisz,ale z rozrzutnością pod względem ostrości czy FF lub BF nic nie zrobisz.Tak już jest z tym modelem że trzeba dobrze trafić na egzemplarz aby nie "mydlił".Ja kupiłem ze sprawdzonego źródła i jest ok.
Witam. Podzielę się moim doświadczeniem. W końcu zakupiłem model bez VC. Wykonanie całkiem OK. AF w porządku wcale nie tak hałaśliwy bez tendencji do FF/BF. Jakość obrazka niestety mnie nie przekonała. Fakt ostrzejszy od kita ale na pierwszy rzut oka zdjęcia nie do rozróżnienia. Jak dla mnie przewaga "laboratoryjna". Dodatkowo przy pełnej dziurze ostry tylko w środku reszta lekkie mydełko. Nie wiem może to "słynny" tamronowski rozrzut jakościowy? Sklepowy specjalista twierdzi, że nie istnieje coś takiego jak rozrzut jakościowy, co najwyżej rozrzut pod względem FF/BF. Oddałem go testując jednocześnie model 18-270VC i powiem, że zaskoczył mnie pozytywnie.
Po kilku dniach dopłaciłem 300 z hakiem i nabyłem 17-50VC znowu w ciemno przez neta. Zdecydowana poprawa. Przewaga nad kitem bezapelacyjna. Ostry już od pełnej dziury i to niesamowicie ostry! Stabilizacja około 3EV. AF cichszy niż w poprzedniku ponownie bez FF/BF. Abberacja mniejsza niż w modelu bez VC. Testy testami, opinie opiniami w moim przypadku różnica zdecydowanie na korzyść nowszego modelu. Kryształowo czysty i ostry obraz bez względu na zastosowaną przysłonę i ogniskową. Chyba już go zostawię bo za taką cenę nic lepszego nie znajdę. Jeżeli ktoś ma dylemat może pójść w moje ślady. Chyba, że jednak istnieje jakiś rozrzut.....
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 11 Kwi, 2011
krzysztoff77 napisał/a:
Sklepowy specjalista twierdzi, że nie istnieje coś takiego jak rozrzut jakościowy,
No cóż fachoffffców coraz więcej a czy przypadkiem ten sam specjalista nie wymieniał ci starej wersji na nową za niewielką dopłatą ?
Może podaj w jakim to sklepie, to koledzy z twojego miasta będą mieli poprawkę na tego specjalistę.
Specjalista twierdził jedynie brak rozrzutu ale nie zamierzał mi nic wciskać. Model z VC kupiłem w innym sklepie. Fakt, że w rozmowie telefonicznej sprzedawca zachwalał nowszy model. Dodam, że są to uznane sklepy internetowe notabene reklamujące się na optycznych
Cóż każdy ma własne zdanie oraz subiektywne odczucia piękna czy jakości. Swoją rolę odgrywa również oczywiście aspekt biznesowy, którego należy wliczyć w ryzyko kupna.
Musze jeszcze w plenerze przetestować ten model ale pogoda nie zachęca
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 11 Kwi, 2011
krzysztoff77 napisał/a:
Specjalista twierdził jedynie brak rozrzutu ale nie zamierzał mi nic wciskać. Model z VC kupiłem w innym sklepie. Fakt, że w rozmowie telefonicznej sprzedawca zachwalał nowszy model. Dodam, że są to uznane sklepy internetowe notabene reklamujące się na optycznych
to tym bardziej chciałbym poznać tego specjalistę, przecież taki fachofffiec to skarbnica wiedzy
Przeszło przez moje ręce kilka sztuk starego i nowego.
Wnioski są następujące:
- jeżeli wyciągnę średnią z jakości potycznej grupy starych i nowych to nie ma istotnej różnicy
- jak ktoś potrzebuje stabilizacji niech kupi VC
- jak ktoś jej nie potrzebuje niech kupi stary - mniej noszenia, taniej (sam zakup i tańsze filtry)
Zostawiłem dla siebie starszy model. Za różnicę w cenie kupiłem dodatkową lampę, która bardziej mnie cieszy niż VC które w 95% czasu było wyłączone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10