Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 12 Kwi, 2011 Krajobraz, nocne zdjęcia w mieście i ogólnie spacerniak
Cześć,
nosze się z zamiarem zainwestowania w nowy obiektyw do mojego Canona 500D. Na dzień dzisiejszy posiadam kitowy obiektyw C 18-55 oraz Sigmę 70-300. Potrzebuje obiektywu który będzie dobry do fotografowania krajobrazów, nocnych zdjęć w mieście i ogólnie troszkę taki uniwersalny spacerniak. Zależy mi i na tym aby dobrze ostrzył i był dosyć jasny. Budżet to okolice 2 tys. zł, nieco droższe też wchodzą w grę ale wszystko w granicach rozsądku.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 12 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Oprócz tego, że nie jest zbyt jasny nie widzę w nim większych wad. Oczywiście C 15-85.
Z nie systemowych jasny Tamron 17-50 F2.8 z lub Sigma 17-70 2.8-4.0 DC OS HSM.
To chyba na tyle. No chyba, że dołożysz jeszcze tysiaka i nabędziesz C 17-55 F2.8
Jak dobrze poszukasz to za ok 2,5 znajdziesz C 17-55 IS F2.8. Szczerze powiedziawszy wybrany Tamron będzie bardzo dobrym rozwiązaniem. Optycznie nie ustępuje canonowi jedynie af wolniejszy.
uniwersalny spacerniak. Zależy mi i na tym aby dobrze ostrzył i był dosyć jasny. Budżet to okolice 2 tys. zł, nieco droższe też wchodzą w grę
IMO najlepiej canon 17-55/2,8IS USM - używany do kupienia za ok.2500pln, a jeśli ma być taniej a niewiele gorzej - dobrze dobrany tamron 17-50/2,8 z lub bez VC.
Ostatnio zmieniony przez Sunders Wto 12 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz
uniwersalny spacerniak. Zależy mi i na tym aby dobrze ostrzył i był dosyć jasny. Budżet to okolice 2 tys. zł, nieco droższe też wchodzą w grę
IMO najlepiej canon 17-55/2,8IS USM - do kupienia za ok.2500pln, a jeśli ma być taniej a niewiele gorzej - dobrze dobrany tamron 17-50/2,8 z lub bez VC.
Za 2500pln to chyba tylko używany ten canon 17-55?
Jaka jest różnica pomiędzy canonem a tamronem po za oczywiście ceną ?
jeżeli są to czy są to różnice znaczące?
Myślę intensywnie nad tym C 17-55 tyle że 3200zł za nowy to troszkę dużo jak dla mnie i w grę przy tym obiektywie wchodzi tylko zakup na raty. Poczytam opinie (od których pewnie tylko bardziej namiesza mi się głowie) i zobaczymy.
[ Dodano: Wto 12 Kwi, 2011 18:47 ]
Chyba zdecyduje się na tego C17-55 i mam pytanie - tylko zaznaczam że jestem jeszcze amatorem i będzie to pierwszy obiektyw który kupuje w sklepie.
Będąc w sklepie na co mam zwrócić szczególną uwagę aby kupić dobrą sztukę?
Zadaj sobie pytanie czy rzeczywiście wykorzystasz jego szybszy af. Miałem przyjemność pracować na Tamronie bez VC oraz Canonie. Moje przemyślenia, jeżeli będziesz robił śluby na aps-c to tylko 17-55. Jeżeli nie masz zamiaru wykonywać zleceń związanych z reportażem to przemyśl tego Tamrona. Optycznie równy canonowi. Dodatkowo zostanie Ci kasa na inne szkło, może jakąś stałeczke albo coś z szerokiego kąta. Pozdrawiam
Zadaj sobie pytanie czy rzeczywiście wykorzystasz jego szybszy af. Miałem przyjemność pracować na Tamronie bez VC oraz Canonie. Moje przemyślenia, jeżeli będziesz robił śluby na aps-c to tylko 17-55. Jeżeli nie masz zamiaru wykonywać zleceń związanych z reportażem to przemyśl tego Tamrona. Optycznie równy canonowi. Dodatkowo zostanie Ci kasa na inne szkło, może jakąś stałeczke albo coś z szerokiego kąta. Pozdrawiam
No i mi się już pomieszało, tak jak pisałem wcześniej obiektyw potrzebuje do amatorskiej zabawy - zlecenia, śluby odpadają. Tamron cenowo wygląda naprawdę zachęcająco, czy nie lepiej było by zainwestować właśnie w tamrona i zaoszczędzoną kasę ulokować w jakąś dobrą lampę - bo cały czas jadę na wbudowanej gdyż nie widziałem powodu aby w nią inwestować i do tego może jeszcze jakiś grip ?
[ Dodano: Wto 12 Kwi, 2011 22:46 ]
CHyba jednak szarpnę się na tego C 17-55 i tu moje pytanie (zaznaczam że jeszcze jestem fotografem amatorem) jaka będzie różnica w jakości zdjęć pomiędzy C 17-55 a obiektywem kitowym który posiadam C 18-55, ogniskowe mają niemal identyczne chociaż gdy zestawić te obiektywy obok siebie to ten pierwszy jest niemal dwa razy większy?
Z góry dziękuje za wyrozumiałość i cierpliwość
Różnicę w jakość dostrzeżesz od razu. Prawie jak walnięcie młotem No i zobaczysz co znaczy stałe światło w pełnym zakresie. Chyba najlepszy możliwy wybór. Jeżeli jednak chodzi o stosunek cena/jakość to raczej Tamron.
Jeśli kąty widzenia (ogniskowe) w kicie 18-55 Ci odpowiadały to jasne: bierz Tamrona 17-50, Canona 17-55IS czy cokolwiek podobnego.
Ja z podobnymi zainteresowaniami spojrzałbym jednak w kierunku ultra szerokich kątów, np. Tokiny 11-16 lub Canona 10-22. Dla większości nie były by to dobre 'spacerniaki', dla mnie idealne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12