Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 22 Kwi, 2011 Mała wszechstronna lustrzanka/kompakt?
Z góry się przyznam, że nie znam się na aparatach i szczerze powiedziawszy nie chcę siadać do specyfikacji i całej anatomii fotografowania, żeby po prostu kupić aparat. Jako, że raczej większość osób na tym forum zajmuje się fotografowaniem i całą tą wiedzę ma w małym palcu, chciałbym, żebyście tylko zerknęli na moje wymagania i napisali czy da radę to spełnić i podali jakieś przykładowe modele aparatów.
Poszukuję aparatu w miarę możliwości uniwersalnego. Wiem, że w tym przypadku najlepszy byłby kompakt, ale jakoś jakość zdjęć kompaktów nie przypadła mi do gustu (może nie umiem nimi robić zdjęć...). Co mnie najbardziej zawsze irytowało to opóźnienie od naciśnięcia spustu do zrobienia zdjęcia, przez co zdjęcia zawsze są jakieś zamazane. Chciałbym aparat, który to opóźnienie będzie miał możliwie małe, abym mógł bez problemu zrobić zdjęcie np. lecącemu ptakowi. Drugą sprawą jest to, aby aparat był w miarę mały i lekki, chciałbym go zabrać na wycieczkę w góry i nie nosić go w wielkiej torbie. Fajnie by było jakby był jakiś w miarę uniwersalny obiekty, który później możnaby wymienić na jakieś specjalizowane... A no i jedno z ważniejszych wymagań, chciałbym aby aparat był tani, żebym nie musiał obchodzić się z nim jak z jajkiem, dlatego sprzęt powyżej 1,5 tys to raczej odpada.... myślałem, żeby maksymalnie wydać 700PLN - 1000PLN, tak wiem, mało, ale uważam, że jak nie jestem profesjonalistą, tylko zwykłym zjadaczem chleba, to nie chcę kupować droższego sprzętu, bo jest mi on po prostu nie potrzebny, nie znam się i raczej nie spędzę większości mojego dalszego życia na zgłębianu technik fotografowania, chciałbym mieć po prostu przyzwoity i tani aparat, który mogę wszędzie zabrać, bez myślenia czy mi go ktoś nie ukradnie z samochodu, bez żałowania jak mi wpadnie do wody, aparat który pozwoli mi manualnie ustawić wszystkie parametry jak będę tego chciał i który zrobi przyzwoite zdjęcia.
Wszyscy chwalą lustrzanki, wszędzie czytam opinie jaka to kolosalna różnica jest pomiędzy lustrzanką a zwykłą cyfrówką, każdy pisze, że po przejściu na lustrzankę, nigdy w życiu nie zamieniłby tego na kompakta, więc zrodziła się we mnie myśl, żeby zainwestować właśnie w lustrznakę.
Wiem, że powinienem usiąść i przeczytać trochę artykułów na temat fotografowania, doboru aparatu, parametrów etc... Ale po prostu nie mam na to czasu. Po 14h pracy przed kompem, po prostu nie mam już siły usiąść na kolejne kilka h, żeby poczytać sobie artykuły o aparatach... A dla zapalonych fotografów wiedza, której nie posiadam to oczywista podstawa, więc będę wdzięczny za rady.
Wysłany: Pią 22 Kwi, 2011 Re: Mała wszechstronna lustrzanka/kompakt?
To ja Ci polecę Panasonica G2. Ostatnio używałem go dłużej, właśnie jako uniwersalnego sprzętu na wyjazd. Jest tak samo szybki jak tanie lustrzanki, jest od nich mniejszy, choć traci trochę pod względem szumów (mimo to jest powyżej poziomu prawie wszystkich kompaktów), ma dobry wizjer elektroniczny i bujany dotykowy ekran (co bardzo zwiększa uniwersalność). W słabym świetle lub jak potrzeba precyzji, możesz ostrzyć ręcznie (co akurat stanowi przewagę nad lustrzankami do 3k zł) - obrót pierścienia automatycznie powiększa w wizjerze obraz.
Jakie szkło? Najtaniej będzie z kitem, choć to jest niestety dławienie możliwości tego aparatu. Nowy kosztuje prawie 2000 zł, ale można znaleźć na e-bayu oferty refurbished mieszczące się w Twoim limicie. Za 1000 zł nie kupisz nowego sprzętu spełniającego Twoje wymagania, no chyba że analog .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12