Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 06 Mar, 2010 Sigma 70-200 II EX DG APO HSM i konwertery Sigma a Sony Alfa
Witam. Wczoraj zakupiłem ten obiektyw. Konwertery EX APO x2 i x1,4 miałem już wcześniej. Dzisiaj testowałem ten sprzęt. Sam obiektyw z Alfa 300 ostrzy bardzo ładnie.
Autofokus cichy szybki, bezbłędny. Po podpięciu konwertera nie działa autofokus. To znaczy działa ale nie ostrzy prawidłowo. Przelatuje a potem zatrzymuje się w kompletnej nieostrości. Wg wszelkich info jakie uzyskałem elementy te powinny ze sobą działać. Warunki oświetleniowe w których sprzęt testowałem były znakomite. Otwarta przestrzeń w słoneczny i bezchmurny dzień.
[ Dodano: Sro 10 Mar, 2010 18:47 ]
Witam. Poniżej cytuje odpowiedz serWisu Sigmy w powyższej sprawie:
Według tabeli Sigmy AF w obiektywie 70-200 II APO EX DG MACRO HSM Sony niestety nie będzie prawidłowo pracował z telekonwerterami 1.4x i 2x jeśli Sigma posiada numer seryjny poniżej 5000001.
[ Dodano: Pon 02 Sie, 2010 20:44 ]
W trakcie czytania testu na Optyczne.pl obiektywu Sigma 150-500mm znalazłem takie oto zdanie: "Trudno napisać rzetelne podsumowanie testu tego obiektywu, bo nie specjalnie jest do czego go porównywać. Jedynym konkurentem w tej klasie jest Tamron 200-500 mm, którego nie mieliśmy okazji testować. Tak naprawdę, Sigma 150-500 mm daje nam jeden z najtańszych sposobów uzyskania ogniskowej 500 mm i pracującego układu autofokusa. Oczywiście można szukać innych sposobów, ale zawsze są to pewnego rodzaju karkołomne kombinacje. Użycie obiektywów klasy Canonów 5.6/400, 100-400 mm IS, czy Nikkora 80-400 mm VR wymaga dokupienia konwertera 1.4x i zaklejania styków, aby autofokus pracował".
We wcześniejszym poscie pisałem, iż moje konwertery nie przenoszą autofokusa z Sigma 70-200mm II HSM Macro , mimo że niemal we wszystkich materiałach reklamowych pełna kompatybilność się z optymizmem zaznacza.
Dostałem odpowiedź z serwisu iż tylko obiektywy, których nr seryjny zaczyna się od 5, będą w pełni współpracowały. Szkoda że o tym nigdzie się nie wspomina.
Pytanie. Czy tak jak w Canonach istnieje możliwość spowodowanie tej współpracy przez zaklejenia jakiś styków ? Jeżeli tak, bardzo proszę o instrukcję jak tego dokonać.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 08 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12