Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy opłaca się wymienić 18-105mm na 18-200mm
Autor Wiadomość
Mashu
[Usunięty]

Wysłany: Sob 15 Maj, 2010   Czy opłaca się wymienić 18-105mm na 18-200mm

Witam,

Kiedy kupiłem Nikona D90 z kitowym 18-105mm f3.5-5.6 VR, brakowało mi obiektywu szerokokątnego, wybrałem Tokina 11-16mm f2.8

Obecnie zastanawiam się nad wymianą 18-105mm na 18-200mm. Czy stracę na ostrości ?

Nigdzie nie mogę znaleźć dobrego porównania tych obiektywów, a te które znajduje są komentowane jako nieprofesjonalne i błędne.

Za 18-200 przemawia solidniejsze wykonanie(trwałość - bagnet metalowy), wskaźnik GO, większy zoom no i przede wszystkim czas zaoszczędzony przy zmienianiu szkieł.

A może warto zostawić 18-105mm i dokupić teleobiektyw 70-200 lub jakiś dłuższy ?

Bardzo chciałbym fotografować dzikie zwierzęta, prawdopodobnie 200mm nie rozwiązuje całkiem problemu, poza tym 18-105mm ma bardzo luźno chodzący pierścień do ustawiania manualnie ostrości, podejrzewam, że w 18-200mm będzie podobnie ?

Jakieś rady ? Warto wymienić 18-105mm na 18-200mm ? Czy są jakieś testy (krzywe) pokazujące zachowywanie się obu tych obiektywów ? Jak bardzo się od siebie różnią jeśli chodzi o ostrość obrazu ?
Czy są to różnice istotne dla amatora (zauważalne)?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 15 Maj, 2010   

Mashu napisał/a:
Obecnie zastanawiam się nad wymianą 18-105mm na 18-200mm. Czy stracę na ostrości ?

W zasadzie to nie.
Mashu napisał/a:
Za 18-200 przemawia solidniejsze wykonanie(trwałość - bagnet metalowy), wskaźnik GO, większy zoom no i przede wszystkim czas zaoszczędzony przy zmienianiu szkieł.

I to w sumie robi prawie 3-krotną różnicę w cenie ;)
Mashu napisał/a:
A może warto zostawić 18-105mm i dokupić teleobiektyw 70-200 lub jakiś dłuższy ?

Warto zostawić, tym bardziej, że:
Mashu napisał/a:
Bardzo chciałbym fotografować dzikie zwierzęta

więc przyda Ci się 70-300VR
Cytat:

IMHO - nie.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

tak jak pisze hijax_pl, chyba najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie 70-300 VR

bacruk 
Entuzjasta

Mashu napisał/a:
wskaźnik GO
??

Mashu napisał/a:
warto zostawić 18-105mm i dokupić teleobiektyw 70-200 lub jakiś dłuższy

TAK zwłaszcza że
Mashu napisał/a:
fotografować dzikie zwierzęta

Mashu napisał/a:
200mm nie rozwiązuje całkiem problemu

Mashu napisał/a:

TAK
18-200 (250, 270) są co najwyżej dostateczne pod względem optycznym i mechanicznym.
Nie po to kupuje się lustro aby sprowadzać jakość generowanych obrazów do kompakta...

Mashu napisał/a:
ma bardzo luźno chodzący pierścień do ustawiania manualnie ostrości

Używasz MF ?

Mashu
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
więc przyda Ci się 70-300VR

Właśnie cena za nowy 18-200 to € 510, a nowy 70-300 VR widzę za € 340 ;/

bacruk napisał/a:

Mashu napisał/a:

TAK
18-200 (250, 270) są co najwyżej dostateczne pod względem optycznym i mechanicznym.
Nie po to kupuje się lustro aby sprowadzać jakość generowanych obrazów do kompakta...

A jak się ma 18-200 do 18-105 ? Myślałem, aby pozbyć się go zanim coś w tym plastiku pęknie i nic nie będzie wart.

Chciałbym mieć zestaw dobry do robienia każdego rodzaju zdjęć: pejzaże, portrety, zwierzaki.
Poza tym zakres <18 lub >100 dają ciekawe efekty, przerysowana perspektywa za pomocą szerokiego, ścieśnienie za pomocą tele itp...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Mashu napisał/a:
A jak się ma 18-200 do 18-105 ? Myślałem, aby pozbyć się go zanim coś w tym plastiku pęknie i nic nie będzie wart.

Wiesz.. jak zamierzasz obiektywem gwoździe wbijać - to zmieniaj. Mój 18-105 przetrwał 2 lata, zrobił ponad 20tyś zdjęć, często był zdejmowany z bagnetu i.. jakoś nic mu się nie stało :shock:

Mashu
[Usunięty]

Dzięki za radę,

Cieszę się, że na forum są inteligentni ludzie, którzy chętnie pomagają, bez obrażania innych w celu podniesienia poczucia własnej wartości. Co niestety miało miejsce na innym forum, które wcześniej odwiedzałem :)

Tutejszyn 
Optyczny

Mashu, wychodzę z założenia, że jeśli pojawia się pytanie, które zaczyna powracać jak mantra, a próby znalezienia racjonalnych odpowiedzi nie uwalniają od tego niepokoju, to nie pozostaje nic innego jak tylko wymienić na 18-200. Ja tak zrobiłem i kurcze żałuję.. ale pozbyłem się tego niepokoju i zdobyłem kolejne doświadczenia.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

hijax_pl napisał/a:
Mój 18-105 przetrwał 2 lata

Żeby nie było niedopowiedzeń... nie rozpadł się na kawałki po tych 2 latach :D
Po prostu w stanie BDB został sprzedany ;)

Raideur 
Rozmowny

hijax_pl dobrze radzi ;) i 70-300 VR dla ciebie bedzie dobrym rozwiazaniem,tzn lepszym niz 18-200

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Mashu napisał/a:

Do 100 mm podobnie. Powyżej 100 mm 18-200 jest już słaby. Po co wydawać 2.5 tys. za badziewne 200mm? za tyle pieniędzy można kupic całkiem dobre 200 mm.

A wygoda... coz dla wygody warto to kupić.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Mashu napisał/a:
A jak się ma 18-200 do 18-105 ?

RB napisał/a:
Do 100 mm podobnie. Powyżej 100 mm 18-200 jest już słaby

...a 18-105 wręcz tragiczny... w ogóle nieużyteczny zakres w tym plastykowym szkielku ;)

:lol: :lol: :lol:

Sunders 

Cytat:
Czy opłaca się wymienić 18-105mm na 18-200mm

Zdecydowanie nie.
Mashu napisał/a:
Jak bardzo się od siebie różnią jeśli chodzi o ostrość obrazu ?

Różnice dla amatora/poza różnym zakresem ogniskowych i metalowym bagnetem/są raczej niezauważalne.
Mashu napisał/a:

Jak najbardziej warto-np.wspominanego już nikkora 70-300VR, lub obiektyw 70-200/2,8 nikona, sigmy lub tamrona-w zależności od zasobności sakiewki :smile:
:cool:

wareczynski 
Początkujący

Wysłany: Sob 21 Maj, 2011   Obiektyw do Nikona D3100 - zamiast 18-105

Posiadam Nikona D3100 z obiektywem Nikkor 18-105. Nie będę ukrywał, że to najlepszy aparat jaki posiadałem do tej pory. Jedna rzecz, którą bym zmienił to obiektyw który nie daje mi wystarczającego zoomu. Czy mogę prosić znawców tematu o doradzenie jaki obiektyw wybrać? Nikkor 18-200? Generalnie chciałbym obiektyw uniwersalny czyli z dużym zakresem ogniskowych. Jakoś nie bardzo siebie widzę z kilkoma obiektywami w torbie i przekręcaniem co chwilę w zależności od potrzeby - jeszcze nie jestem na tym etapie ;-)

moronica 

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sob 21 Maj, 2011   

jakikolwiek obiektyw 18-200, nawet nikonowski, bedzie gorszy optycznie od 18-105. lepiej sobie spraw np N 70-300 VR i pogodz sie z tym, ze wymiennosc optyki to akurat zaleta a nie wada lustrzanek ;)

Odpowiedz do tematu