Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 16 Maj, 2011 Kompozycja, perspektywa, ŻELAZNE ZASADY fotografowania.
Czego ja już się nie naczytałem o zdjęciach:
- ptaków się tak nie fotografuje...
- niewłaściwe światło...
- niewłaściwe tło...
- bałagan...
- fotografowanie zwierząt w ZOO czy oswojonych nie licuje ze szlachetną fotografią...
Dla mnie - dobre zdjęcie to takie, które przemawia OBRAZEM.
Są pewne reguły, które mogą podpowiadać sposób rejestracji trójwymiarowej ruchomej rzeczywistości na płaskim, nieruchomym odwzorowaniu. Ale tak, jak sztywne przestrzeganie reguł prowadzi tylko do odtwórczego rzemiosła, tak śmiałe i świadome ich łamanie może prowadzić do kreacji wartościowego utworu.
Dlaczego fotografowanie oswojonych zwierząt miałoby być NIEGODNE? Czy portret w atelier jest mało warty w porównaniu z fotografią uliczną? Wszystko jest pod kontrolą: światło, perspektywa, kąt zdjęcia, poza modela...
Czy makrofotografia np. kwiatów w warunkach studyjnych jest podrzędna w stosunku do fotografowania na łące?
Czy fotografia bawołów czy żyraf z balonu na Serengeti jest śmieciem, bo perspektywa nienaturalna?
Ileż to wspaniałych zdjęć,- tru... OBRAZÓW FOTOGRAFICZNYCH pokazuje coś wyjątkowego, przemawia SZCZEGÓŁEM, zdobywa nagrody na wystawach, chociaż światło nie jest idealne, głębia ostrości mogłaby być kapkę inna, kadrowanie niedoskonałe, perspektywa zupełnie niezgodna z "zasadami".
Przykładamy ramkę, z zaznaczonymi mocnymi punktami wg zasady złotego podziału i dyskwalifikujemy wszystkie prawie zdjęcia z National Geographic...
Czytam sporo angielskojęzycznych czasopism i - co ciekawe - nawet zdjęcia będące kanwą do instruktażu, jak można je zrobić lepiej albo poprawić - czyli w znacznym stopniu niedoskonałe - są opisane w ten sposób, by pokazać CO W NICH JEST DOBREGO, w czym są oryginalne i dlaczego zasługują na uwagę czy dopracowanie.
Ale to się bardzo rzadko zdarza na polskich forach dyskusyjnych.
Myślę, że tylko dwie żelazne zasady powinny być NA OGÓŁ przestrzegane:
- odpowiednie naświetlenie,
- właściwe ustawienie ostrości.
Cała reszta - daje pole do popisu własnej inwencji twórczej.
Ot, taka moja uwaga luźna, mająca na celu skłonienie do autorefleksji.
to dla Ciebie..
dla mnie ma przemawiać emocjami,
a jeśli brakuje emocji, to chyba warto byłoby zabłysnąć choćby ciekawym kadrem, świetną kolorystyką czy może czymś niepowtarzalnym
jeśli powielasz zdjęcia które się już pojawiały, lub wrzucasz zdjęcia do tematów które są popularne i niczym się nie wybijasz - to po co robić takie zdjęcia? do albumu rodzinnego, czy na tapetę sobie na pulpit?
Nie każdy jest idealny, forum służy do oceniania zdjęć, jeśli zdjęcia są kiepskie - to nie pomoże tłumaczenie się że łamie zasady...
Bo jak to wiele razy sam słyszałem, jeśli chcesz łamać zasady - to bądź świadom co łamiesz i w jakim celu, bo samo zrobienie pstryka, nie świadczy że złamałeś zasady bo tak chciałeś
Każdy chyba się uczy fotografii, każdy ma inne spojrzenie i inny gust, ale jeśli większości się coś nie podoba, to teraz pytaniem zostaje - czy robisz zdjęcia aby je upubliczniać dla osób którym się nie podoba taki styl, czy też robisz tylko dla siebie, czy szukasz grupy odbiorców ? (niczym nowoczesna sztuka i bohomazy na ścianie za miliony dolarów, gdzie tylko autor obrazu wie co namalował)
Tak tylko odpowiadając jeszcze na Twojego posta, chcesz żeby skupić się na detalach... to czemu w kadrze jest tyle śmieci, że ignorujesz detale które powinny przyciągać uwagę, jeśli chcesz żeby cały kadr był dobry i liczy się ogólna scena.. to czemu w takim razie jeśli zwracamy uwagę że np.:
- zła perspektywa
to czemu się wkurzasz że ktoś Ci to wypomina...
Czy uważasz że ktoś podaje Ci taką uwagę żebyś po prostu robił jak wszyscy i to jest koniec uwagi?
A może jednak warto się zastanowić dlaczego te lepsze zdjęcia, mają faktycznie taką a nie inną perspektywę i taką a nie inną kolorystykę, czy też nawet mają taką a nie inną głębie?
Czy zastanowiłeś się dlaczego tak robią zdjęcia, ale tak zastanowiłeś się od początku?
Bo chyba zwracasz nam uwagę że krytykujemy bo są zasady...
Tylko że to nie są zasady - to po prostu są wskazówki, żeby np. nie fotografować ptaków z góry....
a dlaczego?
Bo nie jest to zasadą, tylko ma Cię nakierować dlaczego się tak nie robi, ale nie z samej zasady....
Można zrobić zdjęcie ptaków z góry, ale niech to coś przedstawia, bo samo strzelenie z góry nie dość że wyciąga mocno ziemię jako tło, a w tym momencie chyba to tło jest zupełnie na tym zdjęciu nieważne ani nie przyciąga wzroku ani nie dodaję niczego do zdjęcia aby się podobało, to dodatkowo tworzy z niejednych pięknych ptaków jakieś spłaszczone stwory które wcale wtedy nie są ładne.
Do czego dążę....
Uważasz że są to zasady, a według mnie są to proste hasła, które mają Cię nakierować na rozwiązanie zagadki w stylu "Dlaczego taka perspektywa jest zła"
a nie w sensie "Dlaczego wszyscy trzymają się jednej zasady i nie potrafią jej złamać".
Inaczej mówiąc = nie jest tak że nie potrafimy zrobić inaczej i tej zasady złamać, ale 99% eksperymentów z tą perspektywą, nie daje dobrych efektów.
Nie robimy według zasad, ale wszelkie takie wskazówki są nam pomocne żeby robić lepsze zdjęcia.
Kurcze niech mnie ktoś wspomoże bo nie wiem jak to wytłumaczyć.
jeśli powielasz zdjęcia które się już pojawiały, lub wrzucasz zdjęcia do tematów które są popularne i niczym się nie wybijasz - to po co robić takie zdjęcia?
pytaniem bardziej w tym miejscu powinno być:
"czy oczekujesz pochwały powielając zdjęcia które już były, jeśli niczym szczególnym i wybijającym się nie odróżnia się od tych które już są"
jeśli powielasz zdjęcia które się już pojawiały, lub wrzucasz zdjęcia do tematów które są popularne i niczym się nie wybijasz - to po co robić takie zdjęcia? do albumu rodzinnego, czy na tapetę sobie na pulpit?
ile kwiatków, wiewiórek się naoglądałem nie zliczę ale co zrobić jak komuś to sprawia przyjemność to czemu nie, w sumie czekam jeszcze na jeża, jeżyka w galerii jak na wyrok
Odsyłam do Barthes'a. Studium i punctum. Zdjęcie - by nie utonęło w morzu podobnych (tych "poprawnych", zgodnych z regułami, skomponowanych bez zarzutu) - musi posiadać punctum. Coś, co ukłuje oglądającego, przyciągnie uwagę, zdominuje cały obraz. Coś, co wywoła silne emocje. Na tyle silne, by dopieszczenie kompozycyjne, doskonałe technikalia i powalająca obróbka straciły na znaczeniu.
Wysłany: Wto 17 Maj, 2011
cygnus napisał/a:
fotografowanie zwierząt w ZOO czy oswojonych nie licuje ze szlachetną fotografią...
Myślę, że dotyczy to mojej wypowiedzi:
Cytat:
Dla mnie zdjęcia ptaków w niewoli (zoo, lecznice itp.) to raczej nie nadają się do pokazywania na forach poświęconym tym zwierzętom. Fotografowanie ptaków to polowanie, którego efektem jest zdjęcie (lepsze lub gorsze) pokazujące je w naturalnym środowisku. Ale to tylko moje zdanie.
Jak widzisz ma to trochę inny sens. To co piszę o fotografowaniu ptaków, to moje prywatneinfocykowe przemyślenia i zasady. Dla mnie fotografowanie ptaków to szukanie, tropienie nowych gatunków, czasami polowanie z zasiadki. Dla mnie jest ważne czy zdjęcie przedstawia portret ptaka w klatce, czy w naturalnym środowisku.
Puchar możesz zdobyć w zawodach, po zaciętej walce, lub kupić w sklepie - tak samo będzie wyglądał, ale czy tak samo smakawał?
To tyle odnoście mojej filozofii pstrykania ptaków, a o sztuce fotografowania, to się dopiero uczę i uwagi typu przeostrzony, poruszony, cropnięty, inaczej bym skadrował…, są dla mnie cenne. Nie oznacza to, że zawsze się z nimi zgadzam, ale pozwalają krytycznie spojrzeć na zdjęcie. Uwagi miłe (ładny, fajny), traktuję raczej z lekkim przymrużeniem oka.
Traktujesz uwagi krytyczne jako atak na siebie, a to tylko zdjęcia.
cygnus napisał/a:
A dla mnie nie. Chociaż? Dawno, dawno temu, w okresie dorastania, w czasach gdy nie było Internetu, pewne zdjęcia tak przemawiały obrazem, że wydawały mi się dobre, bardzo dobre.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12