Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 19 Maj, 2011 Canon 40D czy coś innego
Witam. Czy canon 40D będzie dobrym wyborem na początek? Czy lepiej kupić 450D? Który aparat (dobrze go obsługując, rzecz jasna) da lepszą jakość zdjęć? Zależy mi na wstępnym zestawie za maks 1900zł z standardowym nawet obiektywem na początek. Nie wiem czy odnośnie szumów jakości itp który aparat były najlepszy, preferowałym markę Canon - później jakbym dozbierał zakupiłbym 60D ze względu na filmy.
Dzięki czyli na początek do 1900zł używanego korpusu lepszego jak 40D nie znajdę?
Znalazłem dwie oferty w jednej w korpusie 40D uległ uszkodzeniu mechanizm podnoszenia lustra został wymieniony i przebieg to około 9000zł
Druga oferta to przebieg 30 000 zdjęć lecz bez jakiejkolwiek awarii
Teraz pytanie do was czy ten z naprawianą awarią bardziej się opłaca kupić (czy może jak już coś się zepsuło to będzie częściej) czy tego z większym przebiegiem?
Czy w razie czegoś naprawa takiego 40D to kosztowna sprawa? Zakładając, że jakaś część się zepsuje to już klapa i naprawa nie warta ceny?
Naprawa przez jakiś serwis została wykonana i plomba założona. Cena pierwszego mi odpowiada - 1800zł z kitem, kartą. Ceny drugiego jeszcze nie znam immo przebieg mnie martwi trochę. Ten drugi jest w zestawie z tamim 17-50 F2.8 (starsza wersja bez VC)
Odnośnie tamiego, jak to jest z tym stałym światłem. Wiem, że mająć np. stałkę 50mm i te F1.8 już jakąś małą głębie ostrości uzyskam, ale mogę zwiększyć F do F6.5 na przykład by uzyskać, że całe zdjęcie będzie w dużej głębi i wszystko będzie na pierwszym planie ostre. i CZy takim tamim z stałym światłem mogę nie zwiększyć F by całość zdjęcia mieć w głębi? Może to głupie pytanie ale mnie nurtuje
No właśnie na mój chłopski rozum patrząc na te zdjęcia mając tę samą ogniskową przy f36 wszystkie te figurki są w tej głębi ostrości. I dla mnie jeżeli kupiłbym tego tamrona 17-50 z stałym światłem F2.8 to czy mogę uzyskać ten efekt jak na drugim zdjęciu, że wszystkie figurki są w głębi ostrości. Bo łopatologicznie myśląc skoro mam stałe F2.8 a na tym 1 zdjęciu przy F5.6 środkowa 1 figurka jest ostra, to nie będę mógł mieć wszytkich w głębi ostrości
jeżeli kupiłbym tego tamrona 17-50 z stałym światłem F2.8 to czy mogę uzyskać ten efekt jak na drugim zdjęciu, że wszystkie figurki są w głębi ostrości. Bo łopatologicznie myśląc skoro mam stałe F2.8 a na tym 1 zdjęciu przy F5.6 środkowa 1 figurka jest ostra, to nie będę mógł mieć wszytkich w głębi ostrości
ketras, możesz tego tamrona przecież przymknąć tak żeby uzyskać pożądaną głębię ostrości.To, że ma stałe światło, to znaczy że ma f2,8 na kazdej ogniskowej przy pełnym otwarciu.Przymknąć zawsze można, otworzyć szerzej niż 2,8 nie.
jeżeli kupiłbym tego tamrona 17-50 z stałym światłem F2.8 to czy mogę uzyskać ten efekt jak na drugim zdjęciu, że wszystkie figurki są w głębi ostrości. Bo łopatologicznie myśląc skoro mam stałe F2.8 a na tym 1 zdjęciu przy F5.6 środkowa 1 figurka jest ostra, to nie będę mógł mieć wszytkich w głębi ostrości
ketras, możesz tego tamrona przecież przymknąć tak żeby uzyskać pożądaną głębię ostrości.To, że ma stałe światło, to znaczy że ma f2,8 na kazdej ogniskowej przy pełnym otwarciu.Przymknąć zawsze można, otworzyć szerzej niż 2,8 nie.
ale debil ze mnie
Teraz to jasne jak stałka f 1.2
Btw zakupiłem już 40D teraz zacieram ręce i mam nadzieję, że będę zadowolony z 40d+kit is za tydzien,może dwa dozbieram do 50 1.8 później odkładanie na 60D chyba dobre wyjście zrobiłem zamiast 600D
Hehe po prostu przemyślałem sprawę do 60D aktualnie mi brakuje czekać i zbierać niechcę bo od marca poluję na aparat. A tak z 40D podszkolę się i przesiadka ze względu na tryb wideo o szklarnia marna ale zawsze zostanie.
Zrobiłeś dobrze, ale wcale nie jestem pewien czy Twoim następnym zakupem powinien być 60D. Docelowo będziesz mieć 18-55IS i 50/1.8. Może się okazać, że co innego skusi Twoją uwagę. Wcale bym się nie zdziwił gdybyś wolał dokupić sobie np. jakiegoś taniego Nissina (np. di622), bo wbudowana lampa w lustrzance sprawdza się średnio. Albo portretowego 85/1.8, lub jakieś reporterskie 70-200 do dalszych kadrów. Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli korpus pracuje prawidłowo i spełnia oczekiwania, to chętniej inwestuje się w oświetlenie, optykę i inne akcesoria. Sam do tej pory działam na 40D i jeszcze przez jakiś czas podziałam. Jedno co w tym aparacie szczególnie odstaje od współczesnych konstrukcji to raczej niskie użyteczne iso i brak trybu wideo.
Baku Nie wykluczam i takiej opcji, że kasa pójdzie w szklarnie, zwłaszcza w stałki ze względu na portret i może coś prawdziwego do macro (choć na razie myślę o 50mm 1.8 + pierścień pośredni 35mm - na początek do macro się nada ?) a na końcu korpus, choć mi zależało na trybie video w szczególności. Jednak po przemyśleniu doszedłem do wniosku, że zdjęcia tak czy siak byłby na 1 miejscu a co za tym idzie wygoda z użytkowania + wizjer jest ważny , i to mnie skłoniło do 40D , Nikonów nie chciałem ze względu na tryb video i bujany ekran w canonach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11