Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma 10-20mm f3.5 PROBLEM !!
Autor Wiadomość
del8traceur 
Nowy

Wysłany: Pią 20 Maj, 2011   Sigma 10-20mm f3.5 PROBLEM !!

Witam. Mianowicie zarejestrowałem się tutaj aby uzyskać poradę ludzi doświadczonych, którzy siedzą w tym nie od dziś. Otóż zakupiłem właśnie Sigme 10-20mm f3.5 otrzymałem ją dziś rano. Zafascynowany nowym szkłem dopatrzyłem się czegoś wewnątrz obiektywu wygląda to jak kawałek włosa. Wraz z przesunięciem od 10 do 20mm widać jak obiekt oddala się i przybliża wiec na pewno nie jest to paproch na przodzie szkła. Kolejna sprawa dopatrzyłem sie też małych białych lekko świecących kropeczek na przodzie obiektywu głównie zlokalizowane są one na krawędziach szkła wygląda to jak rozsypany brokat. Zastanawia mnie czy ten włosek wewnątrz i białe kropki bedą miały wpływu na jakość zdjęć czy też ilości światła które powinno dostać sie do obiektywu tak jak podaje producent, czy też jakikolwiek zniekształceń na brzegach zdjęć bądź też utraty ostrości. Dodam jeszcze że nie posiadam jeszcze aparatu kurier powinien pojawić sie na dniach wiec nie mam możliwości przetestowania w praktyce. Aby pokazać jak to wygląda w rzeczywistości 2 zdjęcia poniżej.....

http://imageshack.us/phot...0110520098.jpg/

http://imageshack.us/phot...0110520099.jpg/

Reklama

witkot 
Optyczny

Wysłany: Pią 20 Maj, 2011   

Piszesz że nowe.To ma być czyściutko i bez wewnętrznych paprochów.
Jak dla mnie to tylko reklamacja.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 21 Maj, 2011   

Żwróć obiektyw sprzedawcy.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Dokładnie. Zwrot a nie żadna reklamacja :roll:

del8traceur 
Nowy

Reklamacja ponieważ szkło było kupowane ze sklepu internetowego, a na obiektyw mam 7 lat gwarancji ...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

del8traceur, Zwrot, bo zakup był przez internet.

del8traceur 
Nowy

Tak czy siak maila im wysłałem ze zdjęciami, ale co się okazuje na stronie sklepu jest napisane.

Lens dust/hair and LCD dead pixels will not be considered as fault, therefore products cannot be returned for any of these reasons. Lenses are by no means dust-free. Every lens (even the ones came straight from the factory) carries a bit of dust/hair inside that in no way affects image quality, as the lenses had already gone through the manufacturers' quality controls and passed.

:evil: :evil: :evil:

dla tych co slabiej z angielskim

Kurz, wlosy w obiektywach czy też martwe piksele na LCD nie bedą podlegane jako błąd, tego rodzaju produkty nie mogą być zwrócone z tego rodzaju przyczyn. Soczewki wcale nie są wolne od kurzu. Każdy obiektyw (nawet ten prosto z fabryki) niesie trochę kurzu, włosów w środku, że w żaden sposób nie wpływa to na jakość obrazu, jako, że obiektywy przeszły testy kontroli producentów i jakości...
Ostatnio zmieniony przez del8traceur Sob 21 Maj, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

del8traceur, no widzisz - a wystarczyło napisać że to poza Polską kupowane. ;)

Swoją drogą przy takim zastrzeżeniu ze strony sklepu wystrzegałbym się zakupów w takim sklepie - no chyba, że w instrukcji obiektywu czy aparatu doczytam się, że kurz/włos czy dead pixel mogą się pojawić. (ale jakoś do tej pory się nie doczytałem)

P.S.
W większości przypadków by przyoszczędzić kasy wiele firm QC robi statystycznie. W końcu "te same" materiały podobna konstrukcja, oba montowane za miseczkę ryżu i co? Różnica między 2 producentami dwukrotna? ;)

P.S.2
Tłumaczyłeś guglem? :roll:

del8traceur 
Nowy

Co się okazuje warto czasem czytać wszystko do końca :)

If the product is not defective but you are not satisfied with your purchase, you may return the product for a refund. We have to be notified by email within 5 days after receiving your package. Please note that shipping & postage cost will be deducted from the refund to recover the cost of sending the package from Hong Kong

Tlumaczyłem sam skorzystałem ze slownika o znaczenie jednego slowa...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

del8traceur napisał/a:
Co się okazuje warto czasem czytać wszystko do końca
A gdzie wpsomniałeś skąd zakup był?
del8traceur napisał/a:
If the product is not defective but you are not satisfied with your purchase, you may return the product for a refund
No to zwróć pisząc, że: "it's to wide than I've expected" ;)
del8traceur napisał/a:
Tlumaczyłem sam skorzystałem ze slownika o znaczenie jednego slowa...
No to jeszcze gorzej :zalamany:

del8traceur 
Nowy

Oczywiście, że zwróce, Jako że mieszkam w Anglii nie byłem skłonny korzystać z translatorów google itp przekaz jest odpowiedni wiec nie wiem o co koledze chodzi, ale nie to jest tematem. Tak czy siak chciałem sie tylko dowiedzieć czy ten paproch i to coś na przodzie obiektywu wpłynie jakoś na jakość obrazu, czy też utraty ostrości itp...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Może ale nie musi taki paproch przeszkadzać.

komor 
Moderator

Tak czy owak w nowym obiektywie włos to jest moim zdaniem przegięcie. Kurz też nie świadczy zbyt dobrze o warunkach montażowych, ale włos? :shock:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
Kurz też nie świadczy zbyt dobrze o warunkach montażowych, ale włos?
Zgadza się. Dlatego nawet bym nie sprawdzał co i jak tylko od razy odsyłał...

del8traceur 
Nowy

W poniedziałek przyjedzie kurier z FedEx i odeśle z powrotem :)

Odpowiedz do tematu