Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 13 Mar, 2008 Jakie akcesoria do canona s5is?
Witam wszystkich!Zamowilam w sklepie internetoewym canona s5is i w zwiazku z tym mam pytanie...czy oprocz tych podstawowych rzeczy jak karta pamieci,ladowarka,akumulatorki i pokrowiec mam cos jeszcze kupic?Widzialam na necie zestawy ochronne skladajace sie z tulejki,filtra i dekielka i tak sie wlasnie zastanawiam czy mi sie to przyda?czy jest to rzecz niezbedna?Prosze pomozcie bo juz sie w tym wszystkim pogubulam...jestem kompletna amatorka dopiero wchodzaca w swiat fotografii .
Zastanawiam sie nad karta KINGSTON SD 2GB SECURE DIGITAL+czytnik na allegro cena 35,40 starczy mi taka karta czy lepiej zainwestowac w jakas inna?
Z gory dziekuje za odpowiedz
Ostatnio kupiłem na prezent znajomemu tulejkę (pasuje taka od s3is średnica filtra 52mm kupiona na allegro u kubiska w Łodzi) + filtr UV jako ochronę obiektywu i filtr polaryzujący. Te rzeczy się przydają w zapylonej atmosferze lub gdy trochę pada. Zwłaszcza filtr polaryzujący się przyda jeśli masz zamiar fotografować w plenerze. Co do karty pamięci to najlepiej kupić jakiejś znanej firmy typu kingston lub sandisk i to najlepiej jakąś szybszą niż zwykła żeby nie usnąć podczas transferu zdjęć do komputera.
Kup sobie najlepiej od razu zapasowy komplet akumulatorów bo znając zachowanie s5is i s3is na pewno Ci się szybko przydadzą.
Jeśli zainteresuje Cię makro, to warto dokupić również soczewkę /najlepiej +4/, lub konwerter raynoxa.
Zdecydowanie lepiej raynoxa dcr-250 - wysoka jakość obrazu także na obrzeżach kadru (sprawdzałem na s3is) soczewka daje dobry efekt tylko w centrum kadru a na obrzeżach jest już kiszka.
Do +4 nie mam żadnej kiszki na obrzeżach, przynajmniej w moich modelach. Z powodzeniem stosuję ją nawet do reprodukcji ze slajdów, jak i negatywów kolorowych i cz. białych. Powyżej +4 to rzeczywiście kicha
Witam, ja do swojego s5 zakupiłem zestaw ochronny na 52 mm i nie jestem w pełni z niego zadowolony. po założeniu tulipana na którykolwiek filtr, czy to polar czy uv to niestety mi winietuje na najmniejszej przesłonie. to samo dzieje się jakbym chciał dwa filtry naraz założyć. Musiałem przerabiać tulipana a i tak nie wyzbyłem się całkiem problemu. Więc jak ktoś chce już mieć pewnie, to radzę kupować na oryginalny wymiar 58 mm.
No właśnie S5 ma gwint 58mm to czemu ludzie np. na Allegro piszą ze 52mm tez jest do S5.
Jakiej firmy filtry polecacie do S5?
Z tego co czytam to SELCO do bani a jak jest z HOYA?
Prawdę mówiąc nie sprawdzałem... Od kupna aparatu mam tulejkę 58mm z polarem zamiast UV jako ochrona
Po co w ogóle ruszać obiektywem? Lepiej go nie rozruszać...
Heh. Czepiam się detali. Ale tyle sie naczytałem na temat made in China, że lekko panice się poddałem...;). A przy okazji, gdzie najlepiej kupować tulejki dekielki itd. Czy Foto Joker jest odpowiednim miejscem do tego
To już kwestia gustu
Ja kupuję głównie na Allegro lub w sklepie Eltec (z tym że tu mają głównie Selco, nie lubiane na tym forum - słabszy sprzęt, ale tulejka przecież może być )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11