Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie akcesoria do canona s5is?
Autor Wiadomość
kama 
Nowy

Wysłany: Czw 13 Mar, 2008   Jakie akcesoria do canona s5is?

Witam wszystkich!Zamowilam w sklepie internetoewym canona s5is i w zwiazku z tym mam pytanie...czy oprocz tych podstawowych rzeczy jak karta pamieci,ladowarka,akumulatorki i pokrowiec mam cos jeszcze kupic?Widzialam na necie zestawy ochronne skladajace sie z tulejki,filtra i dekielka i tak sie wlasnie zastanawiam czy mi sie to przyda?czy jest to rzecz niezbedna?Prosze pomozcie bo juz sie w tym wszystkim pogubulam...jestem kompletna amatorka dopiero wchodzaca w swiat fotografii .
Zastanawiam sie nad karta KINGSTON SD 2GB SECURE DIGITAL+czytnik na allegro cena 35,40 starczy mi taka karta czy lepiej zainwestowac w jakas inna?
Z gory dziekuje za odpowiedz

Reklama

wulf 
Rozmowny

Wysłany: Pią 14 Mar, 2008   

Ostatnio kupiłem na prezent znajomemu tulejkę (pasuje taka od s3is średnica filtra 52mm kupiona na allegro u kubiska w Łodzi) + filtr UV jako ochronę obiektywu i filtr polaryzujący. Te rzeczy się przydają w zapylonej atmosferze lub gdy trochę pada. Zwłaszcza filtr polaryzujący się przyda jeśli masz zamiar fotografować w plenerze. Co do karty pamięci to najlepiej kupić jakiejś znanej firmy typu kingston lub sandisk i to najlepiej jakąś szybszą niż zwykła żeby nie usnąć podczas transferu zdjęć do komputera. :wink:
Kup sobie najlepiej od razu zapasowy komplet akumulatorów bo znając zachowanie s5is i s3is na pewno Ci się szybko przydadzą. :twisted:

h.s.
Rozmowny

Jeśli zainteresuje Cię makro, to warto dokupić również soczewkę /najlepiej +4/, lub konwerter raynoxa.

wulf 
Rozmowny

h.s. napisał/a:
Jeśli zainteresuje Cię makro, to warto dokupić również soczewkę /najlepiej +4/, lub konwerter raynoxa.

Zdecydowanie lepiej raynoxa dcr-250 - wysoka jakość obrazu także na obrzeżach kadru (sprawdzałem na s3is) soczewka daje dobry efekt tylko w centrum kadru a na obrzeżach jest już kiszka.

h.s.
Rozmowny

Do +4 nie mam żadnej kiszki na obrzeżach, przynajmniej w moich modelach. Z powodzeniem stosuję ją nawet do reprodukcji ze slajdów, jak i negatywów kolorowych i cz. białych. Powyżej +4 to rzeczywiście kicha

aap 
Uczestnik

obowiązkowo:
- tulejka i dekielek
- drugi zestaw akumulatorków

Jeżeli filtry to dobre, nie daj się wpuścić w zestawy z tulejkami. Przeczytaj sobie test filtrów UV na optyczne.pl

kszysztofor 
Nowy

Wysłany: Sob 15 Mar, 2008   

napewno tulejka i fitr uv,a tak poza tym akumulatory trzymają wręcz rewelacyjnie czym jestem mile zaskoczony .ale wiadomo zapas zawsze sie przyda

cobra74
Nowy

Wysłany: Wto 18 Mar, 2008   

Witam, ja do swojego s5 zakupiłem zestaw ochronny na 52 mm i nie jestem w pełni z niego zadowolony. po założeniu tulipana na którykolwiek filtr, czy to polar czy uv to niestety mi winietuje na najmniejszej przesłonie. to samo dzieje się jakbym chciał dwa filtry naraz założyć. Musiałem przerabiać tulipana a i tak nie wyzbyłem się całkiem problemu. Więc jak ktoś chce już mieć pewnie, to radzę kupować na oryginalny wymiar 58 mm.

Gracjano 
Nowy

Wysłany: Wto 06 Maj, 2008   

No właśnie S5 ma gwint 58mm to czemu ludzie np. na Allegro piszą ze 52mm tez jest do S5.
Jakiej firmy filtry polecacie do S5?
Z tego co czytam to SELCO do bani a jak jest z HOYA?

Duncan Idaho 
Nowy

Wysłany: Wto 26 Sie, 2008   

A ja może z innej beczki. Czy w waszych s5is również obiektyw po wysunięciu porusza się leciutko na boki...

nosky 
Nowy

Wysłany: Sro 27 Sie, 2008   

Prawdę mówiąc nie sprawdzałem... Od kupna aparatu mam tulejkę 58mm z polarem zamiast UV jako ochrona :-)
Po co w ogóle ruszać obiektywem? Lepiej go nie rozruszać... ;-)

Duncan Idaho 
Nowy

Heh. Czepiam się detali. Ale tyle sie naczytałem na temat made in China, że lekko panice się poddałem...;). A przy okazji, gdzie najlepiej kupować tulejki dekielki itd. Czy Foto Joker jest odpowiednim miejscem do tego

nosky 
Nowy

To już kwestia gustu ;-)
Ja kupuję głównie na Allegro lub w sklepie Eltec (z tym że tu mają głównie Selco, nie lubiane na tym forum ;-) - słabszy sprzęt, ale tulejka przecież może być :-) )

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Ja mam też tulejkę z gwintem 52mm kupioną w Foto-Tip, ale filtry z kompletu zamieniłem na MARUMI Heh :lol:

nosky 
Nowy

Wysłany: Czw 28 Sie, 2008   

Masz gwint 52? Nie winietuje? Wolałem się zabezpieczyć i kupiłem od razu z gwintem 58 :-)

Odpowiedz do tematu