Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, od dłuższego czasu miałem w planach zakup lustrzanki do nauki, nie mam za dużego budżetu dlatego zdecydowałem się na na canona 450d, stopniowo będę dokupywał szkielka a jak już się nauczę to pomyśle o zmianie body, ale do rzeczy mam możliwość kupna takiego oto zestawu :
"- aparat Canon EOS 450D
- obiektyw EFS 18-55 ze stabilizacją
- pełna dokumentacja, instrukcje, karta gwarancyjna, inne dokumenty
- płytki CD
- ładowarka z przewodem
- kabel USB 2 metrowy
- dekielki
- kabelek jack-chinch
- dodatkowy oryginalny akumulator Canon LP-E5
- torba na aparat
- filtr UV Hoya - od początku na obiektywie
- oryginalne pudełko"
aparat ma około 2,5 roku i 8 tys klapnięć, i teraz pytanie do was czy to w miarę dobry zestaw na start ? za cenę 1250 zł, nie będę go brał w ciemno, mam możliwość pomacania pobawienia się trochu, na co zwracać uwagę ? miałem trochę styczności z nikonem d60 i pentaxem k100
cena przyzwoita, masz caly zestaw ekstra baterie itp, na dodatek jeśli nie chcesz więcej wydawać to nie ma co się zastanawiać , radzę już zbierać na 50mm 1.8 w takim połączeniu będziesz miał czego się uczyć.
Za przedmówcą: 50 1.8 będzie fajnym dodatkiem. Ale najlepiej będzie popstrykać trochę kitem i zobaczyć jakich ogniskowych używasz najczęściej, lub co chcesz fotografować, i wówczas dokupić w miarę potrzeb.
Przebieg 8 tys. to żaden przebieg, więc myślę że posłuży długo.
Ja bym się zastanowił nad gripem - nie wyobrażam sobie pracy z tym aparatem bez niego. (ale to zależy od dłoni jakie masz )
tweek [Usunięty]
Wysłany: Pon 30 Maj, 2011
Kupiłem go ;d dzisiaj się tylko trochę pobawiłem, za dużo teraz na studiach się dzieje w weekend popstrykam więcej, zbieram pieniążki z myślą o jakiejś stałce, wiem ze google nie gryzie ;d ale ile za cuś takiego raczej używanego (50 f1.8) może dać ? grip'a chyba na razie nie będę potrzebował bo mam tą zapasową baterię a aparat dobrze leży w dłoniach, uczę się na szerokikadr.pl znacie jeszcze jakieś strony tego typu warte polecenia ?
Zdecydowanie nie. Kup jeszcze jedną baterię na ebayu albo alledrogo.
A co do stałki... może M42/Eos z dandelionem i Helios 58 f2???
To jest jazda - manualne szkiełko, potwierdzenie ostrości i uczymy się kadrować.
dr11 napisał/a:
muzyk, a cóż to za radykalna programofobia?
Bo szkoda czasu i migawki na automatyczne programy.
Jeśli się uczyć, to na M, bądź Av plus korekta kompensacji ekspozycji.
Choć M dotyczy ogółu aparatów, pisze to konkretnie w odniesieniu do zabawy z 450D, którym zacząłem pstrykać na Av, a skończyło się, że tylko M jest włączony w obu.
I w analogach też.
Bo szkoda czasu i migawki na automatyczne programy.
Jeśli się uczyć, to na M, bądź Av plus korekta kompensacji ekspozycji.
No ja akurat robię na Av, chyba że: światłomierz mnie oszukuje (TS-E, Lensbaby), potrzebuję zachować klimat zdjęcia (koncerty) lub często zmieniają się warunki oświetleniowe a nie chcę za nimi podążać. Poza tym można się tego Av nauczyć i z powodzeniem stosować. Tv też, jeśli priorytetem jest pokazanie np. ruchu śmigieł w samolocie na pokazie lotniczym.
Wszystko, jak to mówią, ma swoje miejsce i czas
Ja podobnie jak dr11, w 80% używam Av+kompensację ekspozycji Tv może ze dwa razy w życiu użyłem, a w M wchodzę jak warunki oświetleniowe są na tyle trudne, że Av się gubi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10