Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie.
Otóż sprawa jest taka, potrzebuje na sztuke lornetki, dzieki ktorej z odleglosci 200m do max 1km(raczej sporadycznie) bede w stanie widziec 2 osoby, mianowicie to co robią, bardzo mozliwe ze przez szybe samochodu. Ta lornetka bedzie uzyta 3x w roku, dlatego granice pieniężną ustalam na około 100 zł.
Są to raczej godziny wieczorowe, jednak moze sie rownież zdazyc iz bedzie to w srodku dnia.
Zastanawia mnie jakie przyblizenie mnie interesuje. 10-50x50 ?
z góry dziekuje za pomoc
bede w stanie widziec 2 osoby, mianowicie to co robią, bardzo mozliwe ze przez szybe samochodu.
Janachwile napisał/a:
Zastanawia mnie jakie przyblizenie mnie interesuje. 10-50x50 ?
Mam nadzieje ze się pomyliłeś i nie miałeś na myśli zooma 10-50x50.
Model nie wiem jaki Ci polecić do 100zl bo to naprawdę mało,ale parametry to 10 x50 ewentualnie 12x50 ,dobra była by jeszcze z większym obiektywem lepiej byś widział pod wieczór te osoby w samochodzie
http://allegro.pl/lornetk...1617025471.html
czy cos takiego umozliwi mi to co chce osiagnac?
ja sobie zdaje sprawe ze wynik bedzie mizerny, aczkolwiek jak powiedzialem bedzie to lornetka kilkurazowa
Widze ze doskonale mnie rozgryzłeś. czyli szukam czegos od 20x50 ?
nie masz jakies tanszej alternatywy ? bo naprawde nie widzi mi sie wydawac ponad 100 zl
Widze ze doskonale mnie rozgryzłeś. czyli szukam czegos od 20x50 ?
nie masz jakies tanszej alternatywy ? bo naprawde nie widzi mi sie wydawac ponad 100 zl
A nie znasz jakiegoś posiadacza jakiejkolwiek lornetki? Po co Ci kupowac jakiś dziki badziew aby kilka razy zerknąć? Nie lepiej pożyczyć?
Swoja drogą jeśli mogę się bawić w psychologa z wioski to zadziwia mnie chęć szczegółowego poznania potencjalnie niemiłych faktów.
Wlasnie w tym problem ze nikt z moich znajomych nie ma lornetki, a dziwne bo pytalem wiele osob. Tutaj nie chodzi o szczegolowe poznanie faktow a raczej upewnienie sie czy obawy ktore mam sa prawdziwe czy nie. Jezeli Ona twierdzi, ze sa nieprawdziwe a ja od znajomych dostaje zupelnie inne poglady + do tego co sie dzieje w jej telefonie... po prostu chcialbym sie przekonac czy jest brnac czy nie. lekki oftop sie zrobil, ale mam nadzieje ze wybaczycie.
W zasadzie to wiem to co chcialem, znam kryteria jakimi mam sie kierowac, kupie jakis bubel i na sztuke bedzie dziekuje za pomoc
PS. też miałem problem z niewierną dziewczyną i też podglądałem
RB napisał/a:
Swoja drogą jeśli mogę się bawić w psychologa z wioski to zadziwia mnie chęć szczegółowego poznania potencjalnie niemiłych faktów.
Janachwile napisał/a:
Wlasnie w tym problem ze nikt z moich znajomych nie ma lornetki, a dziwne bo pytalem wiele osob. Tutaj nie chodzi o szczegolowe poznanie faktow a raczej upewnienie sie czy obawy ktore mam sa prawdziwe czy nie. Jezeli Ona twierdzi, ze sa nieprawdziwe a ja od znajomych dostaje zupelnie inne poglady + do tego co sie dzieje w jej telefonie... po prostu chcialbym sie przekonac czy jest brnac czy nie. lekki oftop sie zrobil, ale mam nadzieje ze wybaczycie.
W zasadzie to wiem to co chcialem, znam kryteria jakimi mam sie kierowac, kupie jakis bubel i na sztuke bedzie dziekuje za pomoc
Kup jakąś tania 10x50 i do boju(Ale czy warto?),swoja droga z własnego doświadczenia znam takie zachowania z autopsji jeśli mogę wyrazić zdanie : rzuć pluń .Powodzenia.
[ Dodano: Sro 25 Maj, 2011 22:31 ]
A zawsze oszczędniejsze rozwiązanie to zaczaj sie normalnie w tym miejscu gdzie gość parkuje auto i po prostu podjedz niespostrzeżenie do auta i tyle i lornetka nie potrzebna a pewność 100 procent ,sorki za OT
Wlasnie w tym problem ze nikt z moich znajomych nie ma lornetki, a dziwne bo pytalem wiele osob. Tutaj nie chodzi o szczegolowe poznanie faktow a raczej upewnienie sie czy obawy ktore mam sa prawdziwe czy nie.
No to w przypływie dalszej wioskowej weny psychologicznej:
W razie wyniku negatywnego nigdy nie będziesz pewien. Gra nie warta świeczki. Albo Ci zalezy na absolutnej wyłaczności i wtedy nie kupuj żadnej lornetki tylko grzecznie podziękuj za miłe chwile i oddal się w bliżej niesprecyzowanym kierunku, albo nie zależy Ci na absolutnej wyłączności i wtedy:
kupujesz lornetke i zawsze jesteś zadowolony bo: albo nie widzisz nic i jesteś happy albo widzisz i się nieźle bawisz, no i oczywiście masz lornetke, która możesz podglądać także jeszcze nie poznane potencjalne koleżanki (czego oczywiście robić Ci nie wolno, nota bene poznanej Kolezanki także nie wolno podglądać)
nie kupujesz lornetki i proponujesz, że sie chętnie przyłaczysz ale nie w aucie bo wajcha od biegów przeszkadza. Ryzykujesz że: a) dostaniesz w buzię, b) z takiego związku mozna wyjśc z ostro zszarganymi nerwami, cóż ostra jazda bez trzymanki dla silnych psychicznie Pięknych Pań i Czarujących Panów...
Ale- jak kupisz lornetke to możesz ja dalej mieć. I zawsze coś ciekawego zobaczyć. Choćby durnego bobra albo poszukac tego cholernika trzciniaka co budzi człowieka jak se po piwku zalegnie nad rzeczką opodal krzaczka.
Za 89 zł kupisz Delta Optical Voyager II 10x50 albo w tej samej cenie 12x50.
http://fotozakupy.pl/lorn...10x50-wa,14532s
Za 99zł dostaniesz z tej serii szkła o powiększeniach 16x albo 20x.
W razie wyniku negatywnego nigdy nie będziesz pewien. Gra nie warta świeczki. Albo Ci zalezy na absolutnej wyłaczności i wtedy nie kupuj żadnej lornetki tylko grzecznie podziękuj za miłe chwile i oddal się w bliżej niesprecyzowanym kierunku, albo nie zależy Ci na absolutnej wyłączności i wtedy:
kupujesz lornetke i zawsze jesteś zadowolony bo: albo nie widzisz nic i jesteś happy albo widzisz i się nieźle bawisz, no i oczywiście masz lornetke, która możesz podglądać także jeszcze nie poznane potencjalne koleżanki (czego oczywiście robić Ci nie wolno, nota bene poznanej Kolezanki także nie wolno podglądać)
nie kupujesz lornetki i proponujesz, że sie chętnie przyłaczysz ale nie w aucie bo wajcha od biegów przeszkadza. Ryzykujesz że: a) dostaniesz w buzię, b) z takiego związku mozna wyjśc z ostro zszarganymi nerwami, cóż ostra jazda bez trzymanki dla silnych psychicznie Pięknych Pań i Czarujących Panów...
Ale ze się ubawiłem dobre tak trzymać ,rozbroiło mnie to hahahahahha
Lornetka tu nic nie pomoże. To co podejrzewasz, dzieje sie zawsze w chwili, kiedy odkłada się szkła na moment, aby rozetrzeć zmęczone gałki. Lepiej sprawdza się łańcuch o długości 2 metry. Jeśli jej ufasz bardziej, może być trzymetrowy.
Zastanow sie, czy jest to hobby na najblizszy miesiac-dwa i potem je porzucisz, czy tez zamierzasz sie jemu oddawac tez w przyszlosci, jesli cie wciagnie. Wtedy lornetka za 100zl moze byc kiepska inwestycja. Za tyle kupisz satatyw do szyby samochodowej. Kupujac lornetke pamietaj: najwieksze emocje daje jakosc obrazu, bo te momenty sie juz nie powtorza.
Poza tym uwazam, ze powinienes postawic przede wszystkim na pole widzenia, nawet kosztem straty jakosci na brzegach, bo zawsze moze sie przyplatac trzecia a nawet czwarta osoba i zapewne lepiej by bylo, tez i ja obejrzec...
Co do modeli, to zawsze w tym przedziale polecam uzywane Revue/Porst 10x40 lub x50. Kupujac uzywana sprzedajesz potem z mala strata. Jesli zas nie zamierzasz sie z nia rozstac, to lepsza bylaby z min. 20-letnia gwarancja.
PS. też miałem problem z niewierną dziewczyną i też podglądałem
Mam Yukona 20x50 i o obserwacjach z auta czy wolnej ręki raczej nie ma mowy. 10x50 lub 12x50 Voyagera albo małą 10x25 lub 8x25. Te ostatnie - małe, zgrabne, kieszonkowe - ja bym postawił na coś takiego. Klasyki w stylu 10x50 to wielkie kloce, których przewaga zaznacza się przy deficycie światła.
Jeśli kupować malucha trzeba by wejść w Olympusa lub Nikona ewentualnie Deltę Optical.
Nie wiem czy w tym przypadku zamiast lornetki lepsza być może byłaby luneta-o taka "Facet w sklepie myśliwskim kupuje broń, ogląda przymierza, chodzi w tę i z powrotem, Już się prawie zdecydował na sztucera, i testuje do niego lunetę. sprzedawca też mu aktywnie pomaga, oglądają i nagle sprzedawca zaczyna się śmiać:
- Wie pan, ta luneta jest bardzo dobra, można zobaczyć baraszkującą na tamtej polance parkę.
Facet zaciekawiony patrzy i nagle poczerwieniał.
- To moja żona! A to dziwka! Dobrze pan strzela?
Sprzedawca:
- No całkiem nieźle.
- Dam panu 10 000zł jak pan strzeli w łeb tej suce a jemu jaja odstrzeli.
No to sprzedawca przymierza, celuje, celuje i w pewnej chwili znowu zaczyna się śmiać.
- Z czego pan się śmieje, niech pan strzela!
A sprzedawca na to:
- Teraz da się to zrobić jednym strzałem"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11