Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 25 Maj, 2011 Nikon monarch 10x42 starsza wersja czy nowsza
Witam!. mam lekki dylemat. Chcę kupić lornetkę dachowo pryzmatyczną 10x42, do wydania mam 1000 zł. zdecydowałem się na nikona monarcha (mam zaufanie do tej firmy). jednak w tej chwili dostępne jest dwie wersje tej lornetki: starsza z polem widzenia 6 stopni i nowsza z niestety mniejszym polem widzenia 5,5 stopnia ale z powłokami dielektrycznymi na pryzmatach (co według mnie powinno dawać lepszą transmisję światła). różnica w cenie obu lornetek jest niewielka starszy model można kupić w tej chwili za 900 zł a nowszy za 950 zł. gdyby ten nowszy model miał większe pole widzenia to bym się pewnie zdecydował na niego, ale za to starsza wersja jest już sprawdzona i wiele osób ją sobie bardzo chwali, o nowszej na razie żadnych opinii nie ma. Może ktoś miał możliwość porównania obu modeli, jeśli tak to prosiłbym o napisanie jakie odniósł wrażenia. Może panowie optyczni też mogli by mi jakoś pomóc rozstrzygnąć ten problem
A może jeszcze ktoś mógłby mi powiedzieć coś o lornetce celestron outland LX 10x42 jej cena to około 650 zł.
Miałem przez wiele lat Monarcha 10x42. Mój egzeplarz miał lekko ściętą jedną ze źrenic, ale podczas obserwacji spisywała się bardzo dobrze, zarówno jeśli chodzi o mechanikę i optykę. Nowego Monarcha nie znam.
Celstrona Outlanda miałem bardzo krótko - niestety pełne rozczarowanie - zła kolimacja, kiepskie wyczernienie i monstrualne fałszywe źrenice. Oddałem ją do sprzedającego i przyjął bez bólu. Mimo całej otoczki marketingowej, ten Outland to nic innego jak słaba chińska kornetka bez kontroli jakości. Z astronomicznymi korzeniami Celestrona nie ma nic wspólnego, równie dobrze mogłaby się nazywać Xing-Fong, albo Społem
To dwie rózne lornetki z jednak nieco inna optyką. Kąty widzenia np. inne. Oczywiście, trudno aby za tyle pieniędzy była to świetna lornetka, ale to nie jest 'Grzechotnik rogaty'. Który nb. był całkiem rozsądną lornetką dachową za kilka stów.
Vortex Diamondback w opiniach użytkowników zbiera bardzo dobre recenzje może ta lornetka jest warta zainteresowania ciekawe ? Szkoda bo nie mam możliwości jej obejrzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9