Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 22 Paź, 2013
SIGMA 70-300 1:4-5.6 APO
Autor Wiadomość
LastRace 
Nowy

Wysłany: Nie 20 Paź, 2013   SIGMA 70-300 1:4-5.6 APO

Witam. Mam możliwość kupienia Nikona D3100 z właśnie tą optyką od Sigmy. Jako że jestem TOTALNYM amatorem, to mam pytanie za które może mnie wyśmiejecie. Czy ten obiektyw nadaje się tylko do robienia zdjęć w macro lub z daleka?. Nie miałbym wtedy KIT'owego 18-55mm, a czy ten 70-300mm nadaje się do robienia zdjęć np. na imprezie? :) .

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 20 Paź, 2013   

LastRace napisał/a:
Czy ten obiektyw nadaje się tylko do robienia zdjęć w macro lub z daleka?
Nie.
LastRace napisał/a:
Nie miałbym wtedy KIT'owego 18-55mm
Hm... No to w takim razie będzie kiepsko, bo...
LastRace napisał/a:
czy ten 70-300mm nadaje się do robienia zdjęć np. na imprezie?
Nie bardzo. Lepiej do przyrody...

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 21 Paź, 2013   

Na imprezę lepiej coś zumowatego krótszego jaśniejszego - np. ...
Tamron 17-50 2.8

bogdanek 
Rozmowny

Mam ten obiektyw i na imprezy nadaje się średnio , chyba ,że na festyn, Tobie to raczej , jak napisali koledzy powyżej coś szerszego abyś zmieścił pomieszczenie i ludzi w nim się znajdujących w kadrze.

Andrzej.M.
[Usunięty]

LastRace napisał/a:
Mam możliwość kupienia Nikona D3100 z właśnie tą optyką od Sigmy.
Nie jest to szczyt jakości ale jeśli cena dobra, a możesz dołożyć 1200 zł na Tamrona 17-50/2,8 - to można by się zastanowić. Choć pewnie Tobie wystarczyłby 18-105 VR. A nawet "kitowy" 18-55 VR. Wszystko kwestia ceny...

muzyk 

bogdanek napisał/a:
Mam ten obiektyw i na imprezy nadaje się średnio

Dlaczegóż to zaś "średnio"? Może demonem prędkości nie jest, ale dość jasna optyka i "imprezowy" zakres ogniskowych.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Wto 22 Paź, 2013   

bogdanek chyba mail na mysli 70-300, ktory wlasnie nie ma "imprezowego" zakresu :)

muzyk 

Wysłany: Wto 22 Paź, 2013   

LastRace napisał/a:
a czy ten 70-300mm nadaje się do robienia zdjęć np. na imprezie? :) .

ale pytał o robienie zdjęć NA IMPREZIE... :zalamany:

cygnus 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 23 Paź, 2013   

hijax_pl napisał/a:
LastRace napisał/a:
Czy ten obiektyw nadaje się tylko do robienia zdjęć w macro lub z daleka?
Nie.

Do robienia zdjęć "z daleka" nadaje się, aczkolwiek pojęcie "z daleka" nie jest dobrze zdefiniowane.
Dla mnie do zdjęć z daleka pięćsetka okazuje się nieraz za krótka, więc kupiłem wczoraj tysiączkę.

bogdanek 
Rozmowny

Wysłany: Pią 25 Paź, 2013   

Muzyk, sigma 70- 300 apo nadaje się średnio na imprezy ( a miałem na myśli imprezy w pomieszczeniach) , ponieważ na 70mm robiąc zdjęcie ludziom przy stole musisz odsunąć się od nich na jakieś 4 metry, by znaleźli się w kadrze .Musi to być zatem duży salon jaki posiadam, ale w nim tak czy tak nie używam tego obiektywu.
Jeżeli chodzi o robienie zdjęć pojedynczym osobom to owszem jak najbardziej można pstrykać , bo światło f4 od 70mm do 135mm w tej sigmie jest naprawdę przyzwoite jak na amatorskie potrzeby
.Ale to jest robienie zdjęć na siłę.

Usjwo ,tak miałem na myśli Sigmę 70-300 4-5,6 APO MACRO.

muzyk 

Wysłany: Sob 26 Paź, 2013   

bogdanek napisał/a:
Muzyk, sigma 70- 300 apo nadaje się średnio na imprezy ( a miałem na myśli imprezy w pomieszczeniach) , ponieważ na 70mm robiąc zdjęcie ludziom przy stole musisz odsunąć się od nich na jakieś 4 metry, by znaleźli się w kadrze .Musi to być zatem duży salon jaki posiadam, ale w nim tak czy tak nie używam tego obiektywu.
:zalamany:

Przecież podałem pod rozwagę 17-50 2.8...

bogdanek 
Rozmowny

muzyk, moje niedomówienie, sorry.

muzyk 

Nie gniewam się. Luz!

:wink:

spootnick 
Bywalec
Michal

Wysłany: Czw 07 Lis, 2013   

Alw pocisneliscie z tymi "imprezami". Koledze chodzi chyba o imprezy takie jak u cioci na imieninach czy popijawa u kumpla.
Spokojnie da rade i ten aparat jak i obiektyw 18-55. Wiekszosc bedzie robione na auto w dodatku z wbudowanym fleszem.
Jak dla mnie na imprezy najlepsze rozwiazaniem jest mala malpka.
No ale jako ktos chce blysnac lustrem na "imprezie" to jego sprawa.
Inaczej sie juz ma sprawa jesli te imrezy by mialy byc zarobkowe, ale w tym nie bylo takiego zapytania.

moronica 

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Czw 07 Lis, 2013   

spootnick, zalezy co to za imprezy. co to nie mozna na takim koncercie chciec porobic dobrych fot jesli to nie zarobkowo?

Odpowiedz do tematu