Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 30 Maj, 2011 Statyw do C50 + C100-400
Jaki statyw do tego zestawu - Benro A-297EX czy Manfrotto 190XPROB , który bardziej stabilny ,waga nie gra dużej roli . Proszę o opinie tych co pracowali z tymi statywami (i bez pisania że inna firma lepsza lub inny model ) , bo jestem zdecydowany na 1 z tych 2 . Za wszelkie opinie z góry dziekuję.
Ja podepnę się pod temat bo mam podobny dylemat. szukam statywy pod zestaw o podobnej wadze (zamiast C100-400 będzie Sigma 135-400) i w podobnej cenie czyli do mniej więcej 400zl, ale chciałbym aby była w nim opcja monopodu (wyciągnięcia 1 pałąka i korzystanie jak z najzwyklejszego monopodu), czy ktoś z was może polecić coś takiego? wiadomo nie wymagam tu cudów, nie mam zamiaru też rzucać tym sprzętem czy w jakikolwiek inny sposób brutalnie się z nim obchodzić, ale nie chciałbym też żeby była to zabawka na miesiąc dwa, nie mam jakichś przeciwwskazań jeśli chodzi o producentów
Kajko5
Nie mam i nie miałem żadnej z tych rzeczy, które wymieniłeś, ale przez prawie dwa lata użytkowałem statyw Benro A-198EX, czyli mniejszego, 4-sekcyjnego brata A-297EX. Zestawiłem go wtedy tak jak Ty z Manfrotto 190XProB. Benro było ponad 120 zł tańsze, miało na wyposażeniu bardzo fajny futerał i sprawiało w ręce i na ziemi dużo solidniejsze wrażenie. Kolumna centralna w Benro była bardzo sztywna czego nie można było powiedzieć o Manfrotto. Jedyna przewaga Frotki to szybkość pochylenia kolumny centralnej i jej stabilność w tym położeniu. Z drugiej strony kolumna w niej może być tylko pionowo lub poziomo a w Benro prawie pod dowolnym kątem.
Jak dla mnie wybór był oczywisty a Frotka, co by nie mówić, jak na swoją cenę rozczarowała.
Jeśli chodzi o Benro A-297EX jest dużo większym i cięższym statywem od dwóch wcześniej wymienionych i w porównaniu do 190XProB będzie zapewne o wiele stabilniejszy. Zresztą zestawienie tych dwóch statywów ze sobą wydaje mi się nieco dziwne - Benro bez kolumny centralnej ma wysokość w pełni rozłożonego Manfrotto, do tego waga +0,5 kg.
FuzBal
W ofercie Sirui znajdziesz dla siebie kilka ciekawych rozwiązań, choć będziesz musiał nieco powiększyć budżet. Popatrz np. na modele N-1004 lub N-2004. Nie zapomnij też o solidnej głowicy.
Ceny atrakcyjniejsze, wyglądają też nie najgorzej (macałem Sirui na targach w łodzi i te tańsze modele nie wyglądały na stabilne nawet na płaskich powierzchniach wystaw ;]) domyślam się, że z Triopo będzie podobnie więc jeśli (?) nie będzie dużej różnicy to po co przepłacać? a w zestawie mam już przynajmniej jakiś''startowe'' głowice, warto sie tym zainteresować ?
Hame bym od razu odrzucił, przecież waży prawie 4 kg. Nawet na tych zdjęciach mnie nie przekonuje. Obawiam się że głowica która jest razem z nią dostarczona będzie dość niskich lotów. Raczej wybrałbym jakiegoś sprawdzonego producenta: Benro, Sirui, w ostateczności Manfrotto lub Triopo.
Co do podanego Triopo to nie miałem z tym nigdy do czynienia, ale czytałem na tym forum zastrzeżenia do serii aluminiowej i sugestie wybrania czegoś innego (Benro lub Sirui).
Sam posiadam od niedawna tańsze Sirui i rzeczywiście statyw nie jest demonem sztywności ale do moich zastosowań w zupełności daje rade, za to nadrabia niską wagą. Do niedawna 1100g dla statywu o normalnej wysokości było zarezerwowane wyłącznie dla węglówek.
Najsłabszym elementem tych statywów jest łącznik nóg z kolumną centralną. Jest on mały i lekki, przez co nie jest w stanie utrzymać wystarczająco sztywno wysuniętej kolumny centralnej. A ponieważ jest on praktycznie taki sam w każdym ze statywów Sirui, niezależnie Al-Mg czy carbon więc nie liczył bym nawet w tych droższych na jakąś extra stabilność. Oczywiście, mogą mieć bardzo dużą nośność (bezsensowny parametr) ale nawet mocniejszy podmuch może spowodować drgania aparatu na max. wysuniętej kolumnie centralnej.
Nie bardzo rozumiem w kontekście zastrzeżeń założyciela tego wątku.
Marek_N napisał/a:
Sam posiadam od niedawna tańsze Sirui i rzeczywiście statyw nie jest demonem sztywności ale do moich zastosowań w zupełności daje rade, za to nadrabia niską wagą. .............
Najsłabszym elementem tych statywów jest łącznik nóg z kolumną centralną. Jest on mały i lekki, przez co nie jest w stanie utrzymać wystarczająco sztywno wysuniętej kolumny centralnej.
Jeśli kupiłeś aluminiowy z serii 1XXX to się nie dziwię.
Generalnie są to statywy do kompaktów, ewentualnie do najlżejszych lustrzanek z najlżejszymi obiektywami i najlepiej z domu aby nie wiał wiatr.
Takiego statywu nie ma nawet co rozważać do zestawu ważącego ponad 2 kg., co wyraźnie sygnalizuje sam producent.
Lekkość, jak to nazwałeś "łącznika" nie ma nic do rzeczy w kontekście stabilności kolumny centralnej, którą tak na marginesie wysuwa się tylko jak jest super konieczność. Ponadto statywy te mają hak do zawieszenia np. torby aby dociążyć cały zestaw, co pomaga w stabilności.
FuzBal napisał/a:
Ceny atrakcyjniejsze, wyglądają też nie najgorzej (macałem Sirui na targach w łodzi i te tańsze modele nie wyglądały na stabilne nawet na płaskich powierzchniach wystaw ;]) domyślam się, że z Triopo będzie podobnie więc jeśli (?)
Trzeba było pomacać te droższe.
Sirui jest bardziej stabilne od Triopo i Benro. Dalej musisz wybrać sam.
Lekkość, jak to nazwałeś "łącznika" nie ma nic do rzeczy w kontekście stabilności kolumny centralnej...
Od tego właśnie łącznika zależy stabilność kolumny centralnej. Po prostu trzyma kolumnę na zbyt krótkim odcinku, poprzez plastikowy/teflonowy zacisk*. Do tego jest on (łącznik) maksymalnie odchudzony.
Stabilność statywu zależy od najsłabszego elementu, którym w tym przypadku jest łącznik nóg i kolumny. A ponieważ w każdym statywie Sirui owy łącznik wygląda tak samo, więc nawet w tych cięższych/droższych nie spodziewałbym się mega stabilności na pełnym wysunięciu. Stabilność będzie zapewne nieco większa dla grubszych rurek, bo zwiększy się powierzchnia zacisku - tylko tyle.
* - tak się zastanawiam czy to aby nie ten plastikowy zacisk jest głównym sprawcą drgań po wysunięciu kolumny centralnej.
B o g d a n napisał/a:
...którą tak na marginesie wysuwa się tylko jak jest super konieczność.
Po prostu jak jest konieczność. A w statywie, który bez kolumny ma wysokość około 120cm ta konieczność będzie występowała nader często. Na szczęście obniżenie kolumny o kilka cm już zauważalnie redukuje drgania.
B o g d a n napisał/a:
Ponadto statywy te mają hak do zawieszenia np. torby aby dociążyć cały zestaw, co pomaga w stabilności.
Tak, zwłaszcza torba dyndająca się na wszystkie strony z pewnością zwiększy stabilność . Zapewniam Cie, że są o wiele wydajniejsze metody zwiększenia stabilności statywu.
hmmm może jednak daruje sobie tą opcje monopodu... najwyżej kiedyś tam dokupię sobie osobny i tyle, głowice mogę mieć 1 ;] w takim razie w tych okolicach do 400zł co najlepiej brać? nadal Sirui ? np:
http://allegro.pl/sirui-t...1617993158.html ? czy może coś innego producenta? (jeśli chodzi o Sirui to widzę, że wersja ''normal'' od wersji travler czyli tej + monopod różni się w cenie o 50zł więc i tak pewnie bym je dołożył, ale może w tej cenie znajdzie się jakiś ''zwykły'' statyw ale lepszy?)
Ale nic nie napisałeś jakim dysponujesz sprzętem, do jakiego rodzaju fotografii chciałbyś wykorzystać statyw, ile masz wzrostu. To wszystko ma znaczenie i trudno w ciemno coś doradzać.
Jeśli chodzi o podane Sirui (T-1005X) to jestem na "nie". Rzeczy które mi się w nim nie podobają:
- nieco zbyt niski (130 cm)
- ostatnia sekcja jest już dość wąska (13mm)
- jeśli nie masz szerokiej dłoni to możesz nie dać rady za jednym razem odkręcić/zakręcić wszystkie 4 pokrętła na nodze.
Wg mnie ciekawiej prezentują się wersje 4 sekcyjne - T-1004X i T-2004X.
W Benro i Triopo nie mam niestety aktualnie rozeznania. Ale Benro to sprawdzona w boju marka i można jej zaufać.
Wracając jeszcze do tematu drgań wysuniętej kolumny centralnej w Sirui (T-1004X), to zrobiłem wczoraj kilka testów. Po obniżeniu kolumny (z max wysunięcia) o 10 cm jest już wystarczająco stabilna i szybko tłumi drgania. Muszę się wtedy schylać do wizjera o około 10-12 cm, za to bez problemów widzę górny wyświetlacz. Jak dla mnie ok, ale wyższej osobie (180 cm) polecałbym już wersję T-2004X.
wyżej pisałem ze będzie to sigma 135-400 + pentax k-r - wagowo podobnie wychodzi jak zestaw autora tego tematu, wzrostu mam 170cm wiec jestem dość ''uniwersalny'' ;]
No to najlepiej będzie wybrać aluminiowy statyw 4 sekcyjny, o grubości pierwszej sekcji 28mm i wysokości min. 140 cm. Statyw o wysokości 150 cm da Ci możliwość obniżenia o około 10 cm kolumny centralnej i tym samym wyraźnego usztywnienia jej (mając aparat na wysokości oczu).
Z Sirui ciekawe będzie T-2004X lub N-2004 jeśli zależy Ci na monopodzie.
Odpowiedniki z Benro są wyraźnie cięższe, choć z drugiej strony wydają się być także nieco lepiej wykonane i odrobinkę sztywniejsze. Ich cena jest także wyższa.
Jeśli zależy Ci na niskiej wadze to warte uwagi jest aluminiowe Sirui T-1004X. Co prawda dla zachowania odpowiedniej sztywności należy kolumnę opuścić około 10 cm (przy cięższym sprzęcie pewnie nieco więcej), za to jego waga (1,1 kg) jest mniejsza niż węglówek Benro o podobnych parametrach.
A czy dodatki typu obracana kolumna, odwracane nogi, monopod, kolce będą Ci potrzebne to musisz już zadecydować sam.
super dzieki za pomoc;] skoro twierdzisz, że nie ma co się bać tej ''chińszczyzny' 'to w nią wejde i sam się przekonam ile jest warta i chyba zdecyduje sie na T-2004X
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14