Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 19 Cze, 2011 Pomoc w rozwiązaniu dylematu. Lustro do 1800zł
Mój budżet przeznaczony na aparat kończy się w raz z kwotą 1800zł.
Czym więcej zagłębiam się w temat tym więcej pojawia się znaków zapytania.
Jestem oczywiście amatorem w 100 %. Chce sobie kupić aparat, który będzie kompatybilny i chcę nim fotografować ludzi, widoki, sport DO WSZYSTKIEGO. (Po prostu myślę że może fotografowanie być dobrym hobby i w przyszłości efekty dostarczą mi wielu wspomnień).
Mam kilku faworytów. Chcę znać zwyczajnie wasze zdanie co do tych zestawów. Jaki wybór padłby z waszej strony.
1.Canon EOS 450D + EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM + filtry/pamięć/torba/ przebieg 600zdj. - 1800zł
2.Canon 40D z kitem 18-55 IS + pamięć przebieg 62 000zdj. - 1830zł
3.Canon EOS 500D+18-55IS GW przebieg ??? bez dodatków - 1700zł
4.SonyY A390 ALPHA 390 + 18-55 bez żadnych dodatków NOWY -1700zł
5. Wasze propozycje aparatów mieszczące się w tej cenie.
Nie interesuje mnie to czy aparat dobrze leży w dłoni, czy szybko zapisuje na zdjęcia w pamięci, czy ma ruchomy LCD, czy jest ciężki, czy ma funkcje wideo.
Nie interesuje mnie to czy aparat dobrze leży w dłoni, czy szybko zapisuje na zdjęcia w pamięci, czy ma ruchomy LCD, czy jest ciężki, czy ma funkcje wideo.
Ja używam Sony A700 i jestem zadowolony, ale na pewno nie z kitowym obiektywem(zamierzam dokupić Zeissa Sonar 16-80 mm), a w tej cenie, którą podałeś, to rozsądnego lustra o cechach "uniwersalności" nie kupisz, bo o uniwersalności sprzętu w głównej mierze decyduje zakres ogniskowych, czyli w przypadku lustrzanek - zestaw wymiennych obiektywów, a te, jeżeli mają dawać zadowalające efekty, będą Cię kosztowały więcej niż kwota, jaką wymieniłeś. Dlatego sugeruję przyjrzeć się ofertom tzw zaawansowanych kompaktów z zomami o dużym zakresie ogniskowych, i zdecydować się na ktegoś z nich. Ja sam też zamierzam wyposażyć się w taki sprzęcik i myślę o którymś modelu Fujifilm, np S200EXR (bardzo dobry, ale już wycofywany z produkcji), albo HS20EXR, a jeżeli trochę poczekam, to może Fuji pokaże jeszcze coś nowszego. Z innych marek warto się przyjrzeć Canonowi SX30IS (również kończy się jego produkcja), Sony DSC-HX100V czy Panasonicowi Lumix DMC-FZ100. Dla mnie ważne jest, żeby taki aparat miał gniazdko "hot shoe", czyli do zwnętrznej lampy błyskowej. Minimalny zakres zooma - od ok. 28-30mm do 400-500mm. Rozdzielczość ich matryc pozwala na wykonanie powiększeń co najmniej 20x30 cm bez straty jakości, a taki format jest najczęściej wymagany przez organizatorów rozmaitych popularnych konkursów. Pozdrawiam
Ps: powyższe jest, rzecz jasna, moją opinią, z którą w dodatku się zgadzam!
Soniak ale ja nie mam wygórowanych wymagań co do jakości zdjęć z lustrzanek. Ile kosztują te przez Ciebie wymienione kompakty?? Czy mógłbyś udzielić mi informacji którą z tych lustrzanek wybrałbyś na moim miejscu??
Dla mnie ten zakup to zakup rozwojowy. Można zawsze dokupić sprzęt do lustra.
Ale zdajesz sobie sprawę z tego że np taki Canon 600D, 60D i 7D dadzą podobny obrazek, a różnice to - ergonomia i możliwości, np AF, szybkość migawki? Takie samo porównanie można zrobić w Nikonie D5000 / D90 / D300.. Albo z tych nowszych D5100 / D7000... Płaci się za to jak bardzo aparat uprości nam robienie zdjęć.
Konkludując - skoro Cię ergonomia nie interesuje, możesz spokojnie kupić najprostszą lustrzankę każdego producenta, np D3100, 1100D, czy też K-r z kitowym obiektywem.
eko napisał/a:
Można zawsze dokupić sprzęt do lustra.
No i tu mogą się zacząć schody, bo te najprostsze lustrzanki nie mają wizjerów wyższych lotów, więc ewentualne ostrzenie ręczne będzie bardzo utrudnione. Poza tym nie do końca się dogadują z obiektywami starymi - więc może być problem z pomiarem światła czy dalmierzem. W końcu małe korpusy po przykręceniu długiego i ciężkiego teleobiektywu robią się zestawem bardzo szybko męczącym fotografa (o ile nie leży to wszystko na statywie cały czas)
Jak chcesz się rozwijać i pokazujesz wybór między 450D a 40D to ja mówię: 40D.
Właśnie dlatego, że rozwijając się, ergonomia 450D zacznie Ci szybko przeszkadzać, podczas gdy w 40D jeszcze trochę pofotografujesz
hmm czyli lepszy będzie 40D z tym kitem niż 450D z 17 - 85??Tak chodzi mi o najprostszą lustrzankę i najlepszą lustrzankę do 1800zł. Po prostu chcę wiedzieć który z tych w.w aparatów ułatwi mi najbardziej robienie zdjęć?? Może jakieś inne propozycje??
[ Dodano: Wto 21 Cze, 2011 21:26 ]
Odpowie ktoś jeszcze na moją prośbę??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10