Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witajcie. Na początek się przedstawię - jestem Arek i miło mi Was poznać Od 3 lat moją pasją jest fotografia. Zacząłem od kupna 400d +kit. Szybko jednak zakupiłem 17-85IS zamiast kita oraz 70-300IS. Wszystko było w miarę ok bo trafiły mi się nawet ostre sztuki ale od jakiegoś czasu zainteresowałem się fotografią motorsportu. I tu niestety zaczęły pojawiać się problemy przede wszystkim ze słabym AF. Ponieważ przebieg puszki szacuję na ok 80tys podjąłem decyzję o jej wymianie. Na nowy sprzęt mogę przeznaczyć ok 1800zł i zastanawiam się na co to wydać. Albo używane 40D albo dołozyć kilka zł i szukać nowego 500D albo... no właśnie co? Jest jeszcze jakaś alternatywa? Raczej nie chciałbym zmieniać systemu dlatego ograniczmy się do canona. Potrzebuję czegoś co lepiej sprawdzi się w warunkach jakie stawia motorsport. Na korzyść 40D przemawia oceniany przez wszystkich wysoko AF, szybkość zdjęć seryjnych, wykonanie i karty CF, których w moim przypadku po 400D zostanie mi 32GB. Z kolei 500D ma wiele lepszy wyświetlacz, większą martycę współpracującą z nowszym procesorem obrazu i dłuższą żywotność baterii (nie wspominam o nagrywaniu filmów w hd bo to mnie akurat za bardzo nie interesuje). No i mam dylemat... Sprawę rozwiązałby zakup 50D ale jest niestety poza zasięgiem cenowym. Co więc radzicie? Szczególnie będę wdzięczny za opinie tych, którzy również mają do czynienia z fotografią motorsportu. pozdrawiam
ps. jeśli to ma jakieś znaczenie to w przyszłym sezonie będę chciał zmienić również szkło z 70-300IS na 70-200 2.8
Zapytałbym się http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=15560
40D to dobra puszka do szybkich zdjęć. Niestety prędkość AF będzie ograniczać 70-300IS, szczególnie jak wyskoczysz punktem prowadzenia ostrości poza obiekt AF może się zgubić i pamiętam, że 70-300IS bardzo tego nie lubiło. Może więc 70-200 f/4 lub jak piszesz f/2.8.
Wiem, że pod tym względem 70-300IS nie spisuje sie najlepiej i też muszę zmienić go przynajmniej na 70-200 f/4 ale nie mam na tą chwilę tyle szmalu żeby wymieniać i puszkę i obiektyw. Dlatego narazie muszę zmienić tylko body i jakoś działać do końca sezonu z tym szkłem. Rozmawiałem z człowiekiem z powyższego posta, który chciał sprzedać 40D i poleca mi właśnie tą puszkę zamiast 500D. Zaczynam się więc coraz bardziej skłaniać do 40D ale jak narazie mam opinie 2 osób - może jakiś użytkownik 500D mógłby się wypowiedzieć jak to wygląda z jego strony?
allcon, używałem 70-200/4L z 400D i bardzo dawał sobie radę. Może jednak zacząć od zmiany obiektywu a nie puszki? Masz możliwość na imprezie samochodowej podpiąć czyjeś 70-200L (w sumie obojętne która wersja) i zobaczyć jak się sprawuje z Twoim 400D?
Zdaje sobie sprawę, że rozsądniejszym byłoby wymienić najpierw obiektyw ale moja puszka już ledwo zipie i obawiam się, że nie dociągnie do końca sezonu... Co jakiś czas w ogóle odmawia robienia zdjęć a co kilkadziesiąt klapnięć wyskakuje mi jakiś błąd i trzeba wyłączać aparat a wszystkie zdjęcia zrobione np w serii się nie zapisują... Co do podpinania obiektywu to nie za bardzo mam możliwość podpięcia 70-200 f/4 bo dopiero niedawno przeprowadziłem się w okolice Wrocławia i nie mam tu zbyt wielu znajomych a z takim obiektywem to nikogo. Podpinałem za to Tamrona 70-200 2.8 i róznica w celności i szybkości była widoczna.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 15 Cze, 2011
allcon, byłem jakis czas temu w podobnej sytuacji jak ty (poza zamiłowaniem do fotografii sportów motorowych) i najpierw zacząłem od obiektywu jak wspominal komor, dopiero póxniej wymieniłem na 40D (wszakze nie trwalo to długo) ale jeżeli mowisz, ze twoje 400D ledwo zipie - to bierz 40D i zbieraj na eLkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11