Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 18 Maj, 2011 Problem z Yongnuo RF-602.
Witam, problem jest następujący: wyzwalacz po prostu nie działa. Próbowałem z różnymi ustawieniami i nic (no chyba, że robię coś źle). Myślałem, że to wina baterii, ale po wymianie dalej nic. Czasami jak gwałtownie poruszę nadajnikiem to lampa błyśnie lub przy wpinaniu w gorącą stopkę. Aparat to Nikon D90 a lampa Nissin di622, jeśli to istotne. Z góry dziękuję za odpowiedź.
No to chyba do serwisu się kwalifikuje, bo jak inaczej Ci możemy pomóc?
osa29osa napisał/a:
Próbowałem z różnymi ustawieniami i nic (no chyba, że robię coś źle).
Tego niestety nie zgadniemy, czy coś źle robisz, ale może jak opiszesz trochę dokładniej ustawienia, których używasz, to ktoś z użytkowników identycznej kombinacji sprzętu (D90+Di622+RF-602) napisze, że u niego takie coś działa.
a więc tak: w sterowniku błysku Wbudowana na TTL, M oraz --, Grupa A TTL, AA, M, --. Robiłem różne kombinacje tych dwóch. Próbowałem też z różnymi kanałami jak i w wyzwalaczu. Jak podpinam lampę do aparatu to na górnym wyświetlaczu pokazuje się informacja o lampie, a jak podpinam wyzwalacz to nic takiego nie ma.
w sumie tam nie ma za wiele opcji: jeśli w body masz ustawione, żeby lampa błyskała(ja parę razy się zdziwiłem jak wcześniej korzystałem ze wspomagania af i miałem błysk lampy wyłączony).
Wsuwasz nadajnik w sanki na aparacie, a odbiornik w lampę - włączasz odbiornik i musi działać, jeśli są na tym samym kanale....
kiedyś miałem tak, że nadajnik nie wyzwalał, wyciągnąłem baterię kilka razy i zaczął działać... choć już myślałem, że padł...
Czy RF-602 pracuje w trybie TTL?
Jeżeli nie, to nissina di622 tym wyzwalaczem nie odpalisz, bo ta lampa nie jest wyzwalana przez centralny styk.
Miałem ten sam problem z wyzwalaczem phottixa, myślałem że felerny ale okazało się, że po prostu lampa niekompatybilna.
Także polecam sprawdzić z inną lampą, byle nie nissina, bo prawdopodobnie to właśnie w lampie leży problem.
luke130, może to jednak zależy od serii produkcyjnej, ktoś na pewno donosił o tym, że wyzwala środkowym pinem w Nikonie, a już na pewno robi to Di622 Mark II. Ale sam tego organoleptycznie nie widziałem, więc tylko powtarzam za innymi…
luke130, masz Di622 i sprawdziłeś? Możesz coś konkretniej o lampie i systemie?
Aż z ciekawości poszukałem trochę po necie, i wychodzi na to że owszem, wersja pod nikona odpala ze środkowego styku, ale tylko nowsze egzemplarze.
Starsze również odpalą, ale dopiero po drobnej modyfikacji w serwisie, która na gwarancji jest z tego co wiem wykonywana darmowo.
Także jeszcze raz pozwolę sobie zasugerować sprawdzenie wyzwalacza z jakąś inną lampą, jak odpali z nikonem/canonem/metzem/yongnuo to wiadomo, że problem leży w lampie nissina.
luke130, może to jednak zależy od serii produkcyjnej, ktoś na pewno donosił o tym, że wyzwala środkowym pinem w Nikonie, a już na pewno robi to Di622 Mark II. Ale sam tego organoleptycznie nie widziałem, więc tylko powtarzam za innymi…
luke130, masz Di622 i sprawdziłeś? Możesz coś konkretniej o lampie i systemie?
Sprawdzałem organoleptycznie z Di662 ale nie było to chyba M II. Dlatego między innymi zdecydowałem się na Di866 w wersji N. Przedstawiciel z Migomex'u twierdził że żadna lampa M I nie posiada w specyfikacji wyzwalania manualnego. Tyle wiem.
O, nawet się dokopałem do maila od nich i tu cytat (rozmowa dotyczyła, nota bene, RF-602):
"Wyzwalacz nie działa prawidłowo z serią Di6XX natomiast działa prawidłowo z Di866 (niezależnie od wersji)."
Witam.
Ja kupiłem Nissina Di622 mark I (starsza wersja) i przerobiłem sobie w domu.
Dodałem gniazdo Jack 3,5mm i wyłącznik fotoceli.
Teraz lampa może być odpalana przez kabelek podłączony do odbiornika radiowego, zazwyczaj będącego w zestawie. Zamówiłem RF-602. Może już jutro będzie zabawa
Oczywiście lampa będzie działać z RF-602 w trybie manualnym, ale na aparacie nadal można błyskać w TTL. Zamówiłem też lampę Yongnuo YN-460 II, a jeżeli będzie wszystko błyskać to biorę jeszcze jeden odbiornik radiowy i będzie strobing pełną gębą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10