Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 12 Cze, 2011
Canon 450d z obiektywem SIGMA DC 18-200mm F3.5-6.3 ?
Autor Wiadomość
marchesa16 
Nowy

Wysłany: Nie 12 Cze, 2011   Canon 450d z obiektywem SIGMA DC 18-200mm F3.5-6.3 ?

Witam, proszę o jak najszybszą opinię czy warto zakpić canona 450d z obiektywem SIGMA DC 18-200mm F3.5-6.3 ? obecnie posiadam nikona 40d,ale mam zamiar zmienić aparat i obojętnie jest mi czy będzie to nikon czy canon - chodzi mi głównie o możliwosci dalszej nauki i aparat bardziej profesjonalny niz nikon40d. Czy może canon 400d z obiektywem Tamron 70-300 mm będzie lepszą opcją? Proszę mniej wiecej opisac mi roznice pomiedzy nimi i co konkretnie moge fotografować tymi obiektywami :) z góry dziekuje
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 12 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 12 Cze, 2011   

marchesa16 napisał/a:
chodzi mi głównie o możliwosci dalszej nauki i aparat bardziej profesjonalny niz nikon40d.
No to zamiast 400 czy 450 powinnaś myśleć o dwucyfrowych... powiedzmy używanym 40D czy też 50D. Inaczej nic nie zyskasz poza większą rozdzielczością/jakością matrycy.

A może wystarczy wymienić obiektyw? Dokupić lampę błyskową?

[ Dodano: Nie 12 Cze, 2011 20:42 ]
marchesa16 napisał/a:
Proszę mniej wiecej opisac mi roznice pomiedzy nimi i co konkretnie moge fotografować tymi obiektywami
18-200 kiepski obiektyw do wszystkiego. 70-300 - to już tele, ale bez stabilizacji wartałoby pomyśleć o jakimś statywie ;)

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 12 Cze, 2011   Re: POMOC!!!

marchesa16 napisał/a:
obecnie posiadam nikona 40d,ale mam zamiar zmienić aparat i obojętnie jest mi czy będzie to nikon czy canon - chodzi mi głównie o możliwosci dalszej nauki i aparat bardziej profesjonalny niz nikon40d.

Niestety, seria xxxD Canona nie jest "bardziej profesjonalna" niż poczciwy D40 Nikona...

Sądząc z reszty wypowiedzi bardziej przyda Ci się książka o podstawach fotografii niż zakup kolejnego korpusu entry level ze szkłem, którego nie wiesz jak wykorzystać. Piszę to bez żadnej złośliwości.

jannik 
Rozmowny

Lotofag
Pomijając to, że koledzy powyżej mają zupełną rację, to jaką kasą chcesz przeznaczyć na to uprofesjonalnienie?

pzodro

marchesa16 
Nowy

rozumiem, generalnie to myśłałam nad zakupem cieszącego się dobrą renomą canona 40d lub nikona 80d (tak naprawdę nie wiem jaka jest pomiędzy nimi różnica),ale raz,że nie jest on dostępny na allegro - canon 40d -( a na nowego obecnie mnie nie stac) a dwa że wypadałoby jeszcze dokupić do niego jakiś obiektyw inny niż kit, a na co tez potrzeba funduszy.

no powiedzmy,że celuję w kosztach tak do ok. 2000 zl nie wyżej....

a do nikona do tej pory na forum miałam doradzony obiektyw Nikkor 35mm f/1.8G , który początkowo miałam zamiar kupić,ale powiedzmy,że wraz z "nagłym" wzrostem funduszy mogę się właśnie pokusić na coś droższego

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

marchesa16 napisał/a:
a na nowego obecnie mnie nie stac
Nowy to chyba z jakiegoś zapomnianego magazynu.. Ani 40D, ani D80, ani też następcy tych modeli (czyli 50D i D90) nie są już produkowani (ale są jeszcze dostępne te modele.. ciężko bo ciężko, ale są)
marchesa16 napisał/a:
do tej pory na forum miałam doradzony obiektyw Nikkor 35mm f/1.8G
Pamiętam ;) No ale jak się okazuje do tej pory nie powiedziałaś co Ci przeszkadza w D40... Rozwinąć skrzydła możesz poprzez dokupienie porządnego obiektywu.

marchesa16 
Nowy

w nikonie 40d przeszkadza mi to,że np. w słoneczny dzien na manualnych ustawieniach zdjecia robie z ISO niemniejszą niż np.600, nie wiem dlaczego, bo najmniejsza czułośc dla tego aparatu to 200, a NIGDY nie moge tego tak ustawic
2) kolory wychodzą czasem bardzo przekłamane - strasznie jaskrawa czerwien, bardzo blado i jakby nie ostro jasne obiekty

a zależy mi na jasnych zdjęciach, z efektem jakby poświaty i ostrych zarazem
może podam przykłady zdjęć (na załącznikach), które robione są aparatem canon 40d i prawdopodobnie obiektywem Canon 50 mm f/1.2 L.

5430483959_31bd3164fc_o.png
Plik ściągnięto 5148 raz(y) 767,7 KB

5409323302_c5a4e8559b_o.png
Plik ściągnięto 5149 raz(y) 748,37 KB

5349956233_b04728960d_o.png
Plik ściągnięto 5147 raz(y) 582,59 KB

5252013489_a05ef95386_o.png
Plik ściągnięto 5144 raz(y) 842,44 KB

5252007517_7c9fc13ed7_o.png
Plik ściągnięto 5144 raz(y) 474,44 KB

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

marchesa16 napisał/a:
np. w słoneczny dzien na manualnych ustawieniach zdjecia robie z ISO niemniejszą niż np.600
Masz włączone AutoISO?
marchesa16 napisał/a:
kolory wychodzą czasem bardzo przekłamane - strasznie jaskrawa czerwien, bardzo blado i jakby nie ostro jasne obiekty
Jak ustawiasz balans bieli?

lotofag 
Optyczny

marchesa16 napisał/a:
w nikonie 40d przeszkadza mi to,że np. w słoneczny dzien na manualnych ustawieniach zdjecia robie z ISO niemniejszą niż np.600, nie wiem dlaczego, bo najmniejsza czułośc dla tego aparatu to 200, a NIGDY nie moge tego tak ustawic

A pomyślałaś o tym, by znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy? Zmiana korpusu to dość radykalne rozwiązanie, może zresztą spowodować inne tego kalibru problemy ;)

komor 
Moderator

marchesa16, nie obraź się, ale z tym ISO 600 to musisz chyba po prostu doczytać instrukcję, bo coś musisz robić nie tak. Instrukcja, książka o fotografii i w drogę!
Co do zdjęć pokazanych przez Ciebie, to ich jakość wynika z umiejętności fotografa i przede wszystkim obiektywu użytego. Jakbyś kupiła jednak ten 35/1,8G to już byś się przekonała, że nagle coś innego wychodzi, niż z obiektywu kitowego czy taniego megazooma. Masz więcej kasy? Dokup w drugiej kolejności 50/1,8G, albo zamiast tych dwóch stałek kup po prostu przyzwoitego zooma standardowego ze światłem f/2,8. Np. polecanego często Tamrona 17-50/2.8. Może być nowsza wersja ze stabilizacją.

kozidron
[Usunięty]

a w innym wątku wyraziłem nadzieje "że wierze w ludzi" :zalamany:

No ale jak ktoś nawet instrukcji obsługi aparatu nie dotknął no to ból :zalamany:

marchesa16, chcesz linka do stronki, na której są zdjęcia kolesia, który uzywa d40, dodatkowo był z ta puszka na 5 kontynentach - u niego ten problem nie wystepuje a fotografie są niesamowite a robi tylko jpg-i i niczego nie koloryzuje.

Ps. (moge podesłać ci na priva)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kozidron, ken? :cool: :lol:

marchesa16 
Nowy

przy manualnych ustawieniach nawet nie ma takiej opcji,żeby czułosc ISO była automatyczna. caly czas mam ustawioną na 200 a i tak robie zdjecia jakby wlasnie była automatyczna. Balans bieli mam ustawiony na pochmurno z plusem,ale ustawienia plus lub minus nie dają mi nasycenia tylko koloryt zdjęcia - bardziej ciepłe lub zimniejsze barwy.

chcialabym, aby zdjecia wychodzily choc troche takie jak zamieszczone,ale po prostu nie wiem jak to osiągnąć,bo zdaje mi sie,że mimo wszystko sprzęt odgrywa tu dużą rolę....

kozidron
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
kozidron, ken? :cool: :lol:

nie, ja mowiłem serio, ostatnio byłem na wystawie typa(mój stary przyjaciel i nie chciał słuchać jak doradzałem mu co innego a potem wywaliłem gały jak zobaczyłem zdjęcia) i myslałem nawet, że w końcu się z Goltarem tam spotkam ale nie przyszedł - bo nie mógł.

temat wystawy to: 5 kontynentów w 5 lat ale nie będę już off topował
Ostatnio zmieniony przez kozidron Nie 12 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

marchesa16 napisał/a:
przy manualnych ustawieniach nawet nie ma takiej opcji,żeby czułosc ISO była automatyczna.
Eeeeee.. wejdź w ustawienia aparatu i zmień. (Custom settings 10)
marchesa16 napisał/a:
Balans bieli mam ustawiony na pochmurno z plusem,ale ustawienia plus lub minus nie dają mi nasycenia tylko koloryt zdjęcia - bardziej ciepłe lub zimniejsze barwy.
Zgadza się. Zatem musisz pogrzebać w ustawieniach "Optimize image" - tam masz regulacje, o które Ci chodzi.
marchesa16 napisał/a:
chcialabym, aby zdjecia wychodzily choc troche takie jak zamieszczone,ale po prostu nie wiem jak to osiągnąć,bo zdaje mi sie,że mimo wszystko sprzęt odgrywa tu dużą rolę....
Zacznij robić w RAWach i się przeproś z jakimś porządnym softem do wywoływania ich. I zaczniesz robić cuda....

Odpowiedz do tematu