Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 16 Cze, 2011 teleobiektyw do nikona d5000
Witam. Zwracam sie z prośbą o pomoc w wyborze teleobiektywu do nikona d5000. W moim kregu zainteresowań sa 2 modele: Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD i Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR. Czytałem testy, ale chciałbym zasięgnąć opini innych- być może użytkowników owych obeiktywów Mam także pytanie poboczne-jak to jest z dostępnymi modelani i kurzem w tubusie,wciągaja brudy czy nie? Czy jak zamówię obiektyw to może przyjść zabrudzony w środku?
Ostatnio zmieniony przez fasola-17 Czw 16 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Witam. Zwracam sie z prośbą o pomoc w wyborze teleobiektywu do nikona d5000. W moim kregu zainteresowań sa 2 modele: Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD i Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR. Czytałem testy, ale chciałbym zasięgnąć opini innych- być może użytkowników owych obeiktywów
Mam także pytanie poboczne-jak to jest z dostępnymi modelani i kurzem w tubusie,wciągaja brudy czy nie? Czy jak zamówię obiektyw to może przyjść zabrudzony w środku?
Gdyby te obiektywy wciągały wszystko jak odkurzacz, nikt by ich nie kupował. Nawet jeśli się coś dostanie pod przednią grupę soczewek, to nie ma to większego wpływu na zdjęcia. Gdy zamówisz nowy obiektyw będzie czyściutki jak kryształ.
Gdy zamówisz nowy obiektyw będzie czyściutki jak kryształ.
Chyba, żeby nie. Może też przyjść z dziurą w tylnej soczewce, jak jeden z nietanich obiektywów testowanych na tutejszym portalu… :)
A tak na poważnie, to w którymś nowych szkieł, które oglądałem w sklepie był paproch za przednią soczewką.
ostatnio ktos tu wklejal zdjecia jakiejs fabrycznie nowej sigmy z wlosem miedzy soczewkami. ale mysle ze zawsze mozna wymienic jesli cos takiego sie zdarzy
czytałem, ale mało było faktycznie pomocnych i obiektywnych informacji, ludzi którzy są nastawini na nikony
Na forach nie ma raczej obiektywnych porad typu kup to i już. Bo rozumiem o taka prostą pomocność tu chodzi.
Szczególnie tyczy to wszelkich sprzętów mocno kompromisowych.
B o g d a n napisał/a:
Gdy zamówisz nowy obiektyw będzie czyściutki jak kryształ.
Oj tam... jeśli chodzi o optykę to nawet optyka bardzo zacnych firm może przyjść w stanie który wywoła palpitacjie u niedoświadczonego użytkownika Mam lunetę Kowy z fabrycznie implementowanymi skazami pomiędzy soczewkami obiektywu - co nie wpływa praktycznie na zdolności obserwacyjne za pomocą tego urządzenia
RB, nie ma obiektywnych porad, bo i potrzeby i oczekiwania każdego są raczej subiektywne.
IMO zdarzają się, ale nie są to proste, jasne, zrozumiałe i oczekiwane przez większość wpadających tu jedno/kilku- razowo po pomoc porady typu "Nikon, Nikon uber alles"
A może ktoś napisać jak wygląda sprawa z aberacją chromatyczną i słabym ostrzeniem na końcu zakresu-czy faktycznie jest tak kiepsko że nie do zaakceptowania,, i jakością zdjęć u tamrona? zdaje sobie sprawe że za ok.1700zł z czymś trzeba się pogodzić w przypadku tanich teleobiektywów (niestety):cry: i chyba to mój problem tak naprawde. z czego wy byście zrezygnowali? u nikona ponoc lepsza stabilizacja,autofokus i rozdzielczość, z kolei u tamrona ciut lepiej z aberacją i ostrzejszy na konówce ogniskowych.No chyba że macie jakieś dodatkowe informacje
fasola-17, konkluzje były zdaje się takie, że w przypadku Nikona oryginalny obiektyw Nikkor 70-300 VR jest na tyle dobry, że nie potrzeba szukać wśród Tamronów. W przypadku Canona, ponieważ Canon 70-300 IS nie jest idealny, można ryzykować wybieranie Tamrona.
Ja mam tamrona, ale pdpiętego do canona a nie do nikona. Moim zdaniem to całkiem fajny obiektyw, mam go jakieś 2 miesiące. Jak narazie czysty od środka, stabilizacja działa całkime całkiem, no i jest w miarę ostry. Obiektyw godny polecenia na pierwsze tele. Niestety na temat nikona nie mogę nic powiedzieć, bo nie miałem go w rękach, a wypowiadanie się na temat czegoś z czym się nie miało styczności prowadzi tylko do sterotypów na temat takiej rzeczy.
W moim kregu zainteresowań sa 2 modele: Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD i Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR.
Tak jak napisał już komor, nikkor 70-300VR jest nieco lepszy od tamrona 70-300VC USD i IMO biorąc pod uwagę, że jest droższy o ok.100pln od tamrona, nie ma co się zastanawiać nad tym tamronem .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11