Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 28 Cze, 2011 Małe przetasowanie pod 5D
Witam, postanowiłem zrobić małe roszady w szklarni i tak oto ostał mi się zestaw 5D +24-105 + 580 EXII
do celowo widzą mi się takie 2 zestawy z którymi biję się w myślach:
1) Zostawić 24-105 L jako uniwersalny zoom do wszystkiego, 35 F1.4 Samyang, Canon 50 1.4 + canon 85 1.8 w przyszłości może 135L+fiszaj albo samyang 14 F2.8
2) 17-40L / Tokina 17-35 F4 albo 16-28 a jako "uniwersalny zoom" spacerowo-wyjazdowy do tego te sam stałki - jedynie bez samyangów manualnych zamiana na 28 1.8 czy 35 f2
Przeznaczenie to głównie portret, street z odrobinką reportażu, do tego chyba coś na wakacje uniwersalnego do pleneru czy architektury 17-40 albo 24-105.
Nie wiem jeszcze czy brać się za manuale, ponieważ nie miałem z nimi do czynienia nigdy ale wymienię matówkę i dorzucę chip z potwierdzeniem ostrości - do portretu powinno dać radę choć nie wiem co dalej jak będę chciał na AF-owe zmienić. Dodam jeszcze, że mam 24-105 na gwarancji i jestem z grubsza zadowolony z niego to nie wiem czy go dla zasady na kalibrację po puszkę czy do tablicy nie wyślę - może zyskam coś jeszcze na ostrości.
Dla mnie osobiście na FF zakres 17-40 nie nadaje się jako "uniwersalny zoom" ale zależy od upodobań w tym zakresie. Obiektyw 24-105L ma dwie zasadnicze zalety: zakres 105mm na długości i stabilizację, która czasami może się przydać. Może pomyśl nad wariantem nr. 3, czyli 24-70/2.8L i do tego 85/1.8.
Mając 24-105 możesz już ocenić, czy chcesz/potrzebujesz jeszcze szerzej. Światło 2.8 na pewno jest lepsze od 4, oczywiście 24-70 trochę więcej kosztuje no i jest ... cięższy.
najczęściej na zoomie używam albo 24, widoczki jakoś wyjazdowo/wakacyjnie najczęściej, potem to okolice 50 i 80 stąd zamysł wymiany na stałki zamiast uniwersalnego zoomu - ewentualnie zoom po to, żeby był awaryjnie, kiedy nie ma potrzeby taszczyć szklarnie
stąd zamysł wymiany na stałki zamiast uniwersalnego zoomu
Ale wczesniej pisałeś, że zooma również chcesz posiadać. Tak, czy owak sam musisz podjąć decyzję.
Według mnie, jeśli zostawisz 24-105/4L to stałki w okolicach 20(28), 50, 85(135)
Jeśli natomiast zamienisz 24-105/4L na jaśniejszego 24-70/2.8L to postuluję nie kupować już szerokiej 20(28), tylko te węższe stałki.
Zoom chce posiadać jak najbardziej, ale tak raczej z chęci posiadania, żeby podpiąć te 5 razy w roku wakacje itp. dlatego może lepiej najpierw uzbieram jakiś zacny zestaw stałek a potem pomyślę czy naprawdę "potrzebuje" zoom-a.
na razie w wersji eko to sigma 20 1.8, C28 1.8, C50 1.4 + C85 1.8 do tego w przyszłości 14 2.8 albo fisza + 135 L i jest naprawdę zacny zestaw, choć jakieś "ale" musi być
Sigma 20 1.8, kurcze trochę się boję zabawy z Sigmą jak już 20 1.8 to czemu nie 50 1.4? z drugiej strony to kusi mnie manual Samyanga 35 1.4 ach te sample tutaj tylko nie wiem jak przezbroje sie w inna matowke jak beda działać szkła z AF tzn centralnego punktu raczej nie będzie w EE-S canona
W3rlock, ja bym Ci zaproponował 24L + 85 1.8 nawet bez 50. Ale to już zależy od finansów i preferencji (24L w wersji I a 50 w zależności czy lubisz/używasz tą ogniskową). O 24-105 się nie wypowiem, bo nigdy nie używałem a i od paru lat nie interesują mnie zoomy ze standardowymi ogniskowymi.
24 L fajne choć ja jednak trochę bardziej 35mm i dlatego kusi mnie manualny samyang co do L-ki to jednak za dużo kosztuje nawet mk I, Ja nie zarabiam na fotografii a ok 4000 za używkę to sporo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11