Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Małe przetasowanie pod 5D
Autor Wiadomość
W3rlock 
Uczestnik

Wysłany: Wto 28 Cze, 2011   Małe przetasowanie pod 5D

Witam, postanowiłem zrobić małe roszady w szklarni i tak oto ostał mi się zestaw 5D +24-105 + 580 EXII

do celowo widzą mi się takie 2 zestawy z którymi biję się w myślach:

1) Zostawić 24-105 L jako uniwersalny zoom do wszystkiego, 35 F1.4 Samyang, Canon 50 1.4 + canon 85 1.8 w przyszłości może 135L+fiszaj albo samyang 14 F2.8

2) 17-40L / Tokina 17-35 F4 albo 16-28 a jako "uniwersalny zoom" spacerowo-wyjazdowy do tego te sam stałki - jedynie bez samyangów manualnych zamiana na 28 1.8 czy 35 f2

Przeznaczenie to głównie portret, street z odrobinką reportażu, do tego chyba coś na wakacje uniwersalnego do pleneru czy architektury 17-40 albo 24-105.
Nie wiem jeszcze czy brać się za manuale, ponieważ nie miałem z nimi do czynienia nigdy ale wymienię matówkę i dorzucę chip z potwierdzeniem ostrości - do portretu powinno dać radę choć nie wiem co dalej jak będę chciał na AF-owe zmienić. Dodam jeszcze, że mam 24-105 na gwarancji i jestem z grubsza zadowolony z niego to nie wiem czy go dla zasady na kalibrację po puszkę czy do tablicy nie wyślę - może zyskam coś jeszcze na ostrości.

Z góry dzięki za pomoc

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 28 Cze, 2011   

IMO zestaw nr 1 prezentuje się lepiej :smile:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Ja bym się zastanowił nad sensem posiadania jednocześnie stałek 35 i 50. Może lepiej 28/1.8 lub którąś z Sigm 24 lub 20?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Dla mnie osobiście na FF zakres 17-40 nie nadaje się jako "uniwersalny zoom" ale zależy od upodobań w tym zakresie. Obiektyw 24-105L ma dwie zasadnicze zalety: zakres 105mm na długości i stabilizację, która czasami może się przydać. Może pomyśl nad wariantem nr. 3, czyli 24-70/2.8L i do tego 85/1.8.
Mając 24-105 możesz już ocenić, czy chcesz/potrzebujesz jeszcze szerzej. Światło 2.8 na pewno jest lepsze od 4, oczywiście 24-70 trochę więcej kosztuje no i jest ... cięższy. :smile:

W3rlock 
Uczestnik

Wysłany: Sro 29 Cze, 2011   

najczęściej na zoomie używam albo 24, widoczki jakoś wyjazdowo/wakacyjnie najczęściej, potem to okolice 50 i 80 stąd zamysł wymiany na stałki zamiast uniwersalnego zoomu - ewentualnie zoom po to, żeby był awaryjnie, kiedy nie ma potrzeby taszczyć szklarnie ;)

oranżewski 
Optyczny

Sigma 20/1.8 + Canon 50/1.4 + Canon 135L = IMO najlepszy zestaw ;)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

W3rlock napisał/a:
stąd zamysł wymiany na stałki zamiast uniwersalnego zoomu
Ale wczesniej pisałeś, że zooma również chcesz posiadać. Tak, czy owak sam musisz podjąć decyzję.

Według mnie, jeśli zostawisz 24-105/4L to stałki w okolicach 20(28), 50, 85(135)
Jeśli natomiast zamienisz 24-105/4L na jaśniejszego 24-70/2.8L to postuluję nie kupować już szerokiej 20(28), tylko te węższe stałki.

Usjwo 
Optyczny

oranżewski napisał/a:
Sigma 20/1.8 + Canon 50/1.4 + Canon 135L = IMO najlepszy zestaw ;)

... a gdzie cud, miod C85f/1.8 :???: :wink:

W3rlock 
Uczestnik

Zoom chce posiadać jak najbardziej, ale tak raczej z chęci posiadania, żeby podpiąć te 5 razy w roku ;) wakacje itp. dlatego może lepiej najpierw uzbieram jakiś zacny zestaw stałek a potem pomyślę czy naprawdę "potrzebuje" zoom-a.
na razie w wersji eko to sigma 20 1.8, C28 1.8, C50 1.4 + C85 1.8 do tego w przyszłości 14 2.8 albo fisza + 135 L i jest naprawdę zacny zestaw, choć jakieś "ale" musi być
Sigma 20 1.8, kurcze trochę się boję zabawy z Sigmą jak już 20 1.8 to czemu nie 50 1.4? z drugiej strony to kusi mnie manual Samyanga 35 1.4 ;) ach te sample ;) tutaj tylko nie wiem jak przezbroje sie w inna matowke jak beda działać szkła z AF tzn centralnego punktu raczej nie będzie w EE-S canona

dr11 
Optyczny

W3rlock, ja bym Ci zaproponował 24L + 85 1.8 nawet bez 50. Ale to już zależy od finansów i preferencji (24L w wersji I a 50 w zależności czy lubisz/używasz tą ogniskową). O 24-105 się nie wypowiem, bo nigdy nie używałem a i od paru lat nie interesują mnie zoomy ze standardowymi ogniskowymi.

W3rlock 
Uczestnik

24 L fajne choć ja jednak trochę bardziej 35mm i dlatego kusi mnie manualny samyang :) co do L-ki to jednak za dużo kosztuje nawet mk I, Ja nie zarabiam na fotografii a ok 4000 za używkę to sporo

Odpowiedz do tematu