Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć! Moja pierwsza lustrzanka, kupiona już ze 3 lata temu, to Sony A200. Miałam do dyspozycji tylko jeden obiektyw-kit 18-70. Wiadomo, że cudów tym sprzętem się nie zdziała;P Ale mimo wszystko kombinowałam i bawiłam się funkcjami, co dawało czasem na prawdę zadziwiające efekty. Dla chcącego nic trudnego! Jednak Sony mnie już bardzo ogranicza. Stwierdziłam, że lepiej odkładać pieniądze i kupić coś porządnego. Chcę się przesiąść na Canona. Myślę o zakupie używanego modelu 40d. Do tego jeden dość uniwersalny obiektyw i w miarę dobra portretówka. Mam do dyspozycji max.3200 zł + pieniądze z A200 (chcę sprzedać) + kilka stówek, które może mi dołożyć mama;) Za kilka miesięcy powinna mi się też zebrać niezła sumka pieniędzy od ciotek, wujków, dziadków...jako prezent na osiemnaste urodziny;D Więc co możecie mi doradzić? Dodam jeszcze, że za jakiś czas będę robiła zdjęcia na ślubie i weselu mojej koleżanki. I też przy tym pozostanę-różnego rodzaju imprezy, spotkania, ludzie- chcę się na razie skupić na jednym, ale za to porządnie. Może już zacznę skupiać się fotografii ślubnej (oczywiście jeszcze amatorsko, na ślubach znajomych, ale za kilka lat...kto wie). Krajobrazy i przyroda na chwilę obecną raczej odpadają.
W tej cenie (ok. 4500) powinno Ci się udać zdobyć 40D+17-55 2.8. To jest chyba najbardziej uniwersalny zestaw pod cropa. Jednak warto by było pomyśleć również o lampie...
Może warto jednak dołożyć do 50D? 40D to już dość archaiczna konstrukcja, chociaż sam jej używam
Chyba macie rację...przecież 50d to już spory krok do przodu. Choć początkowo planowałam zaoszczędzić na korpusie, a więcej pieniędzy przeznaczyć na w miarę dobre obiektywy;)
Czy do zdjęć pary młodej dobry będzie Canon EF 85 mm f/1.8 USM ? Co do 50d...na allegro jest na kup teraz za 2300zł, ale można licytować, 11078 pstryknięć. Inny troszkę taniej, dopiero licytowany, przebieg 46755 .
margaret, każdy zakup używanego sprzętu niesie ze sobą pewne ryzyko - trudno doradzać w takiej kwestii. Ten obiektyw jest dobry, choć ma sporą aberrację chrom. na 1.8.
Czy do zdjęć pary młodej dobry będzie Canon EF 85 mm f/1.8 USM
dobry,ale wszystko zależy jaki chcesz osiągnąć efekt i jakie to maja być zdjęcia. czy plener, czy wnętrze: do zdjęć "pary młodej" możesz użyć zarówno 35mm , 50, 85. każdy będzie dobry ale każdy da nieco inne efekty . był tu nawet watek spory o tym.
margaret napisał/a:
ale można licytować, 11078 pstryknięć. Inny troszkę taniej, dopiero licytowany, przebieg 46755 .
jesli nie ma duzej różnicy to lepiej wziąć z mniejszym przebiegiem. ale te 46755 klapnięć to tez nie jest jakoś mega dużo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10