Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 22 Sie, 2011
i ja prosze o pomoc w zakupach canon 550D, 600D...?
Autor Wiadomość
julip 
Nowy
julip

Wysłany: Pon 22 Sie, 2011   i ja prosze o pomoc w zakupach canon 550D, 600D...?

Cześć,
fotografuję głównie moje dzieci....głównie portrety.
Mam od kilku lat Canona 400D, do portetów stałke "50tkę", która czesto sie psuję, mysle, że czas ja wymienić.
Myslę o stałce 85-tce. Co myslicie? polecacie?

Maż namawia mnie na nowego Canona 600D. Wówczas zakupo mojej stałki odsunie sie w czasie, ale będę miała nowocześniejszy kitowy.

Poczytałam, dowiedziałam sie, że w sumie 600D niewiele sie rózni od poprzedniej wersji 550D.
Kolejna zagwostka, Canon 600D z kitowym 18-55 IS II czy z 18-135 IS.

podsumowując:
1. stałoogniskowy 85 mm
2. 550 D
3. 600D z 18-55 IS II
4. 600D z 18-135 IS

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 22 Sie, 2011   

Wybieram 1... :smile: No chyba, że zależy Ci na filmowaniu... Ale generalnie nie zmieniałbym korpusu na inny entry level...

komor 
Moderator

julip napisał/a:
Kolejna zagwostka, Canon 600D z kitowym 18-55 IS II czy z 18-135 IS

Po paru latach używania aparatu nie wiesz czy brakuje Ci większych ogniskowych niż w kitowcu? :)

maput 
Optyczny

A co to znaczy że 50-tka często się psuje ? Tzn jak ? czasami działa, a czasem nie ?

kozidron
[Usunięty]

maput napisał/a:
A co to znaczy że 50-tka często się psuje ? Tzn jak ? czasami działa, a czasem nie ?

maput, bo w canonie plastikowy 50/1.8 bardzo często się psuje a czasami daje się nawet poskładać do kupy

Jakby nie patrzeć głosuje na opcję 1

(wyjatkiem od tej sytuacji oczywiście jest komor, jemu się nie psuje, nawet mu sie udało sprzedać paroletniego 50/1.8 i podobno w dobrym stanie- jestem całyczas /pisane razem/ pod wrażeniem)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

kozidron, to w takim razie ja jestem drugim wyjątkiem?
może na dolnym śląsku lepsze sprzedają ? :razz: :razz:

kozidron
[Usunięty]

edmun napisał/a:
to w takim razie ja jestem drugim wyjątkiem?

pewnie sie pieścisz ze sprzętem, no moze poza jednym zalaniem :wink:

edmun napisał/a:
może na dolnym śląsku lepsze sprzedają ? :razz: :razz:

tak czytałem o tym, podobno canon specjalnie na dolny Śląsk posyła lepsze egzemplarze :razz:

komor 
Moderator

No Sigma też, choć jak widać edmunowy 70-200 Special Submersible Edition nie zadział, jak wiemy. :)

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Ja się do 85/1.8 zniechęciłem - aberruje brzydko i 2 egzemplarze, które testowałem miały FF...

jurand 
Rozmowny
Kanonier - bo tak

No to ja wybieram propozycję:
5. 60d+18-55 IS
lub
6. N d5100 + "cośtam" bo przy C cię w sumie nic nie trzyma :wink:
I tu już w zależności co lepiej leży w dłoni, bo różnice ... :mrgreen:

kistian 
Rozmowny
Canonier :D

Wysłany: Wto 23 Sie, 2011   

Ja bym brał z 18-135, będziesz wiedziała wtedy czy stałe 85mm przyda Ci się. Zobaczysz wtedy jakie ogniskowe najczęściej używasz ..

kozidron
[Usunięty]

jurand napisał/a:
60d+18-55 IS

hehe, kit jest idealny do portretu :razz: , jurand -używałeś kiedyś jakiekolwiek inne szkło poza 18-55 canona ? Bo masz dość typowe poglądy dla użytkownika, który własnie się zalogował a ty już trochę czasu tu "siedzisz".

kistian napisał/a:
Ja bym brał z 18-135, będziesz wiedziała wtedy czy stałe 85mm przyda Ci się. Zobaczysz wtedy jakie ogniskowe najczęściej używasz ..

no tak, hehe zamiast porządnej stałki portretowej ciemny zum do wszystkiego i niczego :razz:

Usjwo 
Optyczny

Ja tez za 1. Zdajesz sobie sprawe ze 85mm to wasko i w domu nie powalczysz, w plenerze to swietne szklo. Wiec moze 50f1.4? No jak wyzej, co znaczy "czesto sie psuje"?

julip 
Nowy
julip

juz wyjąsniam, psuje sie = rozkleja sie, po naprawie juz tak nie ostrzy. Generalnie dobrze ostrzył tylko na początku.A naprawiam go 2 razy w roku. :twisted: A lubie go, bo jest jasny.

No chyba, że faktycznie 50 1,4 :cool:

ophiuchus 
Optyczny

julip, 50 F1.4 albo 85 F1.8. Jeśli większość zdjęć robisz w pomieszczeniach - to pięćdziesiątka. Tak po prawdzie to oba te szkiełka są fajne :D Jak koniecznie chcesz zmienić korpus to już lepiej wziąć coś z wyższej półki. W sumie skuteczność AF wzrosłaby dosyć istotnie, natomiast zamiana 400D na 550/600D dałaby chyba tylko większe objętościowo pliki i możliwość kręcenia filmów. Ewentualnie machany ekran w przypadku 600D, moim zdaniem kupno obiektywu byłoby lepszym wyborem. 18-55 IS II od poprzednika różni się tylko szczegółami obudowy, jakość obrazka czy solidność wykonania są pewnie na takim samym poziomie.

Odpowiedz do tematu