Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony DSC-HX5V & Panasonic Lumix DMC-TZ10 - kilka pytań
Autor Wiadomość
lucpol 
Nowy

Wysłany: Nie 03 Lip, 2011   Sony DSC-HX5V & Panasonic Lumix DMC-TZ10 - kilka pytań

Witam.

Mam kilka pytań odnośnie aparatów:
*Sony DSC-HX5V
*Panasonic Lumix DMC-TZ10

link do porównywarki

pytania dotyczące Panasonic Lumix DMC-TZ10:
1) czy jest ogranicznik czasu w nagrywanych filmach HD czy można nagrywać aż do wyczerpania miejsca na karcie pamięci?
2) w filmach kręconych po ciemku przy mocnych światłach (np. na dyskotece lub mocne światła samochodowe) pojawiają się fioletowe smugi jako pasy pionowe*. Czy można temu zapobiec? Czy jakieś ustawienia aparatu mogą pomóc?
3) czy można zainstalować zewnętrzną lampę błyskową?
4) czy GPS w aparacie oprócz wstawiania danych EXIF do zdjęć oferuje zwykły GPS, tzn że mogę sprawdzić na mapie w aparacie gdzie w danej chwili jestem? I jak to odczytać gdzie jestem? Czy jest możliwość wczytywania nowych map?
5) Gdzieś wyczytałem, że aparat (oprócz akumulatorka) ma także miejsce na baterię "paluszek". Czy to prawda? Na ile zdjęć starcza ta bateria (AA - paluszek)?
6) Czy jest możliwość używania kabla sieciowego (nie tylko do ładowania akumulatorka) ale aby "podłączyć stały dopływ prądu" np. do wielogodzinnego filmowania w rozdzielczości VGA.

pytania dotyczące Sony DSC-HX5V:
1) w trybie auto/easy są często prześwietlane zdjęcia*, czy można temu zapobiec korzystając z ustawień w menu? Ktoś mi powiedział, że można zmienić jasność o -0.3f - czy to zadziała i jak to zrobić?
4) czy GPS w aparacie oprócz wstawiania danych EXIF do zdjęć oferuje zwykły GPS, tzn że mogę sprawdzić na mapie w aparacie gdzie w danej chwili jestem? I jak to odczytać gdzie jestem? Czy jest możliwość wczytywania nowych map?
6) Czy jest możliwość używania kabla sieciowego (nie tylko do ładowania akumulatorka) ale aby "podłączyć stały dopływ prądu" np. do wielogodzinnego filmowania w rozdzielczości VGA.

* = o tym pisało wielu użytkowników tego aparatu, więc problem istnieje

Reklama

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Nie 03 Lip, 2011   Re: Sony DSC-HX5V & Panasonic Lumix DMC-TZ10 - kilka pyt

lucpol napisał/a:
Witam.

Mam kilka pytań odnośnie aparatów:
*Sony DSC-HX5V
*Panasonic Lumix DMC-TZ10

link do porównywarki

pytania dotyczące Panasonic Lumix DMC-TZ10:
1) czy jest ogranicznik czasu w nagrywanych filmach HD czy można nagrywać aż do wyczerpania miejsca na karcie pamięci?
2) w filmach kręconych po ciemku przy mocnych światłach (np. na dyskotece lub mocne światła samochodowe) pojawiają się fioletowe smugi jako pasy pionowe*. Czy można temu zapobiec? Czy jakieś ustawienia aparatu mogą pomóc?
5) Gdzieś wyczytałem, że aparat (oprócz akumulatorka) ma także miejsce na baterię "paluszek". Czy to prawda? Na ile zdjęć starcza ta bateria (AA - paluszek)?

pytania dotyczące Sony DSC-HX5V:
1) w trybie auto/easy są często prześwietlane zdjęcia*, czy można temu zapobiec korzystając z ustawień w menu? Ktoś mi powiedział, że można zmienić jasność o -0.3f - czy to zadziała i jak to zrobić?

* = o tym pisało wielu użytkowników tego aparatu, więc problem istnieje

TZ10
1- prawdopodobnie do 15 minut (każdemu kto kręci jakieś sensowne filmy wystarczy ciągłe nagranie od kilkunastu s do minuty)
2- tak pojawiają się żadne ustawienia tego nie usuwają.
3- sam pomyśl- widzisz gdzieś na zdjęciu aparatu taką możliwość? (można wyzwalać zewnętrzną lampę za pomocą fotoceli)
4- map Ci i drogi z lektorem nie wyświetli.
5- nie

HX5
1- tak można
2,3,4- patrz TZ10

lucpol 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Lip, 2011   

Odnośnie odpowiedzi użytkownika wielbicielxx

TZ10
Ad, odp. 1 - muszę wiedzieć na pewno. Poza tym "do minuty" to można nagrać uciekającego pasikonika a nie np. występ muzyczny, wyścigi samochodowe itp. Są zastosowania które potrzebują dużo więcej niż minuta. TZ10 i HX5V oferują dobre nagrania, wystarczające do większości amatorskich filmów. Nie każdego stać na kamerę cyfrową, dobrej jakości kosztuje ze 3000zł, więc filmuje się aparatem.
Ad, odp. 4 - nie musi pokazywać drogi (to nie GPS do samochodu), chodzi mi o aktualne położenie na mapie jakby się ktoś zgubił. Jeśli jest taka możliwość to jak to włączyć.

HX5
Ad, odp. 1 - jeśli można to jak?

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Pon 04 Lip, 2011   

Jeśli chodzi o długość sekwencji filmowych to jakieś przepisy europejskie ograniczają czas nagrania do 15 min w przeciwnym wypadku aparat jest traktowany jak kamera i dodatkowe opłaty to pociąga przy wprowadzeniu na rynek- przynajmniej tak było.

GPS- nie wyświetla żadnych map w exifie jest info o lokalizacji zrobionego zdjęcia i tyle.

HX5 ma tryb pełnych ustawień manualnych znaczy możesz skorygować pomiar światła który jest przyczyną prześwietleń w tym aparacie.

lucpol 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Lip, 2011   

Sony DSC-HX5V nie ma ograniczenia w długości filmów. Nie wiem właśnie jak tam Panasonic.

[ Dodano: Nie 10 Lip, 2011 18:06 ]
Zastanawia mnie także zdanie z testu Panasonica TZ10 - rozdział Podsumowanie.

Zacytuję:
Panasonic TZ10 wychodzi zatem na bardzo dobrego kompana podróży, dzięki któremu nie tylko nie zgubimy się w trasie, ale również wykonamy dobrej jakości zdjęcia. Gdyby tak dodać do niego kilka funkcji, takich jak filmy Full HD, mapy z Samsunga WB650 i tryb Z ręki o zmierzchu od Sony, to byłby to niemal aparat idealny.

Po co by pisali "nie zgubimy się w trasie" oraz dodatkowo o "mapach z Samsunga". Z tego tekstu można wywnioskować, że GPS działa jak GPS z mapami. Tekst jest albo mylnie napisany (sugerujący coś innego niż miało być w założeniu) albo źle go zrozumiałem. Proszę o wytłumaczenie.

[ Dodano: Nie 10 Lip, 2011 18:46 ]
Mam pytanie:

a) czy w Panasonic Lumix DMC-TZ10 da się wyłączyć dźwięk robienia zdjęcia? tzn. gdy wciskam przycisk robienia zdjęcia aby nie było odgłosu (tzw. pstryk)?

b) aparat Sony DSC-HX5V nie ma preselekcji czasu, więc nie można robić dobrych jakościowo zdjęć nocnych (np. gwiazd) z długim naświetlaniem np. minutowym?

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Pon 11 Lip, 2011   

http://technowinki.onet.p...55,artykul.html

tutaj w temacie GPS.

Dźwięk w lumixsie można wyłączyć całkowicie lub poszczególne jego elementy.
W sony jest tryb fotografii nocnej itp. ale raczej nie nastawiaj się na robienie zdjęć gwieździstego nieba tego typu aparatem ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lucpol napisał/a:
Sony DSC-HX5V nie ma ograniczenia w długości filmów.
Ma. I jest zgodny z tym co wpisał wyżej wielbicielxx, tyle że nie 15 a 30min.

Niższe czasy nagrań u różnych producentów wynikają z zastosowania różnych kodeków rozdzielczości, gdyż drugim warunkiem zatrzymania nagrywania jest wielkość pliku: 2GB. Pojawiają się już co prawda aparaty, które potrafią automatycznie zmienić plik, ale i tak nie przekroczą długości 30min nagrania - bo nie są to kamery ;)

Chcesz nagrywać 3h spektakl? Musisz kupić kamerę a nie aparat.

lucpol 
Nowy

Mam pytanie odnośnie karty pamięci do tych aparatów. W opisie obu aparatów pisze, że nagrywanie filmów odbywa się z prędkością 17 Mb/s. Są różne karty pamięci na rynku, mające różne maksymalne osiągi podawane przez producenta.

Jednakże gdzieś wyczytałem to "Karty SDHC Ultimate X Class 10 gwarantują szybkość zapisu w trybie ciągłym na poziomie 10 MB/s, a szybkość odczytu i zapisu może sięgać odpowiednio 25 MB/s i 20 MB/s".

Zależy mi na optymalnej karcie pamięci do tych aparatów w celu nagrywania filmów, czyli ma się rozumieć że stała ciągła prędkość zapisu na poziomie 17 Mb/s lub więcej. Chyba nie ma sensu kupować karty pamięci 16GB dla wyczynowców za 500zł. Zainteresowałem się Sandisk Extreme 16GB SDHC 30MB/S* CLASS 10 (link) w cenie ok. 150zł + wysyłka. Oczywiście te 30MB/s to maksymalne osiągi a nie długotrwałe, ale myślę że osiągnie długotrwałą połowę prędkości czyli te 17Mb/s potrzebne do nagrywania filmów HD na tych aparatach. Co o tym sądzicie? Czy używał ktoś tych kart w tych aparatach (lub innych aparatach z filmami HD 17Mb/s) lub jakie inne karty polecacie (w rozsądnej cenie)?
Ostatnio zmieniony przez lucpol Pon 11 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lucpol, MB i Mb to nie to samo ;-)

17Mb to jakieś 2MB :-)

lucpol 
Nowy

Racja, dzięki za zwrócenie uwagi. Jeden MB to chyba 8 Mb czyli 20MB/s to 160Mbit/s. W teorii. Mylę się?

Zatem każda karta pamięci klasy 10 (maksymalne osiągi od 20 MB/s) wystarczy? Także te tanie np. ADATA SDHC 16GB class10 20MB/s za 76zł (link ) lub KINGSTON SD SDHC 32GB CLASS 10 za 155zł (link)?

Pytam się, bo nie raz piszą że do filmowania HD w aparatach trzeba mieć szybką kartę pamięci.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lucpol napisał/a:
Zatem każda karta pamięci klasy 10 /.../ wystarczy?
W zasadzie tak, o ile to co na obudowie pokrywa się z faktycznymi osiągami karty ;)
lucpol napisał/a:
Także te tanie n
No właśnie - tu byłbym ostrożny...
Kingston, Sandisc, Pretec, Lexar - to firmy, którym można zaufać.

lucpol 
Nowy

Ok. W tej chwili jestem najbardziej zainteresowany kartą KINGSTON SDHC 32GB CLASS 10 zapis 15MB/s, odczyt 20 MB/s. Można ją kupić za 145zł + kurier (tu jest link). Czy ma ktoś jakieś wątpliwości co do tej karty?
Ostatnio zmieniony przez lucpol Pon 11 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ja nie mam...

lucpol 
Nowy

Wysłany: Pią 15 Lip, 2011   

W przypadku Panasonic Lumix DMC-TZ10, sam już potrafię odpowiedzieć na parę pytań (na które nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi):

Ad 1 - jest ograniczenie w długości filmów - 30 minut (zarówno filmy zapisywane jako AVCHD jak również MotionJPEG).

Ad 6 - jest możliwość przy używaniu aparatu korzystania z gniazdka sieciowego, jednak trzeba dokupić osobny adapter, który wkładamy zamiast akumulatorka.

Dziękuję za pomoc w przypadku pozostałych pytań :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 15 Lip, 2011   

lucpol napisał/a:
Ad 1 - jest ograniczenie w długości filmów - 30 minut (zarówno filmy zapisywane jako AVCHD jak również MotionJPEG).
co wynika z...
hijax_pl napisał/a:
nie przekroczą długości 30min nagrania - bo nie są to kamery
:razz: :wink:

Odpowiedz do tematu