Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Chcę kupić zamiennik kabla synchronicznego OC-E3. Znalazłem coś takiego:
http://www.sklep.fotoabc....produkt&ID=1378
Jak na 4 metrowy kabel cena wydaje się dość niska. Miał ktoś doświadczenia z podobnymi przewodami? Kabel ma działać na Canonie 450D i lampie Nissin Di622.
Oczywiście, że bym wolał jakieś radio. PocketWizardem by nie pogardził gdyby ktoś mi sprezentował Ale po pierwsze liczą się koszty a po drugie mam tylko jedną lampę więc kabel synchroniczny na początek wystarczy.
edmun, kabel przenoszący TTL służy do czegoś innego niż dumb-synchro. Stosujemy go wtedy jak chcemy mieć TTL i pełną komunikację z lampą systemową, ale chcemy ściągnąć ją ze stopki na aparacie, z różnych względów.
ziemowy, mam podobny kabel, do Nissina bez różnicy, natomiast zwróć uwagę, że na dwóch zdjęciach z linku pokazane są tak naprawdę dwa różne kable. Pierwsze zdjęcie (pełny kadr z całym przewodem sprężynkowym) przedstawia stare wersje tego kabla, które mają kłopot z zapięciem nowszych lamp Canona z uszczelnianą stopką. Ja mam taki kabel i z moim 580EX II ciężko się ten kabel w pełni zapina, bo uszczelnienie nie pozwala na pełne przesunięcie dźwigni mocującej na lampie. Tradycyjne lampy z obrotowym kółeczkiem (w tym Nissin) nie mają z tym problemu.
Na drugim zdjęciu poniżej (kadr zawiera tylko końcówki kabla w zbliżeniu) widać już nowszą wersję, przystosowaną do nowych uszczelnianych lamp, a końcówka zakładana na aparat jak widać też jest uszczelniania, z dźwignią zamiast kółeczka. Z tego co mówi opis to sprzedają właśnie tę drugą wersję.
edmun, działałoby, tylko jak nie masz lampy z TTL-em to jest zwykłe marnowanie środków – za 90 złotych można kupić dobrych parę metrów kabla PC, natomiast ta sprężynka teoretycznie ma 4 metry, a w praktyce znacznie mniej. Do innego celu jest zresztą to przeznaczone, np. lampa na brackecie z aparatem, albo jakieś zestawy makro korzystające z TTL-a.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11