Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Mam problem. Mam nikona D40. Posiadam go niecały rok. Wszystko ok, ale od pewnego czasu gdy robię zdjęcia, wyskakują mi na fotkach plamy. Najbardziej widać je na jasnych, jednokolorowych tłach.
Niestety nie znam się za bardzo więc proszę was o pomoc. Czy to wina brudnej matrycy? Czy też brudny obiektyw? Jeśli tak to jak jak tego się pozbyć?
Z góry baaardzo dziękuje!
Poczytaj. Jest tego sporo wliczając nawet filmiki na jutubie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011
emm13 napisał/a:
A czy oprócz gruszki można ją czyścić patyczkiem kosmetycznym do uszu?
emm13, daj do jakiegoś "Pana Józka" z serwisu "niezrzeszonego" - razem ze szkłem- Pan weźmie w przedziale 50 do 100-ówki. Tak będzie bezpieczniej dla Ciebie i tej matrycy, nie mówie że nie dasz rady ale po co się męczyć.
Moze ktos z kolegów mieszka w Kielcach i ci zapoda jakiś adres gdzie zajmą sie twoja matrycą. Ja osobiscie juz nie czyszczę, kiedys z tym walczyłem - teraz oddaje Panu i mam problem z głowy - raz na rok można się szarpnąć na 80 ziko.
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 Samodzielne czyszczenie matrycy - tak czy nie?
Witajcie!
Domyślam się, że było już o tym multum tematów ale niestety nic co by rozwiało moje wątpliwości nie znalazłam na forum - chyba nie umiem szukać :/
Mianowicie, przy przysłonie ponad 11 jak robię zdjęcia np nieba czy zwyklej białej kartki widać kilka plamek... Lustro i szkła mam czyste (bo plamki widać przy fotach z obu obiektywów) więc domyślam się, że to zabrudzenie matrycy?
Generalnie robię zdjęcia raczej na niskich przyslonach ale wiecie, przeszkadza mi sam fakt, że coś jest nie tak
Poradźcie czy warto spróbować samemu wyczyścić matrycę (jeśli tak to jak najlepiej)? To jednak tańsze rozwiązanie niż oddawanie do serwisu...
Jakbyś poszukała w odpowiednim dziale na forum (Serwis sprzętu i usterki) to byś kilka takich tematów znalazła...
A odpowiadając na pytanie - jak się nie boisz, że coś zepsujesz i ręka Ci drżeć nie będzie to warto matrycę przeczyścić samemu.
Najmniej inwazyjna metoda to gruszka (wcześniej porządnie przedmuchana, żeby wszystkie syfy z środka usunąć). Zdjęć szkło, podnieść lustro, aparat dziurą w dół i podmuchać z gruszki na filtr.
Jak uporczywy syf nie zejdzie - delikatnie pomazać patyczkami kosmetycznymi. Tylko jakimiś porządnymi, żeby się wata nie kruszyła i nie zostawiała nitek i innych syfków.
Na mokro nigdy nie czyściłem to nie pomogę, ale dwa pierwsze kroki pomogą na 95% plamek.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011
maput napisał/a:
Najmniej inwazyjna metoda to gruszka (wcześniej porządnie przedmuchana, żeby wszystkie syfy z środka usunąć).
ja bym tylko dodał, że syfy w gruszce sprawiają mniejszy kłopot niż wilgoć.
O takiego LensPena mam hm albo jakiś odpowiednik ale wlasnie nie wiedzialam czy jego też mogę użyć! dzięki za rady!
a co do czyszczenia na mokro to slyszalam wlasnie o spirytusie i izopropylu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12