Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 04 Lip, 2011 Kartka SD 8 GB do Sony a580
Witam!
Niedługo stanę się posiadaczem Sony a580 i chce się zapytać Was Drodzy Forumowicze jaką kartę SD 8gb polecilibyście do tego modelu.
Sam myślałem o karcie Sony http://www.okazje.info.pl...y-sdhc-8gb.html ale proszę o inne sugestie i ich uargumentowanie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez miki156 Pon 04 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz
miki156, pobierz sobie instrukcję obsługi aparatu i sprawdź jaki rozmiar mniej więcej mają fotki robione przez tę alfę - da Ci to jakieś pojęcie co do pojemności jaka by Ci odpowiadała. Nie wiem czy zamierzasz korzystać z rawów lub kręcić filmy ale sugerowałbym jakąś w miarę szybką kartę - o klasie szybkości 8 lub nawet 10. I może kup dwie mniejsze zamiast jednej dużej. Jak Ci się jedna, odpukać, popsuje, to zawsze zostaną fotki z drugiej Co do tej Sony, to pojęcia nie mam bo nie korzystałem nigdy, myślę że spora część ceny, to kwota za markę. Więc może poszukaj czegoś mniej "renomowanego"? Producentów takiego sprzętu jest cała masa. Chwalone są SanDiski, Leksary, czy Preteki. Możesz też obejrzeć się za jakąś ADatą... Sam używam kilku SanDisków i jednej ADaty właśnie. Szczęśliwie jeszcze żadna mi nie zdechła w trakcie robienia zdjęć.
Ostatnio zmieniony przez ophiuchus Pon 04 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz
EDIT:
Dzięki za odpowiedzi, chyba na początek decyduje się się na jedną 8 gb, później dokupie se może 4gb.
Jeszcze jedna karta:
http://www.euro.com.pl/ka...hc-8-gb-1.bhtml
Powinna się nadać ?
miki156, jak nie będziesz używał RAWów, walił długimi seriami i kręcił przesadnych ilości materiału wideo, to pewnie styknie Ale klasa prędkości 4 to wcale nie tak szybko. Poza tym te 15 MB/s wskazane przez producenta pewnie uzyskane zostały w laboratoryjnych warunkach. Nie sądzę żeby w normalnym użytkowaniu tak szybko zapisywały. Jak większość Twoich fot to statyczne widoczki, pojedyncze strzały portretowe i takie tam to pewnie wystarczy, ale też SanDisk nie należy do najtańszych producentów, a EuroRTV nie jest najtańszym sklepem Szukaj dalej
Na szybko znalazłem takie cuś jak koniecznie chcesz SanDiska:
http://www.komputronik.pl...e_Class_10.html
Ta Twoja karta, może być wg Ciebie ? A jeżeli bym się chciał strzelać w RAW-ach ? To też będzie ok?
No nic, jutro przejdę się po sklepach i porównam ceny (na pewno decyduje się coś z klasy 10, lepiej pochodzić i raz wybrać dobrze, a nie później żałować).
Hehe, na pewno się szybko formatuje, nie wiem jak z żywotnością, bo używam jej dopiero kilka miesięcy (AData, 16GB, Class10). Mam też stareńką 4GB SanDiska, która od 3 lat z hakiem dzielnie się trzyma. Jak będziesz chciał robić zdjęcia w rawach, to przy korzystaniu z serii i wolnej karcie po prostu bufor aparatu się zatka i będziesz musiał czekać kilka sekund na zgranie materiału na kartę, a w tym czasie ucieknie Ci akcja Nie wiem ile MB zajmują RAWy z tego Soniaka, ale przy matrycy 16Mpix obstawiam jakieś 20-25 MB na plik - zależnie od użytej czułości i szczegółów zdjęcia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11