Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 14 Cze, 2011 Sony Cyber-shot DSC-HX5V - warto kupić ? czy może polecicie
Witam, obecnie mam Nikona L5 i albo nie może poradzić sobie ze zdjęciami na salach przy większych imprezach albo ja nie potrafie go ustawić,
przyznam się, że raczej jestem laikiem w tym temacie także zdjęcia wykonuję najczęściej na auto lub na jakimś trybie tematycznym,
i w związku z tymi problemami zacząłem zastanawiać się nad zakupem aparatu z matrycą CMOS, czy jest to słuszne rozumowanie ?
czy faktycznie zmiana aparatu na powiedzmy tego sony znacząco poprawi jakość zdjęć a może ma ktoś przetestowany jakiś inny aparat, który radzi sobie w takich systuacjach,
kiedyś jeszcze czytałem o jakimś Fuji podobnej klasy ale niestety był droższy,
Proszę o sugestie w temacie, jeżeli będą to trochę droższe aparaty Proszę pisać, poczytam może czegoś się znowu dowiem,
Wysłany: Wto 14 Cze, 2011 Re: Sony Cyber-shot DSC-HX5V - warto kupić ? czy może poleci
JaJachu napisał/a:
Witam, obecnie mam Nikona L5 i albo nie może poradzić sobie ze zdjęciami na salach przy większych imprezach albo ja nie potrafie go ustawić,
Do zdjęć w pomieszczeniach przy sztucznym oświetleniu i często słabym oświetleniu niezbędny w aparacie jest jasny obiektyw szerokokątny, użyteczne wysokie iso dobry balans bieli. TZ20 jest b. dobrym aparatem ale z ciemnym szlem i szumami nie nadaje sie do wnętrz. Wybór w tej materii jest stosunkowo mały:
Lumix LX3, 5
Samsung EX1
Olympus XZ1
Canon S90, 95
według tego co podałeś to poprzeczkę cenową będę musiał chyba podnieść jeżeli chciałbym robić leszpe zdjęcia , bo rozumiem, że nic do 1000 zł. z takimi parametrami nie wyrwę ?
a co z tym aparatem sony - nie ma sensu zmieniać obecnego nikona na tego sony z takimi parametrami?
wszystkie te wymienione przez ciebie aparaty mają matrycę CCD, znajomy mi kiedys tłumaczył, żę CMOS jest lepsza.
co do tej jasności obiektywu to trzeba zwrócić uwagę na jaki parametr na obiektywie ?
przy tak jasnych obiektywach nie rzutuje to negatywnie przy robieniu zdjęć w słońcu albo przy jakimś jasnym oświetleniu ?
wedłług tego co podałeś to poprzeczkę cenową będę musiał chyba podnieść jeżeli chciałbym robić leszpe zdjęcia , bo rozumiem, że nic do 1000 zł. z takimi parametrami nie wyrwę ?
a co z tym aparatem sony - nie ma sensu zmieniać obecnego nikona na tego sony z takimi parametrami?
wszystkie te wymienione przez ciebie aparaty mają matrycę CCD, znajomy mi kiedys tłumaczył, żę CMOS jest lepsza.
co do tej jasności obiektywu to trzeba zwrócić uwagę na jaki parametr na obiektywie ?
przy tak jasnych obiektywach nie rzutuje to negatywnie przy robieniu zdjęć w słońcu albo przy jakimś jasnym oświetleniu ?
EX1 kosztuje ok 1000 zł.
Sony który wspominasz ma ciemniejsze szkło niż twój stary nikon i to nie jest dobrze- da lepszą jakość zdjęć ale w słabym świetle wspomniane propozycje go przebiją właśnie dlatego że maja jasne szkło- i ono nie przeszkadza przy zdjęciach w słońcu
CCD czy CMOS większe znaczenie ma wielkość matrycy i ilość pikseli niż jej rodzaj.
Zadajesz pytania na które opowiedzieć może lektura książki o fotografii a nie komentarz na forum krótko mówiąc:
Jasność obiektywu określa oznaczenie "f2,8-4,5" np. te liczby im mniejsze tym lepiej. 2,8 to standard 1,8 to bardzo dobrze.
sorki za tak pewnie podstawowe pytania ale tak jak napisałem na tej tematyce się niestety nie znam i robię zdjęcia raczej na automacie.
[ Dodano: Sro 15 Cze, 2011 12:55 ]
czyli przy zakupie aparatu zwracać uwagę żeby zakres obiektywu zaczynała się do powiedzmy 1,8-2 a kończył no własnie górna granica jest też ważna ponieważ z któryś wymienionych przez ciebie miał tylko 2,5 chyba a normalnie mają 4,5-5 czy to 2 trochę nie jest za mało ?
Jak chcesz robić dobre zdjęcia to nie możesz ograniczać się do automatu .... W dodatku przydałaby się umiejętność obróbki zdjęć. - Szukaj aparaty z formą zapisu raw - przy obróbce to podstawa.
Jak dla mnie to lepiej znaleźć coś używanego np. Canon PowerShot G10 bądź wcześniejsze modele tej serii. Powinieneś zmieścić się w kwocie do 1000 zł.
Twórca wątku nie ma pojęcia o świetle obiektywu a Ty mu z RAWem wyjeżdżasz
Canon G10 to najgorszy wybór w tej serii a poprzednie modele maja stosunkowo ciemne szkło i szum a jeszcze starsze co prawda jasne szkło ale używalne iso 200. Krótko mowiac za małe pieniądze cudów nie ma. Samsung EX1 to najtańsza z najlepszych opcji na dzień dzisiejszy.
co do formatów zdjęć to niektóre mi się obiły o uszy ale z tego co wiem to chyba najczęściej zdjęcia zapisywane są jako jpg,,
co do EX1 na allegro coś znalazłem ale za 1000 i to używkę,
przyjrzałem mu się bliżej i z tego co zauważyłem to nie ma lampy a druga sprawa to jest aparat z wymienną optyką i bardzo małym zoom-em na standardowym obiektywie czyli trochę mało uniwersalny w wersji podstawowej
nie wiem jak pozostałe podane przez ciebie, też mają wymienną optykę i brak lampy ?
no nic z tego co widzę to nie pozostaje nic innego jak poczekać aż trochę stanieją i dozbierać
ale z drugiej strony przy takim wyborze aparatów na rynku trochę dziwi mnie, że nie ma nic do 1000 zł. wartego uwagi z jasnym obiektywem.
co do formatów zdjęć to niektóre mi się obiły o uszy ale z tego co wiem to chyba najczęściej zdjęcia zapisywane są jako jpg,,
co do EX1 na allegro coś znalazłem ale za 1000 i to używkę,
przyjrzałem mu się bliżej i z tego co zauważyłem to nie ma lampy a druga sprawa to jest aparat z wymienną optyką i bardzo małym zoom-em na standardowym obiektywie czyli trochę mało uniwersalny w wersji podstawowej
nie wiem jak pozostałe podane przez ciebie, też mają wymienną optykę i brak lampy ?
no nic z tego co widzę to nie pozostaje nic innego jak poczekać aż trochę stanieją i dozbierać
ale z drugiej strony przy takim wyborze aparatów na rynku trochę dziwi mnie, że nie ma nic do 1000 zł. wartego uwagi z jasnym obiektywem.
Jak czytam takie komentarze aż się zastanawiam czy to dzieje się naprawdę
EX1 ma lampę i nie ma wymiennej optyki- moze ten filmik ci pomoże wyjaśnić o co chodzi:
http://www.youtube.com/watch?v=5itQR7dVnz8
faktycznie znowu dałem kuchę,
ale zasugerowałem się zdjęciem z allegro tylko, że nie doczytałem a to jakis telekonwenter chyba jest co do lampy zmyliło mnie to gniazdo do montażu dodatkowej lampy,
ale jednego nie zaprzeczysz ma tylko 3x powięszenie optyczne w dzisiajszych czasach to chyba trochę mało a cyfrowe raczej do za dobrych jakościowo nie należy
Fakt zoom tylko 3x ale musisz wiedzieć, że najlepsza jakość zdjęć dają obiektywy zoom 0x tak zwane stalki im większy zoom tym większa kicha na jakości obrazu. Jeśli zależy ci na jakości zdjęć zoomy będziesz omijał szerokim lukiem.
tylko jednak czasami ten zoom jest potrzebny bo tak jak napisałem ten problem ze słabym oświetleniem mam zazwyczaj na jakichś imprezach dzieciaków w budynkach (sale, aule), a tam czasami nie ma możliwości podejścia bliżej,
a który z pozostałych aparatów byłby jeszcze wart zainteresowania a ma większy zoom,
chociaż i tak pewnie musiałbym podjechać do jakiegoś sklepu i zobaczyć jak w rzeczywistości przybliża taki zoom 3x,
mieszkam niedaleko Poznania w jakich sklepach jest możliwość wypróbowania aparatu ?
bo niestety w media markt zazwyczaj nie ma takiej możliwości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11