Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 22 Lis, 2011 Yongnuo YN565EX,NISSIN Di622 II, Canon 430EX II, Canon 580EX
Witam, przymierzam się już tak konkretnie do zakupu lampy, cały czas polowałem na używanego Canona 580EX II jednak nie jestem przekonany czy wydawać na Lampe bez gwarancji dobre 1000-1100 zł. Przeglądam forum i ciekawie prezentuje się Yongnuo YN565 EX który kosztuje w Polsce z przesyłką około 650 zł przy czym mam 2 lata gwarancji. Patrzyłem również na tą Lampe na ebay i jest taniej ale czekać aż przyjdzie z Hongkongu i bez gwarancji to chyba mija się z celem. Inną opcją jest używany Canon 430EX II ale po cenach allegro wcale nie jest taki tani a mocą słabszy od Yongnuo. Alternatywą do 430EX II jest Nissin di622 II, ale cena klasyfikuje się około 500 zł więc czy nie lepiej dołożyć do Yongnuo YN565 EX? Powiem tak, jestem początkującym amatorem, body jakie używam do Canon 550D, przed zakupem obiektywu chciałbym najpierw Lampe, planuje robić w niedalekiej przyszłości jakieś zdjęcia na Sali itp., ale obecnie ucze się w domu, w plenerze itd. w co najlepiej zainwestować? Co poradzicie koledzy którzy macie większe doświadczenie ode mnie? Lepiej kupić Yongnuo YN565 EX zamiast Canona 580EX II a reszte dołożyć do obiektywu ewentualnie? Pozdrawiam
niemamloginu89, czy nieunikniony to zależy od potrzeb i finansów. Tak ogólnie, to warto mieć choć jedną dobrą lampę systemową, bo to daje dostęp do wszystkich funkcji typu HSS, 2. kurtyna, bezprzewodowy master, itd. Ale na początek tańsza lampa też nie jest zła, można się nauczyć, spróbować czy pasuje nam taki czy inny typ fotografowania. Zawsze można potem taką tańszą lampę zostawić sobie jako drugą (np. bezprzewodowy slave) po kupieniu lepszej. Albo sprzedać.
Mam możliwość kupienia z dobrych rąk Canona 580EX II używanego przez jakieś 2 lata w drugim aparacie, widziałem lampe jest naprawdę zadbana. Cena jaką proponuję sprzedawca to 1100 zł, myśle że gdybym miał 1000 w ręku to za tyle by mi sprzedał, moje pytanie czy warto już teraz kupować taką lampe czy zacząć od czegoś prostszego skoro obiektyw jaki mam póki co to KIT, myśle nad wymiana ale nie wszystko naraz, nie da się ukryć że Yongnuo YN565 EX jest kopią 580EX II ale nie ma właśnie HSS czy sterowania innymi lampami, koszt takiej prawie 700 zł na allegro (680 zł jeśli chcemy mieć gwarancje). Nissin di622 II to też koszt ponad 500 zł a na allegro nic nie pisza o gwarancji. Dlatego co w tym wypadku najlepiej zrobić wiem że nikt nie podejmie za mnie decyzji ale licze że pomożecie ją podjąć:)
niemamloginu89, Nissina 622 (pierwszą wersję) bez całowania w rękę kupiłem za 550 zł w Fotojokerze dwa lata temu albo dawniej, więc teraz chyba też nie jest problemem kupić aktualny model w podobnej cenie w normalnym sklepie, a nie na jakimś Allegro.
Ot, choćby http://fotoaparaciki.pl/i...ct&prod_id=4131 To normalny sklep, więc gwarancję chyba daje, nie?
(W opisie na stronie tego sklepu jest napisane: 24 miesiące.)
Co do dylematu czy brać Canona 580EX, to musisz zdecydować sam. Na pewno nie jest tak, że masz za słaby aparat czy za słaby obiektyw, żeby skorzystać z tej lampy. Pytanie, czy to jest najważniejszy dla Ciebie dodatek do aparatu, czy może kupić za 5 stów Nissina a za pozostałe 5 stów stałkę 50/1.8.
Zgadza się, ale nie różnica jest 100 zł między tym Nissin a Yongnuo więc wydaje mi się że epszą opcją jest ta druga wersja? Czy polecasz coś innego na poczatek? może inne modele niż wymieniłem
No jesli tak podchodzisz to dojdziesz do 580 EXII.
DI622 II (GN44. HSS-, MASTER-) ~500 PLN
YN565EX (GN58. HSS-, M-) ~600
METZ AF 50-1 (GN50, HSS+, M-) ~700
DI866 II (GN60, HSS+, M+) ~800
430 EX II (GN43, HSS+, M-) ~900
METZ AF 58 II (GN58, HSS+, M+) ~1100
580 EX II
Mam jeszcze jedno pytanko, jak wygląda awaryjność sprzętu Canon 580EX II? Wiadomo nie ma rzeczy niezniszczalnych ale czy warto kupować używaną lampe i nie mieć na nią gwarancji mimo że lampa jest w dobrym stanie? Czy jest jakaś rzecz która doskwiera akurat tym lampom i lepiej nie ryzykować? Pozdrawiam
Mnie sie zdarza ze nie blysnie (na aparacie), cos chyba ze stykami jest problem, bo po zdjeciu i zalozeniu znow dziala. Jak sa slabe baterie to tez czasami (bardzo rzadko) nie blyska nawet jak wskaznik pokazuje naladowana.
Ja nie miałem jak dotąd żadnych problemów z 580EX II. Styki w porządku. Nawiązując do pewnej dyskusji w Wolnych tematach, to jest sprzęt HD (Heavy Duty)
Ale z używaną lampą nigdy nic nie wiadomo. Mogła np. upaść. Jak masz zaufanie do właściciela i lampa wygląda dobrze, to można zaryzykować. Twoja decyzja.
Witam, mam podobny problem jak poprzednik. Szukam lampki do C 500D. Mialaby służyc do doświetlania z boku oraz do fotek na sali, w domu, ewentualnie do makro. Do użytku amatorskiego, no i nie chciałabym wydać więcej niż około 600zł. Myślę nad używanym C 430EX II, albo nowym Metzem 44 Af-1, Nissinem di622 mk II. I pytanie, które mnie najbardziej nurtuje, to czy wykorzystam wszystkie funkcje Canona, czy wystarczy Nissin np. Jak bardzo przydatna jest funkcja HSS? Bo w żadnej specyfikacji nie pisza do jakich czasów naświetlania pracuja lampy... a ja niestety się nie znam No i czy warto kupić uzywaną ewentualnie (wiadomo, na allegro - a różni są ludzie albo uczciwi, albo nie... )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10