Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam Alphe450 używam ją zamiennie z kitem 18-55 lub wkręcam 28-100 Minolty ze swojej starej lustrzanki...
chciałbym kupić coś o większych możliwościach i jak zauważyłem ogniskowa 100mm juz mi nie starcza.
W pierwszym etapie chciałem kupić sigma 18-250 mm f 3.5-6.3 dc os hsm dość szeroki zakres ogniskowych HSMa i do tego stabilizację która może w sigmie jest niepotrzebna ale zawsze.
Niestety Szwagier mi odradzał ze względu na światło 6,3 w końcówce...
A więc szukałem dalej i wpadłem na sigma 70-200 f2.8 apo ex dg hsm macro ii mega fajne światło dobra ogniskowa i do tego wersja EX ... oczywiście bez OS ale w SONY jest w body ...
Obejrzałem oba dzisiaj ze szwagrem w fotojokerze i 70-200 po prostu rewelka natomiast szwagier stwierdził że jak mam taki klamot kupić to już lepiej 18-250 który jest mniejszy i nawet to światło się przeżyje ..
I ZAPYTAM TERAZ CO WY NA TO CO WY BYŚCIE WYBRALI????? BO MIMO IŻ CIĘŻAR 70-200 DOŚĆ SPORY TO KRĘCI MNIE NIESAMOWICIE...
BIEDER1, a co chcesz fotografować? 70-200/2.8 to sprzęt z wyższej półki, i choć jak dla mnie takie ogniskowe na APS-C są ni w pięć ni w dziewięć to jednak daje ono duże możliwości.
BIEDER1 napisał/a:
i do tego stabilizację która może w sigmie jest niepotrzebna ale zawsze.
1) SIGMA -> SONY
2) byś miał możliwość sprawdzenia, która stabilizacja jest lepsza
BIEDER1 napisał/a:
oczywiście bez OS ale w sigmie jest w body ...
SIGMA -> SONY
BIEDER1 napisał/a:
Obejrzałem oba dzisiaj ze szwagrem w fotojokerze i 70-200 po prostu rewelka natomiast szwagier stwierdził że jak mam taki klamot kupić to już lepiej 18-250 który jest mniejszy i nawet to światło się przeżyje ..
Niech sobie szwagier kupi kompakt skoro mu rozmiar przeszkadza, a zupełnie nie przeszkadza kiepska jakość optyki
no właśnie już w samym dotyku czuć EXa a do tego ta jasność ... 18-250 niby dość uniwersalny ale już w samym kręceniu zoomem widać że to nie to samo ...
[ Dodano: Wto 12 Lip, 2011 21:43 ]
hijax_pl napisał/a:
BIEDER1, a co chcesz fotografować? 70-200/2.8 to sprzęt z wyższej półki, i choć jak dla mnie takie ogniskowe na APS-C są ni w pięć ni w dziewięć to jednak daje ono duże możliwości.
BIEDER1 napisał/a:
i do tego stabilizację która może w sigmie jest niepotrzebna ale zawsze.
1) SIGMA -> SONY
2) byś miał możliwość sprawdzenia, która stabilizacja jest lepsza
BIEDER1 napisał/a:
oczywiście bez OS ale w sigmie jest w body ...
SIGMA -> SONY
BIEDER1 napisał/a:
Niech sobie szwagier kupi kompakt skoro mu rozmiar przeszkadza, a zupełnie nie przeszkadza kiepska jakość optyki
Fotografuje amatorsko ... biorę aparat ze sobą jak najczęściej bo zawsze sie coś może trafić ... lubię portrety widoki i rozmtye tła ... różniaście ... kręcą mnie też szerokie kąty ale to już kolejny zakup na kolejne rozważania
widzisz... sam używam i jestem bardzo zadowolony, ale jest to ciężki obiektyw i często gdyby nie moje zacięcie i fakt że często bez tego obiektywu się nigdzie nie ruszam, to bym odradzał. kwestia czy nie będzie Ci przeszkadzać że jest to coś innego niż spacerzoom
widzisz... sam używam i jestem bardzo zadowolony, ale jest to ciężki obiektyw i często gdyby nie moje zacięcie i fakt że często bez tego obiektywu się nigdzie nie ruszam, to bym odradzał. kwestia czy nie będzie Ci przeszkadzać że jest to coś innego niż spacerzoom
DO ZESZŁEGO TYGODNIA spacerzoooooom miał wystarczyć ale dzisiaj testowałem 70-200 i mega dobre wrażnie ... zacięcie chyba jest... niekiedy targam lustro ze sobą sam nie wiem po co ale jak nie wezmę to znowu trafia się scena warta foty...
dzisiaj po raz kolejny testowałem oba obiektywy ... zdecydowanie 18-250 nadaje się głównie powyżej 120mm na dobrze oświetlone plenery .... co do 70-200 tylko utwierdziłem się w przekonaniu że to naprawdę dobry sprzęt ... szybkie ostrzenie, jasny w pełnym zakresie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13