Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem poczatkujacym amatorem fotografii. Bedzie to moja pierwsza, wlasna lustrzanka (wczesniej analog albo pozyczane na dzien czy dwa). jakis czas wczesniej myslalem ze lepszy sprzet zastapi moje braki wiedzy. Dlatego wczesniej chcialem canona 50d albo nawet 7d jako moj pierwszy aparat teraz (nie mogac juz dostac nowego 50d a nikt mi jeszcze nie polecil 60d) zdecydowalem sie na 550d.
I sytuacja wyglada tak:
Sklepowy zestaw: 550D + Canon EF-S 18-55mm f3.5-5.6 IS (tanio) lub
550 d + Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS (taniej w zestawie o 400zl)
albo dodac 400 zl i 550D + Canon 17-85mm f/4-5,6 IS USM
lub za 100 mniej 550D + Tamron 17-50mm f2.8 XR Di-II LD ASP IF
dodam tylko ze nie interesuja mnie zdjecia wnetrz czy portrety. Bardziej interesuje mnie fotografia uliczna moze jakies krajoobrazy.
W przyszlosci chce dokupic jakis dobry obiektyw szerokokatny. moze Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM.
Mając do wyboru takie zestawy, to zastanawiałbym się tylko nad wersją z 18-135 i Tamkiem 17-50. Osobiście wolałbym Tamrona, bo mi bardziej na świetle niż na zakresie ogniskowych zależy.
18-55 i 17-85 nie są według mnie warte uwagi.
Albo z Tamronem 17-50, albo z Canonem 15-85IS. Ten drugi co prawda droższy i ciemniejszy, ale ma stabilizację, szerszy kąt i wygodny w przy fotografii ulicznej i krajobrazowej zakres ogniskowych.
dzieki za tak szybkie odpowiedzi oczywiscie jezeli macie jakies inne propozycje mieszczace sie w podobnej canie bylbym wdzieczny
komor: zasadniczo to 550d tez nie jestem pewny ale chyba bedzie to najlpesze wyjscie dla mnie. Moze jednak warto dolozyc te 1200 zl na 60 d ?
Proponuję pomacać oba aparaty w sklepie i zobaczyć jak leżą w ręce. Osobiście używam 60D + EF-S 15-85 IS USM i jak dla mnie jedyny minus zestawu to światło (3,5 - 5,6)
a jeszcze takie pytanie...jezeli planuje sie zmiane w przyszlosci na lustrzanke pelnoklatkowa nie lepiej kupowac obiektywy AF ? Jak np Tami ktory jest AF ? Czy to juz calkiem inna bajka i taki Tami za 1200 zl to nie jest nawet godzien pelnoklatkowca ? nie abym myslal o 5d - tylko tak sie zastanawiam jak to wyglada.
a jeszcze takie pytanie...jezeli planuje sie zmiane w przyszlosci na lustrzanke pelnoklatkowa nie lepiej kupowac obiektywy AF ? Jak np Tami ktory jest AF ? Czy to juz calkiem inna bajka i taki Tami za 1200 zl to nie jest nawet godzien pelnoklatkowca ? nie abym myslal o 5d - tylko tak sie zastanawiam jak to wyglada.
Żadnego z wymienianych w tym wątku obiektywów nie podepniesz do 5D.
a co do Tamrona 17-50mm f2.8 XR Di-II LD ASP IF a Tamron 17-50mm f2.8 XR Di II VC Lens - to wyczytalem ze ten z VC ktory kosztuje wiecej ma lepsza stabilizacje obrazu niz tez z LD. Ale wszedzie w testach moge znalezc tylko ten LD, ktory lepiej wybrac ?
VC to wlasnie stabilizacja wiec ten z VC nie tyle ma lepsza stabilizacje tylko po prostu w odroznieniu od tego drugiego stabilizacje ma to dosc nowy obiektyw stad niewiele testow. byly juz tu na forum tematy z porownaniem tych obu
Obiektywy AF czyli co, Auto Focus? Pewnie pomyliło Ci się z oznaczeniem EF u Canona.
Zależy jak odległa jest to przyszłość, można na forum zaobserwować przypadki takich "czekaczy na FF" - często kończy się to na zakupie co najwyżej którejś z najtańszych eLek lub EF 50/1.8 i dalszym pisaniu o swoich przyszłych planach
IMHO kup to co jest Ci potrzebne tu i teraz, jak w przyszłości starczy pieniędzy i fantazji (lub będzie rzeczywista potrzeba) to sobie kupisz coś innego...
Sorki .ale powiem szczerze ja ze stałką jakoś sobie nie radzę,a zaczynałem od zenita 11 i Praktiki 50.Zazdroszczę Wszystkim ,którym się to udaje.Powodzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11