Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 04 Paź, 2007 Canon A40 i teleobiektyw
Witam serdecznie mam pytanie do kolegów fachowców mianowicie chciałbym połączyć rosyjski teleobiektyw z gwintem M42 z aparatem cyfrowym Canon Power Shot A40 (wiem że to zabytek) i tutaj pytanie czy wszystkie aparaty Canon mają takie samo „złącze” na obiektyw i czy ten adapter będzie pasował do tego aparatu
Nie podłączysz bo PowerShot to linia kompaktów Canona. One nie mają wymiennych obiektywów. Natomiast system EOS to system lustrzanek analogowych i cyfrowych Canona. Te mają wymienne obiektywy i można do nich podpiąć szkła ze specjalnym bagnetem lub też inne, pod warunkiem że posiada się odpowiednią przejściówkę.
Do Twojego aparatu NIE DA SIĘ podłączyć ŻADNYCH OBIEKTYWÓW
Dzięki za szybką odpowiedź , ale ja wiem że w A40 nie można wymienić obiektywu ale można do niego dołączyć akcesoria które są montowane na specjalnym wejściu . Ja nie chcę zamienić obiektywów a dołożyć następny a chodzi mi o to czy ta przejściówka wejdzie do A40
Dzięki za szybką odpowiedź , ale ja wiem że w A40 nie można wymienić obiektywu ale można do niego dołączyć akcesoria które są montowane na specjalnym wejściu . Ja nie chcę zamienić obiektywów a dołożyć następny a chodzi mi o to czy ta przejściówka wejdzie do A40
Nie ma sensu takie zakładanie drugiego obiektywu. Możesz najwyżej rozejrzeć się za jakimiś filtrami, ewentualnie konwerterami.
Są przypadki, w których łączy się dwa obiektywy, na przykład w celu uzyskania odpowiedniej skali odwzorowania w makrofotografii, ale optycznie nie jest to zbyt dobre poza tym w tym przypadku nie ma sensownego zastosowania.
Ta przejściówka służy do podłączania obiektywów z mocowaniem na gwint M42 do bagnetu systemu EOS. Nie da się jej podłączyć do Twojego aparatu.
Witam i dzięki za odpowiedź . Tym teleobiektywem miało być MTO a zdięcia miały być naszego nieba księżyca w takim razie czy jest możliwość zrobienia zdięć cyfrówką przez ten obiektyw ?
Od biedy by się dało, widziałem kiedyś jakieś dziwne wynalazki umożliwiające podpinanie kompaktów do teleskopów. Z tym, że tutaj najpierw trzeba by zainwestować w akcesoria upodabniające MTO1000 do teleskopu, a potem w te od aparatu. Mimo, że takie rzeczy istnieją to podpinanie kompaktu do takiego obiektywu nie wydaje mi się zbyt sensownym pomysłem.
Mechanicznie jest pewnie do zrobienia, ale najprawdopodobniej optycznie jest to bezsensowne przedsięwzięcie. Nawet z czymś takim nie miałbyś gwarancji, że aparat będzie poprawnie ostrzył, a nawet jakby tak było, jakość zdjęć byłaby mizerna. Trudno mi powiedzieć jak zadziałałby taki układ. Jeden obiektyw dołożony do drugiego. Mnóstwo rzeczy może tu nie działać i najprawdopodobniej nie będzie. Ostrość, dziwne pole widzenia, światło takiego układu, rozdzielczość, do tego same wady matrycy aparatu, czyli przede wszystkim szumy.
Do robienia zdjęć tym obiektywem potrzebowałbyś lustrzanki cyfrowej i to takiej z płaskim przodem bo mniemam, że chodzi Ci o MTO1000, a on jest bardzo szeroki zaraz przy mocowaniu i nie da się go tak po prostu podpiąć, na przykład w Canonie 400D nie mieści się bo jest tam wystający element wbudowanej lampy błyskowej.
Faktycznie sporo z tym fatygi, ale raczej bedzie dzialalo. Potrzebujesz tulejki, ktora jest jednoczesnie przejsciowka z gwintu m42 do formatu 1.25" lub 2". Z jednej strony wkrecasz ja do MTO, z drugiej mocujesz okular o wybranej średnicy. Okular musisz sobie oczywiscie kupic. Najlepiej cos o dlugiej ogniskowej i szerokim polu widzenia. Potem do okularu mocujesz druga tulejke, ktora na sztywno laczy zestaw MTO+okular z aparatem. Do tego potrzebujesz stabilnego statywu, ktroy wszystko utrzyma.
Potrzebne akcesoria astronomiczne kupisz w Astrokraku. Czy warto? Sam musisz sobie odopwiedziec na to pytanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11