Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 06 Lip, 2011
Co podpiac do 550D ?
Autor Wiadomość
fumfelek 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Lip, 2011   Co podpiac do 550D ?

Witam.

Jestem poczatkujacym amatorem fotografii. Bedzie to moja pierwsza, wlasna lustrzanka (wczesniej analog albo pozyczane na dzien czy dwa). jakis czas wczesniej myslalem ze lepszy sprzet zastapi moje braki wiedzy. Dlatego wczesniej chcialem canona 50d albo nawet 7d jako moj pierwszy aparat teraz (nie mogac juz dostac nowego 50d a nikt mi jeszcze nie polecil 60d) zdecydowalem sie na 550d.

I sytuacja wyglada tak:
Sklepowy zestaw: 550D + Canon EF-S 18-55mm f3.5-5.6 IS (tanio) lub
550 d + Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS (taniej w zestawie o 400zl)
albo dodac 400 zl i 550D + Canon 17-85mm f/4-5,6 IS USM
lub za 100 mniej 550D + Tamron 17-50mm f2.8 XR Di-II LD ASP IF

dodam tylko ze nie interesuja mnie zdjecia wnetrz czy portrety. Bardziej interesuje mnie fotografia uliczna moze jakies krajoobrazy.

W przyszlosci chce dokupic jakis dobry obiektyw szerokokatny. moze Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM.

Dzieki za pomoc.

Reklama

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

Wysłany: Sro 06 Lip, 2011   

Mając do wyboru takie zestawy, to zastanawiałbym się tylko nad wersją z 18-135 i Tamkiem 17-50. Osobiście wolałbym Tamrona, bo mi bardziej na świetle niż na zakresie ogniskowych zależy. ;)
18-55 i 17-85 nie są według mnie warte uwagi.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

fumfelek, ze wszystkich propozycji najciekawsze wydają sie wg mnie te:

550 d + Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS

550D + Tamron 17-50mm f2.8 XR Di-II LD ASP IF

obiektyw 17-85 ma dość kiepskiej jakość szeroki kat (17mm)

i jeszcze taki temat do poczytania, cale 48 stron ;)
http://forum.optyczne.pl/...=1578&start=705
Ostatnio zmieniony przez kufel Sro 06 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

Temat przesunąłem do prawidłowego działu, bo wybieramy obiektyw a nie lustrzankę :)
A do fotografii ulicznej to z wybranych typów wziąłbym Tamrona.

fumfelek 
Nowy

dzieki za tak szybkie odpowiedzi ;) oczywiscie jezeli macie jakies inne propozycje mieszczace sie w podobnej canie bylbym wdzieczny ;)

komor: zasadniczo to 550d tez nie jestem pewny ale chyba bedzie to najlpesze wyjscie dla mnie. Moze jednak warto dolozyc te 1200 zl na 60 d ?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Albo z Tamronem 17-50, albo z Canonem 15-85IS. Ten drugi co prawda droższy i ciemniejszy, ale ma stabilizację, szerszy kąt i wygodny w przy fotografii ulicznej i krajobrazowej zakres ogniskowych.

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

fumfelek napisał/a:
dzieki za tak szybkie odpowiedzi ;) oczywiscie jezeli macie jakies inne propozycje mieszczace sie w podobnej canie bylbym wdzieczny ;)

komor: zasadniczo to 550d tez nie jestem pewny ale chyba bedzie to najlpesze wyjscie dla mnie. Moze jednak warto dolozyc te 1200 zl na 60 d ?

Proponuję pomacać oba aparaty w sklepie i zobaczyć jak leżą w ręce. Osobiście używam 60D + EF-S 15-85 IS USM i jak dla mnie jedyny minus zestawu to światło (3,5 - 5,6)

fumfelek 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Lip, 2011   

a jeszcze takie pytanie...jezeli planuje sie zmiane w przyszlosci na lustrzanke pelnoklatkowa nie lepiej kupowac obiektywy AF ? Jak np Tami ktory jest AF ? Czy to juz calkiem inna bajka i taki Tami za 1200 zl to nie jest nawet godzien pelnoklatkowca ? nie abym myslal o 5d - tylko tak sie zastanawiam jak to wyglada.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

fumfelek napisał/a:
a jeszcze takie pytanie...jezeli planuje sie zmiane w przyszlosci na lustrzanke pelnoklatkowa nie lepiej kupowac obiektywy AF ? Jak np Tami ktory jest AF ? Czy to juz calkiem inna bajka i taki Tami za 1200 zl to nie jest nawet godzien pelnoklatkowca ? nie abym myslal o 5d - tylko tak sie zastanawiam jak to wyglada.
Żadnego z wymienianych w tym wątku obiektywów nie podepniesz do 5D. :smile:

forrest 
Rozmowny

Jest tami "godny" przywileju podpięcia do 5d. To 28-75 f/2.8, ale imo na cropie to dół jest trochę za wąski.
Pzdr

fumfelek 
Nowy

a co do Tamrona 17-50mm f2.8 XR Di-II LD ASP IF a Tamron 17-50mm f2.8 XR Di II VC Lens - to wyczytalem ze ten z VC ktory kosztuje wiecej ma lepsza stabilizacje obrazu niz tez z LD. Ale wszedzie w testach moge znalezc tylko ten LD, ktory lepiej wybrac ?

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

VC to wlasnie stabilizacja wiec ten z VC nie tyle ma lepsza stabilizacje tylko po prostu w odroznieniu od tego drugiego stabilizacje ma ;) to dosc nowy obiektyw stad niewiele testow. byly juz tu na forum tematy z porownaniem tych obu

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 09 Lip, 2011   

fumfelek napisał/a:

Obiektywy AF czyli co, Auto Focus? :wink: Pewnie pomyliło Ci się z oznaczeniem EF u Canona.
Zależy jak odległa jest to przyszłość, można na forum zaobserwować przypadki takich "czekaczy na FF" - często kończy się to na zakupie co najwyżej którejś z najtańszych eLek lub EF 50/1.8 i dalszym pisaniu o swoich przyszłych planach :mrgreen:
IMHO kup to co jest Ci potrzebne tu i teraz, jak w przyszłości starczy pieniędzy i fantazji (lub będzie rzeczywista potrzeba) to sobie kupisz coś innego...

jacenty 
Uczestnik

Wysłany: Nie 10 Lip, 2011   

Sorki .ale powiem szczerze ja ze stałką jakoś sobie nie radzę,a zaczynałem od zenita 11 i Praktiki 50.Zazdroszczę Wszystkim ,którym się to udaje.Powodzenia.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 11 Lip, 2011   

Co to znaczy "nie radzę" ? :???:

Odpowiedz do tematu