Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pon 11 Lip, 2011
Lustrzanka cyfrowa od 3000 do 4000 zł
Autor Wiadomość
Kondzio41
Bywalec

Wysłany: Pon 11 Lip, 2011   Lustrzanka cyfrowa od 3000 do 4000 zł

Witam.:)
Przymierzam się do zakupu lustrzanki cyfrowej w kwocie około 3000 zł za sam aparat. Doliczając do tego kilka potrzebnych rzeczy, jak filtr UV, futerał, karta pamięci, podstawowy obiektyw chciałbym zmieścić się w 4000 zł. Upatrzyłem sobie Canona EOS 600D. Jestem amatorem. Po prostu lobię robić zdjęcia i chciałbym mieć coś dobrego, bo jak narazie to mam zwykły kompakt. Ważne jest aby robił ytez zdjęcia szerokokątne. Czy to dobry wybór, czy mógłbym jeszcze rozważyć jakieś inne propozycję? Jeśli tak to jakie?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pon 11 Lip, 2011   

4000zl to juz jest calkiem przyjemny budzet na aparat. radzilabym ci patrzec na ceny zestawow korpus+szklo (niekoniecznie tych zestawow fabrycznych, zajrzyj do tematu "co zamiast kita do canona") zamiast na sam korpus i zakladac, ze kupisz najtanszy obiektyw jaki jest dostepny. dobry zestaw to optymalna kombinacja korpusu i obiektywu

jesli chcesz canona to zastanow sie nad takim zestawem http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,10957s

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Kondzio41 napisał/a:
Upatrzyłem sobie Canona EOS 600D
No i cacy, choć czy to będzie 550D czy też 600D to chyba jeden pies...
Kondzio41 napisał/a:
Ważne jest aby robił ytez zdjęcia szerokokątne.
Hm.. Jakby tu powiedzieć... By robić zdjęcia na szerokim kącie należny do tego aparatu dokręcić obiektyw takowy kąt dający. Problem w zasadzie jest taki, że odpowiednio szeroki obiektyw dla APS-C (a takim jest 600D) potrafi kosztować tyle ile chcesz na 600D przeznaczyć.
Kondzio41 napisał/a:
Czy to dobry wybór, czy mógłbym jeszcze rozważyć jakieś inne propozycję? Jeśli tak to jakie?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Canon 550D, Nikon D5100 albo D3100, Pentax K-r...

kaurak 
Bywalec

ja polecam 15-85 canona te 2 mm na początku dają całkiem sporo i mi wystarcza jako szeroki kąt, nie jest co prawda zbyt jasny, ale za to bardzo ostry. Niestety chyba troche za drogi i nie starczy na 600d ,więc mysle, że ten tamron jest całkiem dobry na początek. Na 17mm da sie raczej zrobić duzo szersze ujęcia niż kompaktem. :wink:

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pon 11 Lip, 2011   Re: Lustrzanka cyfrowa od 3000 do 4000 zł

Kondzio41 napisał/a:
Doliczając do tego kilka potrzebnych rzeczy, jak filtr UV,

Filtr UV to najzupełniej zbędna rzecz ;) Nie zawracaj sobie nim głowy.

Kondzio41
Bywalec

Dziękuje za odpowiedzi. A chciałem zapytać, bo jako tako 600D oferuje te szerokokątne zdjęcia z tym podstawowym obiektywem. Tak pisze w opisie. A zamiast tego Tamrona nie lepiej http://fotozakupy.pl/lust...55-is-ii,14511s
?

lotofag 
Optyczny

Kondzio41 napisał/a:
A chciałem zapytać, bo jako tako 600D oferuje te szerokokątne zdjęcia z tym podstawowym obiektywem.

Nie 600D oferuje "szerokokątne zdjęcia" tylko odpowiedni obiektyw podpięty do 600D może zaoferować odpowiednio szeroki kąt.
Kondzio41 napisał/a:

A zamiast tego Tamrona nie lepiej http://fotozakupy.pl/lust...55-is-ii,14511s
?

Jakby to powiedzieć - to zupełnie inna klasa szkieł. Ale tu już trzeba trochę wiedzy i praktyki, żeby wiedzieć dlaczego, obiektyw to nie tylko zakres ogniskowych.

komor 
Moderator

Kondzio41, obiektywy zaczynające się od 17-18 mm (dla matrycy APS-C) dają coś, co można nazwać szerokim kątem w porównaniu do większości kompaktów, ale dla nieco bardziej doświadczonych użytkowników tego forum obiektyw szerokokątny to coś w granicach ok. 10-20 mm. Ceny takich obiektywów zaczynają się od ok. 2000 zł i pną się w górę…

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, większość nowych kompaktów ma szkła zaczynające się od ekwiwalentu 24-28mm.

Kondzio41, 24-28mm ekwiwalentu pełnej klatki to na Canonowskim APS-C około 15-17mm. Jeśli obiektyw ma tyle, to da Ci kąt taki jak typowy nowy kompakt. Jak ma mniej - da szerszy kąt widzenia.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Kondzio41 napisał/a:
chciałbym zmieścić się w 4000 zł.
Rozważ trzy warianty:

1. Nikon D5100 + 18-105 VR - ok. 3300 zł.
2. Canon 550D + 18-135 IS - ok. 3440 zł.
3. Canon 600D + 18-135 IS - ok. 3790 zł.

Tutaj przykładowa oferta w/w zestawów.

Jeśli chodzi o ergonomię chwytu, to mi najgorzej się trzyma D5100, po prostu kciuk nie ma stabilnego miejsca jak w Canonach i nie jest mi wygodnie go trzymać. Do reszty pewnie można się przyzwyczaić jak w każdym systemie. :smile:
Ja na twoim miejscu bym kupił to, co wytłuściłem.

komor 
Moderator

B o g d a n napisał/a:
mi najgorzej się trzyma D5100, po prostu kciuk nie ma stabilnego miejsca jak w Canonach

Bo masz paluchy powykrzywiane od Canona. ;)

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

Wysłany: Wto 12 Lip, 2011   

komor napisał/a:
Bo masz paluchy powykrzywiane od Canona. ;)

Głośno ostatnio na forum o tym Canonowskim wykrzywianiu paluchów :)
Nikona D5100 nie miałem w rękach ale D90 oraz D7000 całkiem fajnie leżą w łapce. Canon 550D i Canon 600D w "uchwycie" właściwie nie różnią się od poczciwego 350D - brak miejsca na mały palec, zawsze gdy brałem 350D do ręki miałem wrażenie, że za chwilę mi wypadnie i aby temu zapobiec namiętnie zakładałem pasek na szyję :)
Kondzio41 Dobrze jest chwycić samemu taki aparat w rękę i zobaczyć jak leży choć w porównaniu do kompaktu pewnie i tak różnica będzie ogromna.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

pitras, D90 a 350D to jednak trochę inna półka. Mnie po przejściu na 40D mierzi obsługa 350D, którego trzymam jako backup. :)

Kondzio41
Bywalec

A jak jest ze stabilizacją obrazu w canonie. Wiem że jest ona w obiektywach, a w Sony chyba w korpusie. Znajomy mi mówił że to ważne.
chyba zdecyduje się na canona Eos 550D z jakimś lepszym obiektywem. Czy jest wielka różnica miedzy 600D a 550D?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Kondzio41 napisał/a:
Czy jest wielka różnica miedzy 600D a 550D?
W zasadzie to 600D ma lepszy wyświetlacz LCD (bujany) no i wmontowane bezprzewodowe sterowanie lampami błyskowymi. Plus kilka pierdułek w sofcie zasadniczo mało istotnych...

Odpowiedz do tematu