Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza lustrzanka - Pentax K-r, Nikon d5000 lub inne
Autor Wiadomość
whiten 
Nowy

Wysłany: Czw 14 Lip, 2011   Pierwsza lustrzanka - Pentax K-r, Nikon d5000 lub inne

Cześć,

Chciałbym kupić sobie aparat. Doszedłem do wniosku, że powinna to być już lustrzanka z obiektywem. Kwota jaką dysponuję to ok. 1600zł (może być używka) lub 2000 zł (nowy - podatki). Oto w skrócie co chcę osiągnąć:
1. Zdjęcia postaci w ruchu (sport).
2. Zdjęcia w pomieszczeniach przy nie najlepszym oświetleniu.
3. Zdjęcia wieczorem (zachody słońca, krajobrazy przy takim świetle).
4. Zdjęcia nieba nocą (potrzebuję więc wysokiego używalnego ISO, dłuższe czasy naświetlania).
5. Krajobrazy przy świetle dziennym.
6. Możliwość kręcenia filmów będzie dodatkowym atutem.
7. Dobre zdjęcia z ręki (raczej nie planuję używać statywu, wyjątkiem będą zdjęcia nieba nocą)

Zdaję sobie sprawę, że nie da się tego wszystkiego załatwić jednym obiektywem, tym bardziej w tym budżecie, lecz szukam czegoś uniwersalnego na start czym nie powinienem być zawiedziony oraz co będzie mi dawać możliwości robienia tego co powyżej po dokupieniu odpowiedniego obiektywu w przyszłości. Chciałbym zaznaczyć, że nie planuję zakupu dodatkowych obiektywów w najbliższej przyszłości i nie będą to raczej te droższe. Może kiedyś dokupię 1 czy 2 i na tym chciałbym poprzestać.

Trochę recenzji i opinii już przeczytałem i skłaniam się ku Pentaxowi k-r z 18-55. Martwią mnie jednak problemy z autofocusem które mają użytkownicy na wielu forach (szczególnie przy sztucznym świetle). Myślałem też o Nikonie d5000, lecz parametry ma on słabsze niż Pentax (chociaż większe pole do popisu przy zakupie dodatkowych obiektywów).

Z niecierpliwością czekam na Wasze uwagi, opinie i porady dotyczące powyższego i pozdrawiam :) .
Ostatnio zmieniony przez whiten Czw 14 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

Wysłany: Czw 14 Lip, 2011   

whiten, Czeka Cię sporo czytania
Lustrzanka ok 1500zł
Lustrzanka ok 2500zł

whiten 
Nowy

Przeczytałem te tematy i m.in. na ich podstawie dokonałem wstępnego wyboru: Pentax K-r. Chciałbym jednak poznać wasze zdanie na temat tego wyboru i tego czego oczekuję. Ciągle mam wątpliwości przez ten rzekomy front focus...

bacruk 
Entuzjasta

whiten, w EL jakichś porażących różnic nie ma.

Pentax to dobry sprzęt i jak Ci się widzi to kup i rób zdjęcia... podobnie jak Nikosiem czy Kwakonem.

Martw się raczej szkłami bo puszka do dopiero złudny początek wydatków...

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

bacruk napisał/a:
Martw się raczej szkłami bo puszka do dopiero złudny początek wydatków...

:twisted:

maput 
Optyczny

Wysłany: Pią 15 Lip, 2011   

whiten napisał/a:
Przeczytałem te tematy i m.in. na ich podstawie dokonałem wstępnego wyboru: Pentax K-r. Chciałbym jednak poznać wasze zdanie na temat tego wyboru i tego czego oczekuję.

A myślisz że tutaj napiszemy co innego niż w tamtych tematach ? ;)

ps. Do zdjęć nieba nocą nie jest potrzebne wysokie ISO ;)

whiten 
Nowy

Liczę na konfrontację wyboru z oczekiwaniami. :wink:

A to dziwne, bo z tego co widziałem, to co lepsze zdjęcia nieba robione są w iso 1600, 3200 i jeszcze z odpowiednim czasem naświetlania.

Jeszcze jedno pytanie. Mieszkam w małej miejscowości więc w grę wchodzą wyłącznie zakupy przez internet (i przyznam, że nie mam ochoty wyjeżdżać tylko po to by pomacać aparat).
Czy nie będzie problemu jeśli gdy dostanę aparat, zrobię kilka fotek i stwierdzę, że jednak coś mi w nim nie pasuje i będę chciał go zwrócić? Robił z Was ktoś tak?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

whiten napisał/a:
Liczę na konfrontację wyboru z oczekiwaniami. :wink:
To tylko sam możesz ocenić :)
whiten napisał/a:
A to dziwne, bo z tego co widziałem, to co lepsze zdjęcia nieba robione są w iso 1600, 3200 i jeszcze z odpowiednim czasem naświetlania.
A to ciekawe :) Bo im większe ISO tym więcej się nam pojawia "sztucznych" gwiazd :) A próba ich usuwania, może się skończyć usunięciem tych prawdziwych też.
Tak czy siak poczytaj jak się takie zdjęcia robi, a nie oglądaj rezultaty ;)
whiten napisał/a:
Czy nie będzie problemu jeśli gdy dostanę aparat, zrobię kilka fotek i stwierdzę, że jednak coś mi w nim nie pasuje i będę chciał go zwrócić? Robił z Was ktoś tak?
Masz prawo do zwrotu w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Kupując w sklepie takiego prawa nie masz.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Ale z wysokimi czułościami jesteś w stanie uzyskać większy zasięg gwiazdowy - bez montażu z napędem tego nie obejdziesz. Poza tym również z montażem masz pewne ograniczenia w postaci dokładności prowadzenia, więc mając montaż o danych parametrach i tak dalej zajedziesz na wyższym ISO. A 'sztuczne gwiazdy' i tak usuwa się uśredniając kilka ekspozycji i odejmując darki.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

hijax_pl napisał/a:
Masz prawo do zwrotu w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Kupując w sklepie takiego prawa nie masz.

hijax_pl, ale chyba towar nieużywany?
whiten napisał/a:
Czy nie będzie problemu jeśli gdy dostanę aparat, zrobię kilka fotek i stwierdzę, że jednak coś mi w nim nie pasuje i będę chciał go zwrócić?

MC 

O ile dobrze pamiętam, to ustawa nie precyzuje, aby towar był nowy. Warunkiem jest, aby sprzedającym był przedsiębiorca, a kupującym - konsument.

switek3 
Uczestnik

USTAWA z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.1)
(Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.)
Art. 7. 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.
Art. 10. 3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
1) świadczenia usług rozpoczętego, za zgodą konsumenta, przed upływem terminu, o którym mowa w art. 7 ust. 1,
2) dotyczących nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na nośnikach programów komputerowych po usunięciu przez konsumenta ich oryginalnego opakowania,
3) umów dotyczących świadczeń, za które cena lub wynagrodzenie zależy wyłącznie od ruchu cen na rynku finansowym,
4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą,
5) świadczeń, które z uwagi na ich charakter nie mogą zostać zwrócone lub których przedmiot ulega szybkiemu zepsuciu,
6) dostarczania prasy,
7) usług w zakresie gier i zakładów wzajemnych.

Ustawa stanowi, że nie można zwrócić przedmiotów kupionych na aukcjach internetowych przy opcji licytacji. Natomiast przedmioty kupione za pośrednictwem Kup Teraz już są objęte ochroną.

MC 

Powyższe wnosisz na jakiej podstawie? Bo z przytoczonego przepisu nie wynika.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

switek3 napisał/a:

Ustawa stanowi, że nie można zwrócić przedmiotów kupionych na aukcjach internetowych przy opcji licytacji. Natomiast przedmioty kupione za pośrednictwem Kup Teraz już są objęte ochroną.
A skąd takie wnioski? Na jakiej podstawie? Licytacja jest grą?

switek3 
Uczestnik

Sorka za niepodanie podstawy prawnej :razz:

Art. 16. 1. Przepisów o umowach zawieranych na odległość nie stosuje się do umów:
1) z wykorzystaniem automatów sprzedających,
2) z wykorzystaniem innych automatów umieszczonych w miejscach prowadzenia handlu,
3) dotyczących inwestycji kapitałowych,
4) ubezpieczenia, w tym o członkostwo w otwartych funduszach emerytalnych, oraz reasekuracji,
5) związanych z wykonywaniem czynności bankowych oraz takichże czynności dokonywanych przez spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe,
6) rent,
7) dotyczących terminowych operacji finansowych i opcji,
8) zawartych z operatorami telekomunikacji przy wykorzystaniu publicznych automatów telefonicznych,
9) dotyczących nieruchomości, z wyjątkiem najmu,
10) sprzedaży z licytacji.
2. (8) Przepisów art. 7, 9 i art. 12 ust. 1 nie stosuje się do:
1) sprzedaży artykułów spożywczych dostarczanych okresowo przez sprzedawcę do mieszkania lub miejsca pracy konsumenta,
2) świadczenia, w ściśle oznaczonym okresie, usług w zakresie zakwaterowania, transportu, rozrywek, gastronomii; w wypadku rozrywek na świeżym powietrzu przedsiębiorca może zastrzec także wyłączenie obowiązku zawiadomienia o niemożności spełnienia świadczenia, o którym mowa w art. 12 ust. 2, jednak tylko we wskazanych w umowie okolicznościach.

Odpowiedz do tematu