Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam krótkie pytanie. Chciałbym sobie taki jak w temacie aparat sprawić. Ma przyczepiony obiektyw 18-55 3.5-5.6 a dodatkowo chcę jeszcze 75-300 4.5-5.6.
Jestem zupełnym amatorem, aparat ma służyć do robienia zdjęć a nie do udawania fotografa. Naoglądałem się tych aparatów wszelkich marek napstrykałem w sklepie sporo. Sony fajnie mi leży w łapie, menu też wydaje mi się rozsądnie zaprojektowane.
No ale - bo zawsze musi być jakieś ale - czytam tu i ówdzie że alfa nie, że absolutnie, że tylko Nikon. Albo Canon.
Powiedzcie mi czy dla mnie - amatora - który nie ma bladego pojęcia o tych cholernych funkcjach, matrycach i stabilizatorach ma to jakieś znaczenie czy po prostu olać i kupić to co mi pasuje? Czy całkowity amator jak ja w ogóle dostrzeże różnicę w zdjęciu zrobionym taką Alfą lub jej (mniej więcej) odpowiednikiem Nikona albo Canona (na przykład w trybie automatycznym żeby umiejętności nie grały roli tylko sprzęt i jego oprogramowanie)?
Mam bowiem wrażenie, że świat dzieli się na trzy grupy, to jest Czcicieli Canona, Fanatyków Nikona i Psychopatycznych Wyznawców Sony. Innych grup nie stwierdziłem Oraz że jedni drugich nigdy nie przekonają do swych racji.
Chyba, że ta alfa to po prostu aparat zupełnie niewart swojej ceny czyli badziewie to mi szybko powiedzcie zanim kupię
Zdecydowanie. To TY masz być zadowolony a nie doradzający.
Choć, przekornie, doradzę Ci abyś tego obiektywu 75-300 nie kupował. Lepiej Tamrona 70-300 albo Sigmę w wersji APO.
Jeśli masz zamiar kupić zestaw kitowy i go nie rozwijać. Jeśli masz zamiar używać trybu auto i się nie rozwijać - kup cokolwiek. Nawet Alfę
Tak przy okazji - nie stwierdzisz różnic w wypluwanym obrazku pomiędzy aparatami o podobnych możliwościach (tzw półce).
Dostrzeżesz jednak różnice w ergonomii, w dostępie do innych obiektywów czy tez innego osprzętu. Dostrzeżesz różnice w cenach obiektywów i osprzętu.
Czy całkowity amator jak ja w ogóle dostrzeże różnicę w zdjęciu zrobionym taką Alfą lub jej (mniej więcej) odpowiednikiem Nikona albo Canona (na przykład w trybie automatycznym żeby umiejętności nie grały roli tylko sprzęt i jego oprogramowanie)?
Nie.
smeagol napisał/a:
Mam bowiem wrażenie, że świat dzieli się na trzy grupy, to jest Czcicieli Canona, Fanatyków Nikona i Psychopatycznych Wyznawców Sony. Innych grup nie stwierdziłem
Ooooo... A Talibowie od Pentaksa???
A na poważnie, spoglądałeś przez wizjery tych aparatów wszelkich marek?
A to będzie do Sony pasowało? Czytałem że tylko Sony lub Konica Minolta współpracują z Alfą.
smeagol, wszystkie szkła niezależnych producentów (Sigma, Tamron, Samyang) pod bagnet A będą pasować do Sony, co nie zmienia faktu, że jest trochę fajnych szkiełek starej Minolty z wtórnego obiegu, którymi możesz się posiłkować.
Tak. Było widać panią z Fotojokera. Przez wszystkie wizjery. Pewnie zmowa. A dlaczego pytasz?
Dlatego, że wizjer Alfy różni się od wizjerów "typowych" lustrzanek. Jeżeli nic Cię w nim nie drażni i wszystko jest ok, a nawet lepiej Ci odpowiada niż typowy - optyczny, to bierz Alfę, tylko zastanów się, zanim dokonasz jakiegokolwiek zakupu, bo to jest wejście w system, więc czy planujesz zakup/wymianę na inne szkła, czy planujesz dalszy rozwój/wyjście poza tryb auto? Jeżeli tak, to taki zakup należy rozważyć również i w tym kontekście.
smeagol, ale dlaczego mam Ci mówić na co masz zwracać uwagę w kwestiach ergonomii? Może to co mi przeszkadza Tobie nie będzie? A może w ogóle nie będzie dla Ciebie to z kategorii "przeszkadzających"?
A, masz na myśli to że wizjer jest elektroniczny. Wiesz, może Was drażni bo przywykliście do optycznych. Mnie nie drażni bo wcześniej lustrzanki nie miałem (to znaczy mam ale analogową).
A co do moich planów to oczywiście że chcę się czegoś tam nauczyć i poza tryb auto wyjść. To oczywiste. Co do obiektywów natomiast to nie wiem bo najpierw muszę się sporo nauczyć a dopiero potem będę wiedział jaki obiektyw fajnie byłoby mieć. Na razie nie wiem po prostu.
[ Dodano: Pon 25 Lip, 2011 14:35 ]
hijax_pl napisał/a:
smeagol, ale dlaczego mam Ci mówić na co masz zwracać uwagę w kwestiach ergonomii? Może to co mi przeszkadza Tobie nie będzie? A może w ogóle nie będzie dla Ciebie to z kategorii "przeszkadzających"?
Nie chodziło mi o ergonomię hijax, tylko o ten nieszczęsny wizjer i to co przez niego widać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10