Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 29 Wrz, 2007 Rozdzielczość
Jak można powiązać wartości lpmm i LW/PH? Chodzi mi porównanie np Nikona D40 z Nikkor AF-S DX VR 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED do np. Panasonica FZ 50. Z tego co rozumiem, to należy uwzglednić wzajemne możliwości matrycy i obiektywu w lustrzance, tylko nie wiem jak to "złożyć" ani jak porównać do testowej rozdzielczości kompakta. Sorry jeśli pytanie jest durne, ale naczytawszy się w temacie o krążkach dyfrakcyjnych i innych takich głupszy jestem, niż na początku...
Od LWPH do lpmm przechodzi się dzieląc pierwsze przez podwojoną wysokość matrycy wyrażoną w mm. Problem w tym, że będziesz porównywał wyostrzone JPGi z FZ50 do inaczej wyostrzonych lub niewyostrzonych JPGów lustrzanki. A to zbyt dużo nie mówi.
Wysłany: Nie 30 Wrz, 2007
Dzięki. Zdaję sobie sprawę, że jest to porównanie mniej-więcej, ale daje jakieś pojęcie. A jak przy lustrzance uwzględnić wpływ obiektywu? Jak ma lepszą rozdzielczość niż matryca to można ją chyba pominąć, ale co jeśli jest ona gorsza?
Nigdy nie można pominąć. Obiekty i matryca zawsze działają wspólnie. Nawet najbardziej żyleciasty obiektyw psuje trochę czyste MTFy z matrycy i nawet najlepsza matryca psuje sumaryczny efekt współdziałania z najgorszym słoikiem.
Jaką więc przyjąć strategię? Uznać, że w obiektywach, które mnie interesują (jak np Nikkor 18-200 VR) ważniejsza jest rozdzielczość samego obiektywu, a pominąć matrycę? W końcu obiektyw był testowany za pomocą jakiegoś aparatu, a więc w jego test jest niejako obciążony ograniczeniami matrycy?
Ciekawe zagadnienie. Albo testując na jakiejś supermatrycy (która w istocie mogłaby być bardzo kiepską matrycą pod każdym innym względem, poza rozdzielczością, czyli ilością elementów na jednostkę powierzchni) - coś mi mówi, że matryce z kompaktów by się nadawały . Wtedy błąd od matrycy byłby zaniedbywalny.
Albo obserwując obraz na matówce okiem (po odpowiednim powiększeniu ma się rozumieć - np w mikroskopie. Nie wiem tylko, czy są takie matówki, żeby ich "ziarno" było odpowiednio małe.
edit: Coś tu nie gra. Max wartość LW/PH dla FZ50 to ~1800. Wielkość matrycy FZ to 7,20x5,35 mm. Dzieląc pierwsze przez podwojoną wysokość wychodzi ~170 lpmm. A dla Nikkora AF-S DX VR 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED wartość lpmm wynosi ~40.
Wysłany: Pon 01 Paź, 2007
Czyli krótko mówiąc takie porównania można sobie w szpary w oknach wcisnąć? Czyli rozdzielczość FZ50 jest mocno sztucznie podbita?
Arv [Usunięty]
Wysłany: Wto 02 Paź, 2007
LWPH to wartość, która pokazuje ile par poziomych linii (biała,czarna) będzie można porządnie "rozróżnić" na zdjęciu. Teoretycznie wartość ta powinna oscylować wokół wysokości zdjęcia w pikselach podzielonej przez 4.
Jeżeli obiektyw tyle osiąga - jest dobrze spasowany z matrycą.
Jeżeli osiąga mniej - znaczy, że nie pozwala wykorzystać rzeczywistej rozdzielczości matrycy.
Jeżeli osiąga więcej - to prawdopodobnie mamy agresywne wyostrzanie. Niby odróżniamy linie a tak naprawdę widzimy morę.
Proponuję trzymać się tej wartości przy porównywaniu kompletów body+obiektyw albo kompaktów.
Aparaty z większą ilością "Megapikseli" mogą uzyskać wyższe LWPH. Jako ciekawostkę podam, że zdjęcie na papierze 10x15 cm 400DPI ma ~400LWPH (sic!)
lpmm to w uproszczeniu "jakość szlifu szkła".
Oczywiście miniszkiełka kompaktów dopasowane do minimatrycek muszą mieć superszlify. Stąd wysokie wartości lpmm. Nie oznacza to jednak, że zdjęcia będą super. Są jeszcze inne parametry określające jakość zdjęć. Część z nich jest związana z optyką (np. aberracje, dystorsja). Część z matrycą (rozpiętość tonalna, szum). Niestety te ostanie są przykre w przypadku małych matryc.
Być może obiektywy lustrzanek są zdolne do osiągnięcia 170lpmm. Ale nie zmierzymy tego bez matrycy o takim upakowaniu pikseli ;-D.
Wysłany: Wto 02 Paź, 2007
Dzięki, szczerze mówiąc czytałem wcześniej, tylko sądziłem, że ponieważ FZ50 ma RAW-a to porównania na tym były robione (i obliczanie rozdzielczości). Czy też - żeby już dotłuc sprawę - w tego typu amatorskich kompaktach RAW również przechodzi już obróbkę w aparacie? Ale to by chyba bez sensu było.
Witam, jestem w trakcie doboru obiektywu standardowego do 350d. W zasadzie mocno zdecydowany na 28-135 is, ale proszę skorygować moje rozumowanie: rozdzielczość szkła na FF nie jest równa rozdzielczości na aps-c. Z czysto matematycznego punktu widzenia rozdzielczość na FF wypadało by podzielić przez 1,6 aby otrzymać aps-c. Zupełnie odwrotnie jak jest to przy zakresie zoom'a. Czyż nie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10