Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 02 Sie, 2011 drugi obiektyw do pentaxa k-r
witam,
niebawem kupuję pentaxa k-r w zestawie z obiektywem 18-55. Sądze, ze przydałby się drugi obiektyw.. aparat bede wykorzystywał amatorsko. raczej gdzieś w plenerze, na wycieczkach wiec chyba dobry byłby uniwersalny zoom, ale z tego co widziałem, to chyba sa drogie? no i chciałbym robić zdjęcia makro.
nie wiem jakich ogniskowych używa się najczęściej..może kupić szkło Pentax smc DA 55-300 mm f/4.0-5.8 ED, ale nie chciałbym żeby okazało się, że robiąc zdjęcia np w lesie będę musiał zmieniać co chwile obiektyw. no i nie ma trybu macro.
a może Tamron AF 28-300 mm f/3.5-6.3 XR Di LD Aspherical (IF) Macro ?
nigdy nie fotografowałem lustrzanką... wiadomo że zasada 'jesli cos jest do wszystkiego to jest do niczego' obowiązuje wszędzie, ale ze względu na budżet jestem skazany na kompromisy
No dobrze, w takim razie odpuśćmy sobie na razie te makro
to kupić drugi obiektyw 55-300 czy lepiej uniwersalny zoom np pentax FA 28-200. Chodzi mi o to, żebym nie musiał na wycieczce w lesie zmieniać obiektywu co chwilę.
Akurat to jest "uniwersalny" zoom, ale pod format 135. 28mm na cropie 1.5, to brak szerokiego kąta.
hawli napisał/a:
Chodzi mi o to, żebym nie musiał na wycieczce w lesie zmieniać obiektywu co chwilę
To po cholerę kupiłeś sobie lustrzankę? A na "wycieczkę do lasu", to kup sobie raczej coś jaśniejszego, niż te ciemnice, które proponujesz. Na początek, to lepiej byłoby dokupić do 18-55 np. 100/2.8 makro, skoro ten typ fotografii Cię interesuje.
Nie mam na razie tyle funduszy żeby kupić jeszcze dwa obiektywy więc na razie daruję sobie makro. Zatem sklaniam sie bardziej w strone Pentaxa smc DA 55-300 mm f/4.0-5.8 ED. A może jednak jakiś obiektyw 'z makro tylko z nazwy'? byc może jednak nadają się dla początkującego?
a moze po prostu kup z 18-55 zobaczysz wtedy czego konkretnie ci w nim brakuje i dopiero wtedy zadecydujesz jakie szklo dokupic? da ci to tez troche czasu na dozbieranie do jakiegos lepszego obiektywu
hawli, to może kup sobie k-r body i sigmę 17-70/2,8-4 DC Macro OS HSM - będziesz miał zamiennik obiektywu kitowego o lepszej jakości i szerszym zakresie oraz namiastkę makro.
nie ma sensu kupować samego body bo mam sklep gdzie zestaw z 18-55 kosztuje 1999 czyli tyle samo albo i mniej ile normalnie body bez obiektywu.
jeszcze nie robilem zdjęc..ale wydaje mi sie ze wolałbym szerszy zakres ogniskowych. robilem zdjęcia cyfrówką która miała szkło coś około 20-400 i wykorzystywałem cały zakres. wiadomo ze teraz nie kupie takiego obiektywu, ale moze 18-55 i 55-300 byloby dobrym zestawem?
55-300 nie jest zły - oczywiście wiadomo, że cudów też nie będzie, to po prostu ciemne amatorskie tele. Zwróć tylko uwagę, że są dwie wersje: DA i nieco okrojona DA L.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10