Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 Canon EOS 500D czy 550D ??? A może jeszcze coś innego?
Witam Szanowni Koledzy i Koleżanki. To mój pierwszy post na tym forum. Zastanawiam się nad kupnem mojej pierwszej lustrzanki w życiu. Chciałem jednak zainwestować w aparat już na kilka dobrych lat więc żadne podstawy odpadają. Mój tata ma Canon EOS 400D i jest zadowolony więc ja zwróciłem się w stronę nowszych modeli. Nie jestem zainteresowany Sony. Pytanie moje jest następujące-czy jest sens kupować nowszą 550 czy lepiej kupić 500? Czy oprócz MP różnią się czymś w jakości zdjęć lub czymś innym? Bo nie wiem czy jest sens dokładać te 300-400 zł? Poradźcie proszę jako znawcy tematu
Chciałem jednak zainwestować w aparat już na kilka dobrych lat
Skoro tak, to nie kupowałbym na Twoim miejscu starszych modeli 40, czy 50D.
Proponuję abyś się zastanowił nad najnowszymi, czyli 600D, czy nawet 60D, w zależności od zasobności portfela.
Witam Szanowni Koledzy i Koleżanki. To mój pierwszy post na tym forum.
Pierwszy post i tak od razu bez pomyślunku, do pierwszego lepszego działu. A temat wyraźnie wskazuje na dział, gdzie powinien się znaleźć.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 08 Cze, 2011
RB napisał/a:
Czemu? Antycypujesz że się zepsują?
nawet nie to, to jest tendencja polecania po prostu nowszego, nie ma w tym nic złego, chociaż nie rozumiem w czym np. 600D jest lepszy od 50D zgodnie z tym co "delikatnie sugeruje" B o g d a n tu :
B o g d a n napisał/a:
Proponuję abyś się zastanowił nad najnowszymi, czyli 600D
bo rozumiem, że 60D jest lepszy od 50D, zgodnie z polityką canona
Nawet zakładając jakąs tam "lepszość" 60d nie rozumiem czemu odradzać 50d komuś kto chce korpus na kilka lat. Czy naprawdę wierzymy aż tak bardzo w 'moralne' starzenie się tego sprzętu? Obecnie tempo realnych zmian w tym segmencie zdrowo spadło, nie wliczając oczywiście róznych tam obocznych ficzerów.
Jeśli miałbym się trzymać trzycyfrowej serii Canona, to wolałbym 550D od 500D. 600D niekoniecznie, bowiem zmiany w stosunku do 550D to już niezauważalna kosmetyka, a różnica w cenie jest po prostu nieadekwatna.
Najchętniej jednak rozejrzałbym się za używanym 50D w dobrym stanie, lub jeśli filmowanie to konieczność, to za 60D (też używanym).
kozidron [Usunięty]
RB napisał/a:
Nawet zakładając jakąs tam "lepszość" 60d nie rozumiem czemu odradzać 50d komuś kto chce korpus na kilka lat.
Chciałem jednak zainwestować w aparat już na kilka dobrych lat
Czemu? Antycypujesz że się zepsują?
Tak się może zdarzyć. Kupując używany sprzęt nigdy nie wiemy, co tak naprawdę kupimy.
Nowy sprzęt ma 2 lata gwarancji i jeśli od początku sami będziemy o niego dbali może posłużyć zdecydowanie dłużej. Może - nie musi. Parę tysięcy piechotą nie chodzi.
Baku napisał/a:
600D niekoniecznie, bowiem zmiany w stosunku do 550D to już niezauważalna kosmetyka, a różnica w cenie jest po prostu nieadekwatna.
Jeśli niezauważalną kosmetyką nazwać ruchomy wyświetlacz 360 stopni i sterowanie lampami zewnętrznymi to faktycznie nic się nie zmieniło. W każdym razie ja kupując aparat na parę lat, wolę mieć takie coś, jak tego nie mieć, choć oczywiście kosztuje to na dziś ok. 400 zł. więcej.
B o g d a n, z gory zakladasz ze jak cos jest uzywane to musi sie od razu zepsuc?
moze powiem inaczej. mialem gwarancje na niektore sprzety w domu i pomimo ze korzystalem z tych gwarancji, to czesto sie zdarza ze ten sprzet lezy dalej w domu nienaprawiony, bo serwis uznal ze z mojej winy zostal uszkodzony.
oczywiscie nie jest to prawda, ale koszty ekspertyz i ciagania sie po innych serwisach czesto przekraczaly koszt:
a) naprawy we wlasnym zakresie
b) kupna tego samego urzadzenia uzywanego na allegro
Nie mowie ze gwarancja jest zla, ale znowu nie naciagajmy sie,ze jest ona glownym powodem decyzji o zakupie.
Prosty przyklad.
Zaktualizowalem oprogramowanie w telefonie, po czym wylaczyl sie.
Wyslalem do jedynego autoryzowanego serwisu w ramach gwarancji i otrzymalem odpowiedz ze telefon ma uszkodzone styki procesora na plycie glownej w wyniku uszkodzenia mechanicznego. karta gwar.dostala pieczatke ze sprzet jest po uszkodzeniu mechanicznym ktore nigdy nie mialo miejsca, a na telefonie ktory nie dziala mam zalozone plomby, ktore jesli zostana zerwane przez serwis inny niz nieatoryzowany, to trace cala gwarancje i nie moge dochodzic rozszczen z tytulu gwarancji (pozostaje tylko sprawa sadowa).
koszt wszystkiego to zbyt duzo i kupilem sobie taki sam, sprawny, uzywany telefon na allegro ktory dziala do dzis.
P.S. bralbym uzywanego 50D chyba ze faktycznie zalezy nam na bajerkach typu filmy i ruchomy wyswietlacz to te 6 z przodu
Zaiste rewolucyjne zmiany!
Kręcący się wyświetlacz może być użyteczny osobie, która takiego patentu potrzebuje, natomiast osławione sterowanie lampami w amatorskim korpusie... Chwała Canonowi za wyposażenie kabiny prysznicowej w system audio w standardzie THX.
Ciekaw jestem jaki odsetek użytkowników trzycyfrowej serii Canona ma aby jedną zewnętrzną lampę błyskową, choć rzecz jasna, z perspektywy swojego 40D będę patrzył z nieukrywaną zazdrością na każdego 1100D.
Skoro dla Ciebie jest to warte takiej dopłaty, to ok. Dla mnie nie jest, ale niech każdy sobie osądzi wedle własnego uznania.
kozidron [Usunięty]
B o g d a n napisał/a:
ak się może zdarzyć. Kupując używany sprzęt nigdy nie wiemy, co tak naprawdę kupimy.
z tym się zgodzę ale mozna dostać 50D na gwarancji, no i dlaczego zakladać, że jak uzywka to od razu uszkodzona albo zajeżdżona na śmierć.
B o g d a n napisał/a:
i sterowanie lampami zewnętrznymi to faktycznie nic się nie zmieniło.
to fakt, B o g d a n słyszałeś o radiu ?
i czy te cechy przekładasz nad ergonomie modelów dwu cyfrowych ?
B o g d a n napisał/a:
W każdym razie ja kupując aparat na parę lat, wolę mieć takie coś, jak tego nie mieć, choć oczywiście kosztuje to na dziś ok. 400 zł. więcej.
B o g d a n, popraw mnie jeżeli się mylę, czy ty przypadkiem jakiś czas temu nie uzywałeś 50D to raz
a dwa, czy bardzo doskwierało ci to że nie miałeś "latanego ekranika" i sterowania lampami ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11