Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ciałbym zakupić swoja pierwsza lustrzankę do 5,6tys.Myslałem osobno body i obiektyw.Jeśli chodzi o body nie mam jeszcze nic na oku natomiast obiektyw wstepnie wybrałem jest to canon 17-40L i canon 17-55 f/ 2,8.Będę robił zdiecia głównie rodzinne na wycieczce,czasem cos uwiecznić,dziecko w szkole itp.Czy takim 17-40 bez stablizatora na pelnej ogniskowej bez użycia statywu zdiecia nie będą sie rozmywały?Czy szeroki kąt jest wogóle odpowiedni do takich zdięć?
bez stablizatora na pelnej ogniskowej bez użycia statywu zdiecia nie będą sie rozmywały?
W zasadzie to powinieneś zacząć od strony teoretycznej - skąd się to rozmazywanie bierze i jak mu zaradzić. Albo kupić podstawowego kita (korpus+szkło) i uczyć się przez praktykę.
Arkowal napisał/a:
Czy szeroki kąt jest wogóle odpowiedni do takich zdięć?
Przez dwa latka bawiłem sie troszke canonem cyfrowym powershot A700 więc troszke wiem.Pytałem o stabilizator,poniewaz w A700 cyfrowym brak i jak zwiększam ogniskową bez stabilizacji bez statywu zdiecia się rozmywają.Bardziej skłaniał bym sie ku obiektywowi 17 40L tylko zastanawiam sie czy przy ogniskowej 40mm bez stabilizatora zdiecia będą wychodzily poprawnie?Zdaję sobie sprawe żę robiąc zdięcie wieczorem przy długich czasach stabilizator by sie przydał.
tylko zastanawiam sie czy przy ogniskowej 40mm bez stabilizatora zdiecia będą wychodzily poprawnie?
Czasy poniżej 1/60s wyeliminują prawdopodobieństwo rozmazania przez poruszenie aparatu. Przy 17mm będzie to odpowiednio ok 1/25s. To taka prosta reguła mówiąca o czasie migawki równym odwrotności ogniskowej
Pamiętaj, że przy 1/60s portret osoby wyjdzie gdy się nie będzie ona poruszać. Jeśłi tego nie możesz zapewnić to albo krótszy czas albo lampa błyskowa do zamrożenia ruchu.
Jak nie możesz skrócić czasu - możesz ponieść ISO. W porównaniu do kompaktu możesz spokojnie używać wartości nawet ISO800.
CZyli do takich zdięć które które pisałem wyżej taki obiektyw 17-40L do takiego body eos 600d będzie odpowiedni?gdy np będe robil zdiecie wieczorem gdzies na wakacjach do takiego obiektywu statyw podstawa?Gdy natomiast drugi wyżej opisany obiektyw 17 55f2,8 który ma stabilizator da sie uwiecznić cos wieczorem nie uzywając statywu?
Arkowal, zalezy co masz na mysli piszac wieczorem. czy to bedzie to np 6 wieczorem latem czy zima. jak bedzie ciemno to nie ma sily, nawet bardzo wysokie ISO moze nie umozliwic uzyskania wystarczajaco krotkich czasoow
Tak, tak, Canon ma przecież tyle wad, że nikt tego złomu nie używa więc lepiej się zastanów I poczytaj trochę na temat podstaw fotografowania, na pewno ta wiedza Ci się przyda.
CZyli do takich zdięć które które pisałem wyżej taki obiektyw 17-40L do takiego body eos 600d będzie odpowiedni?
Jeśli nie przeszkadza Ci, że będzie ciemniejszy od 17-55, będzie miał węższy od niego zakres ogniskowych i węższe kąty widzenia, a nie bedzie miał stabilizacji, to tak
Arkowal napisał/a:
17 55f2,8 który ma stabilizator da sie uwiecznić cos wieczorem nie uzywając statywu?
Szanse będą trochę większe, ale stabilizacja nie zastąpi statywu - IMO prędzej czy później dojrzejesz i do tego zakupu
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011
To polecanie a'la Sunders robi się "klawe" zamiast jakiegoś 600D, lepiej będzie wybrać nikona d90+T17-50/2.8+ 35G/1.8+ 50/1.8+ statyw +karty, torba i szpargały.
Jeszcze lepiej, nikon d7000 (3600ziko) + tami 17-50/2.8 (1250ziko)+ szpargały.
W tym budżecie dałbym sobie spokój z entry levelem, przy takiej cenie i mozliwościach jakie daje d7000 i tym bardziej jeżeli się zaczyna(z budżetem 5-6K) i nie ma się na celu eLek z górnej półki nie ma co nawet patrzeć na 50D i mówię to jako uzytkownik tego body, posiadłem też 17-55 i ostatnio 17-40L.
Arkowal, 17-40L to nie jest ta eLa, dla której warto się "ładować" w canona a 17-55IS nie jest wybitnie optycznie lepszy od tamrona 17-50, do tego konstrukcyjnie obu daleko do solidności 17-40, który to jest ciemny. Taka mocno zauważalna przewaga 17-55IS nad tamronem 17-50 to auto focus i to, że w canonie zdarza się mniejszy rozrzut jakościowy, tamrona będziesz musiał sprawdzić na bf/ff ale jeżeli kupisz body nikona to na pewno będziesz miał mniej kłopotów niż w tej samej konfiguracji z canonem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11