Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 02 Sie, 2011 Prośba o poradę przy wyborze (canon 40d, 450d)
Witam,
Jestem na forum nowy, aczkolwiek od razu zaznaczę, że przejrzałem większość tematów dotyczących interesującego mnie tematu. Mam za sobą również różne recenzje i testy publikowane w sieci.
Jeśli chodzi o moje doświadczenia, to przez długi czas miałem możliwość zabawy canonem 350d mojego brata. Przyszedł czas na kupno swojego sprzętu i tutaj oczywiście pojawiło się bardzo dużo pytań.
Aparatu używał będę głównie w trakcie wyjazdów (krajobrazy, budynki). Ważnym jest fakt, że w miarę upływu czasu (i nabytego doświadczenia) będę chciał dokupować do sprzętu nowe obiektywy.
Po długiej lekturze różnych for, recenzji itd. najbardziej przemawia do mnie kupno canona 450d + jakiś w miarę uniwersalny, podstawowy, lecz nie kitowy obiektyw, lub canona 40d z kitem.
Kwota jaką chce przeznaczyć na sprzęt to około 1500-1700 zł.
Wiem, że różnica pomiędzy aparatami jest kolosalna (szczególnie jeśli chodzi o ergonomię). Zależy mi jednak na tym, żebym nie żałował wydanej kasy po 2-3 tygodniach.
Za wszelkie porady z góry bardzo serdecznie dziękuję!
Szczerze mówiąc miałem w rękach 1000d i nie przypadł mi on do gustu, z tego co czytałem to 1100d jeśli chodzi o wygodę użytkowania - nie wiele się różni.
Im więcej czytam i oglądam, tym bardziej utwierdzam się, że najlepiej byłoby wziąć canona 40d z kitem, a po jakimś czasie dokupić sobie jakieś lepsze szkło (coś w granicach 18-77mm).
Pytanie czy warto kupować używanego 40d z kitem (mając w zamyśle kupno lepszego szkła)? a jeśli tak to jaki przebieg jest w miarę przyzwoity i pozwoli na zabawę przez parę lat.
Pytanie czy warto kupować używanego 40d z kitem (mając w zamyśle kupno lepszego szkła)? a jeśli tak to jaki przebieg jest w miarę przyzwoity i pozwoli na zabawę przez parę lat.
jeśli do wyboru miałby być jeszcze 450D lub 1100d to odpowiedź brzmi TAK,warto. ale jeśli dasz rade dozbierać to sięgnąłbym wyżej , po 50D
Problemem będzie już kupno 40d (mając na uwadze urop za pasem ) więc raczej zostanę przy tym.
Problem polega na tym, że nie mogę nigdzie znaleźć tego aparatu z kitem w dobrej cenie, a kupno body + oddzielnie kit jest chyba mało opłacalne i sensowne? Niestety, w tym wypadku muszę zadać pytanie, za które wiem, że zostanę zbesztany tzn. co zamiast kitowego w cenie do 400zł... (kolejny, sensowny obiektyw kupię pewnie gdzieś dopiero w listopadzie, a potrzebuję sprzętu na planowany we wrześniu wyjazd).
do wrzesnia masz jeszcze miesiac. obiektywy 18-55 to najtansze szkla na rynku, nie ma nic innego w ich cenie. te obiektywy (wersja z IS) kosztuja ok 250zl wiec to niewielkie pieniadze, nic sensownego za to nie kupisz. za ciut wiecej mozesz wziac 50mm 1.8, wybor pewnie lepszy ale czy tobie bedzie pasowal jako jedyne szklo to juz sam sobie odpowiedz
Problem polega na tym, że nie mogę nigdzie znaleźć tego aparatu z kitem w dobrej cenie, a kupno body + oddzielnie kit jest chyba mało opłacalne i sensowne?
sobiepan, to co napisałeś to prawda ale tylko w stosunku do sprzętu nowego, jak kupujesz używkę, to spokojnie możesz kupić osobno puszkę i osobno nowy obiektyw kitowy
Dziękuję wszystkim za porady. Ostatnie moje pytanie brzmi: A może 30d? Sporo tańszy, ale? i tutaj można by dużo pisać. Zastanawiam się jednak czy dla amatora który ma zamiar po prostu bawić się + utrwalać swoje wyprawy i mieć z tego chociaż trochę satysfakcji nie wystarczy model niższy?
Wszystko zależy od stanu. Lepszy niezajeżdżony 30D niż ledwie zipiący 40D, choć z racji wieku korpusów kupno mało wystrzelanego 30D może być trudne.
Do 400 zł to albo 18-55IS albo 50/1.8 a najlepiej obydwa na raz.
Drogisobiepanie, też stałem przed podobnym wyborem. Zakupiłem 40D z kitem u jednego faceta z kartami itp. W miarę tanio, pamiętaj zawsze możesz się licytować. Wygoda przemawiają za 40' wizjer co ważne również. Jak dobrze poszukasz znajdziesz za 1600-1700zł zestawik z kitem. Nie jest źle, choć jeszcze lepiej znaleść za 1400 puszkę i za 300zł kupisz używany 50mm 1.8. Jak ja zakupiłem tę tanią stałeczkę kit poszedł do torby i leży, ogniskową masz w nogach. Bardzo rzadko musiałem zmienić obiektyw na kit ze względu na ciasne pomieszczenie. Generalnie za dużej różnicy pomiędzy 40 a 450 cenowo nie ma i warto dopłacić, w 50D nie pchaj się jak to początku, kasę za 50D lepiej przeznaczyć na 40D + optykę (takie moje zdanie). Nie zapomnij o kosztach typu karta pamięci baterie dodatkowe, torba , filtry. To są dodatki niezbędne mniej i bardziej
Za 2000zł kupisz 40D z kitem + 50mm 1.8 i takiego zestawu z pewnością żałować nie będziesz w pstrykaniu zdjęć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10