Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 Nikon 7000d czy Canon 60d
Witam,
zastanawiam się nad zmianą body, póki jeszcze za bardzo nie zagłębiłem się w szkła. Na razie mam Canona 1000d + 18-55 + 50/1,8. Trochę mnie to body zmęczyło, więc zastanawiam się nad zmianą na Canona 60d lub Nikona d7000. W drugim przypadku musiałbym się pozbyć też pięćdziesiątki. Zdjęcia na jakie chciałbym mieć wyspecjalizowany sprzęt to zdjęcia ludzi, portrety. Wiadomo, że oprócz tego też robię tym aparatem zdjęcia krajobrazów, miast, budynków, lecz nie na tym mi najbardziej zależy.
Z tego co czytałem do 7000d wypada lepiej: wizjer, obudowa... Jednak Canon lepiej leży mi w ręce i chyba ma mniejsze szumy.
diablo62, sam mam Canona, ale mając taki sprzęt jak Ty teraz poważnie myślałbym o Nikonie. Przede wszystkim ma dużo sprawniejszą matrycę niż canonowska osiemnastka (ergonomia, w sensie trzymania aparatu faktycznie bardziej podoba mi się w Canonie, ale to kwestia subiektywna) natomiast same możliwości korpusów są dosyć podobne. Weź jeszcze pod uwagę, że Nikon ostatnio ostro odświeża średniopółkowe obiektywy, które przy odrobinie zacięcia są dostępne dla amatora, mają przy tym dobre właściwości optyczne i przyzwoite wykonanie, w przeciwieństwie do szkieł Canona, które są albo tanie ale plasticzane i optycznie takie se, albo dobre ale drogie , albo przyzwoite cenowo i konstrukcyjnie ale stare i już-nie-dające-rady-na-nowych-matrycach...
Wysłany: Sob 06 Sie, 2011 Re: Nikon 7000d czy Canon 60d
diablo62 napisał/a:
chyba ma mniejsze szumy.
Akurat matryca użyta w D7000 to obecny top w APS-C, jest bardzo udana.
Za to za Canonem ciągnie się chyba nadal legenda z czasów, gdy wszyscy wokół używali matryc CCD a Canon inwestował w rozwój CMOS i rzeczywiście mniej toto szumiało. Od pewnego czasu role nieco się odwróciły
Za to za Canonem ciągnie się chyba nadal legenda z czasów, gdy wszyscy wokół używali matryc CCD a Canon inwestował w rozwój CMOS i rzeczywiście mniej toto szumiało.
Fakt. Ale nie szumy są tu najważniejsze, a właśnie słaby zakres tonalny współczesnych APS-C Canona.
Dzięki wielkie, chyba wezmę tego Nikona z Kit'em 18-105 na raty + Sigmę 50/1,4 za gotówkę.
Jeśli rzeczywiście jest tak jak napisał ophiuchus ze szkłami to może rzeczywiście lepiej zmienić system póki jeszcze można. Myślę, że kwestia ergonomii w moim przypadku bardziej sprawdza się do przyzwyczajenia do Canona, który bądź co bądź w obu przypadkach (1000d/60d) ma podobny rozkład klawiszy itp. Choć nie powiem też, żeby grip w 7000d należał to najszerszych na świecie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10