Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Proszę o pomoc w wyborze kompaktu (cena nie istotna)
Autor Wiadomość
kuku83
[Usunięty]

Wysłany: Wto 16 Sie, 2011   Proszę o pomoc w wyborze kompaktu (cena nie istotna)

Jako że jestem nowym Forumowiczem Witam Wszystkich Serdecznie.
Mam nie lada problem ponieważ w tym tygodniu kupuję aparat cyfrowy i z racji tego że będzie to mój pierwszy aparat kompaktowy zupełnie nie wiem co wybrać.
Do wyboru mam tylko te modele (inne nie wchodzą w grę):

Canon Power Shot SX130 is
FujiFilm S3200
FujiFilm S4000
Kodak M577
Nikon Coolpix L120
Olympus SZ20
Olympus VR310
Sony DSC HX5vb
Aparat jest mi potrzebny do standardowego użytku czyli wakacje, zdjęcia domowe. Najbardziej zależy mi na kontraście i odwzorowaniu kolorów, dobrym wyświetlaczu lcd, zoom też jakiś lepszy by się przydał i aby zdjęcia wieczorkiem były dobrej jakości, nie potrzebuję jakiś zbędnych bajerów jak gps czy 3-d.
Z racji tego że kompletnie nie znam się na aparatach polegam tylko na Was i zgóry dziękuję za pomoc!!!

Reklama

mrawi 
Rozmowny

Wysłany: Wto 16 Sie, 2011   

Te co wymieniłeś to marne aparaty. HX5V z nich bym wybrał najwyżej. Ale mimo wszystko weź pod uwagę model sony HX7V, za 918 zł można kupić. Popatrz w necie na fotki z niego. Ma ogniskową do 250 mm i całkiem przyzwoitą jakość zdjęć jak na kompakt (znacznie lepsza niż w HX5V), powiem nawet, że z ogniskową powyżej 200 mm nic lepszego nie znajdziesz. Na dodatek jest mały. Są jeszcze takie aparaty jak lx3, lx5, xz-1, ex1, s90, s95, oferują trochę lepszą jakość, ale są droższe i mają znacznie krótsze ogniskowe. Jest jeszcze HX9V z wiekszą ogniskową, większą ceną i trochę gorszą jakością fotek.
Podsumowanie:
HX5V (jeśli z tych co poleciłeś) lub HX7V.

kuku83
[Usunięty]

Wiem że te aparaty nie są być może z najwyższej półki, co prawda nie sądziłem że są marne ponieważ niektóre są w cenie ok.1000zł, nie chcę nawet wiedzieć co sądzisz o aparat za 400zł. a odnośnie tych aparatów to u Mnie w centrum jest na nie promocja tzn. przy zakupie dostajesz 25% wartości aparatu na wykorzystanie, dlatego wydaję mi się to opłacalne i wybrałem modele do porównania w wyższej cenie niż te najtańsze.

mrawi 
Rozmowny

Miałem fuji S9600, teraz mam samsunga NX10 i widzę jaka jest różnica w oferowanej jakości zdjęć do tych aparatów. Ja bym z tych co podałeś żadnego nie kupił. Pewnie by mi wtedy wystarczył aparat w telefonie za około 500 zł.
Wejdź na stronę
http://imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
wybierz "all" na górze i porównaj zdjęcia testowe z aparatów.
Sam zobaczysz, że mimo jakiejś tam promocji i tak się nie opłaca.

kuku83
[Usunięty]

Właśnie wróciłem ze sklepu i ku mojemu zdziwieniu zaproponowano mi Sony dsc-hx7v i porównałem go do Nikona L120 i Sony wypadł o wiele lepiej np. robiąc zdjęcia ludziom w ruchu, na Nikonie były rozmazane, i gabarytowo też mi bardziej odpowiada Sony. Interesuje mnie jak działa ten GPS, czyli co wyświetlane jest na zdjęciu i czy można to wyłączyć???
Czy waszym zdaniem wybór tego Sony dsc-hx7v byłby dobrym wyborem biorąc pod uwagę to że jestem amatorem w robieniu zdjęć i na pewno nim pozostanę???

mrawi 
Rozmowny

Wysłany: Sro 17 Sie, 2011   

Zauważyłem, że w HX9V i w HX7V nie można zmieniać przysłony w innych zakresach niż skrajnych w trybie M, czyli 3,3 albo 8. Bardzo szkoda. Za to na automacie aparat spokojnie ustawia wartości pośrednie. Trzeba się zastanowić przed kupnem nad takimi kwestiami, czy brak zmiany przysłon w manualu jest do zaakceptowania. Pieniądze nie małe ponad 900 i prawie 1200. Na dodatek obiektyw ciemny, zaczyna się od 3,3. A iso 800 w takim aparacie to gadżet raczej.

kuku83
[Usunięty]

Wiesz jak pisałem jestem totalnym amatorem i poszukuję aparatu do ładnych fotek, prostego w obsłudze, niewielkiego rozmiarami i ten Sony HX7V mi odpowiada.
Niestety nie wiem co może powodować ta nie zmieniana przysłona i ten ciemny obiektyw o którym Wspomniałeś po prostu nie wiem co to znaczy w praktyce???
Ten aparat SonyHX7V kosztuję u mnie w sklepie 1100zł w ramach promocji która jest jutro mogę go mieć za 750zł dlatego wydaję mi się że to dobra okazja,chyba???

mrawi 
Rozmowny

A to inna sprawa za 750 spokojnie możesz go brać. To, że nie możesz ustawiać wartości pośrednich przysłon oznacza nie wielką stratę w przypadku tak małej matrycy w aparacie, mozna sobie pomóc ekspozycją. Ale, że obiektyw zaczyna się na 3,3 to już gorzej, bo robiąc fotki bez lampy w jakimś pomieszczeniu aparat w trybie auto ustawiał mi iso 800 by osiągnąć odpowiedni czas migawki, a iso 800 to oznacza gorszą jakość zdjęć. Można przejść na manual, ale wtedy przy iso 200 lub 400 ma się duże czasy migawki i trzeba jakoś unieruchomić bardziej aparat, co samymi rękami może okazać się zbyt trudne. Trzeba sobie pomóc statywem lub o coś oprzeć aparat. Jednak na powietrzu w plenerze ten sony powinien się dobrze sprawować i jeszcze duża ogniskowa, za 750 jednak warto. A co to za sklep i gdzie się znajduje?

kuku83
[Usunięty]

A czy jeśli te zdjęcia w domu, będę robił bez lampy to będą jakością przypominały te z aparatów niższej klasy, czy nie będzie to może jakieś bardzo wyraźne pogorszenie dostrzegane bynajmniej przeze mnie?
Sklep Auchan w Częstochowie ma 10 urodziny i z tej okazji są takie rabaty.

mrawi 
Rozmowny

Wszystko zależy jakie będzie iso i czy zdjęcie nie będzie poruszone. Im niższe iso tym lepiej, ale też wtedy trudniej o nieporuszone zdjęcie. I jeszcze zależy jak będziesz oglądał swoje zdjęcia. To może auchan nie tylko w Częstochowie ma promocje?

kuku83
[Usunięty]

Z tego co mi wiadomo to tylko w Częstochowie, bo te promocje są z okazji 10-urodzin Auchan Częstochowa.
Dziękuję za pomoc w wyborze i pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu