Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka do 100 zł
Autor Wiadomość
Azgorath 
Nowy

Wysłany: Pon 22 Sie, 2011   Lornetka do 100 zł

Hej, chcę kupić jako prezent na urodziny lornetkę do 100 zł najlepiej z allegro. Przeglądałem oferty, ale w ogóle się na tym nie znam. Waga nie ma znaczenia, liczy się jakość. Lornetka będzie służyć na wypady nad jezioro itp. Czyli typowy domowy użytek :lol: .

Jeśli moglibyście, to polećcie coś sensownego.

Pozdrawiam.

Reklama

MBA 
Nowy

Wysłany: Pon 22 Sie, 2011   

Witam. Za taką kwote to bez zastanowienia polecam Bresser 10x50 (tzw.lidletka)
http://allegro.pl/listing...41b45ce82fe39d8
Podałem dla orientacji aukcje zakończone.
Obecnie jest na Allegro za 129zł ale taniej też sie da!
Trzeba wypatrzeć,kwestia czasu,itp!

Dawid1984 
Entuzjasta

Azgorath napisał/a:
Hej, chcę kupić jako prezent na urodziny lornetkę do 100 zł najlepiej z allegro. Przeglądałem oferty, ale w ogóle się na tym nie znam. Waga nie ma znaczenia, liczy się jakość. Lornetka będzie służyć na wypady nad jezioro itp. Czyli typowy domowy użytek :lol: .

Jeśli moglibyście, to polećcie coś sensownego.
W tej cenie trudno o coś sensownego ,może wart dołożyć troszkę?Czy nie da rady ?

Azgorath 
Nowy

Daj propozycje, zastanowię się, jeśli warto, to myślę, że tak. Ta bresser wygląda ciekawie.
Dzięki.

Guliwer 
Maniak

Też polecam lidletkę, czyli Bressera.
W cenie do 100zł są też Delta Opical Voyager II o różnych parametrach. Najlepiej kupić 10x50.
http://fotozakupy.pl/lorn...10x50-wa,14532s

Azgorath 
Nowy

A ta delta dobra jest?

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Nie polecam lornetek za 100zl. Zwlaszcza jesli chodzi o prezent. Do lidletek tez nie mam przekonania, zwlaszcza, do turystyki i przegladania. Po co masz nosic 50mm klamota? Za 200zl mozna miec jednak 10x lepsza lornetke niz za 100zl. Poza tym jak juz oszczednosci to mysle, ze warto zejsc najpierw ze srednicy. Ok. 30mm za 200 to juz mozna kupic cos co ma i niezly obraz i sie nie rozsypie: Delta optical entry albo jeszcze mniejsza sport, nikon action VIII, Olympus DPS.

Delta rozprowadza generalnie duzo dobrej optyki w umiarkowanej cenie.

Azgorath 
Nowy

O co chodzi z tym 30-50mm? czym mniej tym lepiej czy jak?
Dołóż 100, potem jeszcze 100 i ciągle mogę dokładać...

kivirovi 
Optyczny

Czym wiecej tym lepiej. Ale im wiecej tym drozej i cięzko. Jak z samochodami. Zebys nie dokladal w nieskonczonosc proponuje mniejsza srednice.
Oczywiscie twoj wybor, twoje pieniadze. Jak chcesz dokladaj, jak chcesz odejmuj. Ja tu decyzji nie podejmuje. Ja swoje zdanie wypowiedzialem, rob z tym co chcesz.

Moj kolega zamowil od zony na urodziny 3 lata temu lornetke, za 200zl. Chcial miec cos do wszystkiego: do obserwacji lisa z okna i sarenek, do zabrania podczas joggingu no i do obserwacji nieba. Miala parametry cos ok. 30x80 (czyli rzeczywiste pewnie 10x56). Pokazal mi ja, bo wie, ze sie tym interesuje, z trudem powstrzymalem sie od westchnienia jak ja zobaczylem, a on powiedzial, ze lornetka jest wspaniala i patrzyl przez nia w ostatni weekend. Powiedzial, ze on rozumie, ze specjalisci to moga wydawac kilka tysiecy na lornetki, ale laik taki jak on nie zauwazy roznicy. Po miesiacu zapytal mnie czy znam kogos, kto moze taka drobna naprawe zrobic. Otoz w lornetce okular sie rusza lekko, tzn. w zeszlym tygodniu sie ruszal a teraz juz wypada. Na poczatku jak go wkladal, to dalej dzialalo, ale juz przestalo. Powiedzialem, ze znam i ze to kosztuje ok. 200zl. Powiedzial, ze moze sobie zatem nowa kupic. Ten prezent ma kolega po dzis dzien. "Uzytkuje" ja zatem od 3 lat, w pierwszym miesiacu tylko intensywniej...

A na marginesie, to za 100zl mozna juz kupic przyzwoite uzywane lornetki np. Revue.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Wto 23 Sie, 2011   

Ja także polecam Bressera Bak4 10x50 oraz Deltę Voyager 10x50. Niestety coś za coś. Niska cena - wykonanie takie sobie. Kupiłem 3 lata tego Bressera znajomemu, bawiłem się nią przedwczoraj - nadal zaskakująco dobry obraz. Jednak u innego kolegi już po roku w Bresserze obraz był rozdwojony i nieczysty.

Marek_N 
Uczestnik

kivirovi napisał/a:
Nie polecam lornetek za 100zl. Zwlaszcza jesli chodzi o prezent. Do lidletek tez nie mam przekonania, zwlaszcza, do turystyki i przegladania. Po co masz nosic 50mm klamota? Za 200zl mozna miec jednak 10x lepsza lornetke niz za 100zl. Poza tym jak juz oszczednosci to mysle, ze warto zejsc najpierw ze srednicy. Ok. 30mm za 200 to juz mozna kupic cos co ma i niezly obraz i sie nie rozsypie: Delta optical entry albo jeszcze mniejsza sport, nikon action VIII, Olympus DPS.

Lidletka to typowy przedstawiciel lornetek za 250-300 zł, a jej niska cena bierze się stąd, że nie jest przez sieć sklepów Lidl traktowana jako towar sam w sobie, a raczej jako gażdżet zachęcający do odwiedzenia sklepu i przywiązania do siebie klienta.
Więc raczej śmieszą komentarze że byle lornetka za 200 zł będzie 10x lepsza. Często stawiany za wzór dla lidletki Nikon Action VII 10x50 za prawie 300 zł jest do niej także lornetką porównywalną - w pewnych parametrach lepszą, w pewnych gorszą. Należy także wspomnieć, że gdy lidletka pojawiła się na rynku, to opinia była jednoznaczna - jest lepsza od rosyjskiego BPC 10x50.

Nie patrzyłem przez Entry - ale opinie ma złe, patrzyłem przez Nikona VII i Olympusa DPS - obie porównywalne z lidletką. Porównywałem ją także z dachówką DO Sport 8x32 - poza kontrastem, wszystko lepsze w lidletce, mechanika na tym samym poziomie. Zresztą bardzo słaby efekt 3D dyskwalifikuje u mnie dachówki.

Wg mnie pierwszą lornetką która jest wyraźnie lepsza od lidletki w większości parametrów jest dopiero Nikon EX 10x50 za 500 zł. Tyle że jak na złość jego okulary mają mniejsze pozorne pole widzenia (około 60 stopni) i są gorzej skorygowane.

Moja lidletka jest z pierwszego rzutu więc ma już 6 lat, zaliczyła setki obserwacji (dziennych i nocnych), przejechała ze mną na rowerze z tysiąc km. Jedynie raz wymagała drobnej kolimacji - w zeszłym roku. Zawsze towarzyszy mi w nocnych obserwacjach z teleskopem (czasem dostała po ciemku z buta). Na różnych zlotach czesto zdarza sie sytuacja, że ktos przypadkowy podchodzi, bierze lidletke chwile obserwuje po czym stwierdza "extra obraz, co to za lornetka?" - co jest rekomendacją samą w sobie.

Jeśli chodzi o wady lidletki:
- kiepski mostek okularowy - czesto wymaga refokusowania
- kiepski kontrast - ale wymaga lornetki odniesienia. Jeśli nie nie mamy czegos dużo lepszego pod tym względem pod reką (np Nikon VII czy EX) to nawet nie zauważymy problemu.
- troche refleksów od mocnych źródeł światła w nocy

Realne parametry lidletki to 10x45 (sprawdzone doświadczalnie). Pozorne pole widzenia okularów jest większe niż w okularze LVW o deklarowanym polu 65*. Zresztą okulary to chyba jej największy atut.
Jak na cene 88 zł (w Lidlu) lornetka zdecydowanie warta polecenia.

kivirovi 
Optyczny

Lidletka, jest duza, to dlatego mi sie nie podoba do zastosowan turystycznych. 10x45 to sa bardzo fajne parametry lornetki, jesli obudowa jest do tego dopasowana. A lidletki jest jednak sztucznie powiekszona zeby wygladala na 10x50. Cena 88zl rozwala, ale wady sam wypisales. Dlatego moim zdaniem lepszy jest nikon action VII 7x35 za 180 niz Lidletka za 90. Za 90zl wolalbym tez dostac uzywane Revue 10x40. Moim zdaniem mozna latwo te 100zl wtopic.

Co do ceny, to MZ lidl na lidletkach zarabia tak samo jak na wszystkim innym. Lornetka nie jest szczegolnie chodliwym towarem.

Abs 
Optyczny

W mojej Lidletce były fatalne odblaski. Kupiłem 3 lata temu 2 egzemplarze - jedną na prezent drugą dla siebie. Nie zauważyłem problemu i oddałem w prezencie tę lepszą - do dziś ma fajny obraz. Moją po tygodniu zwróciłem. Od tego czasu mam trochę uraz - raczej wolałbym kupić Nikona VII. Oglądam w Lidlu co roku Bressery i mam wrażenie, że egzemplarze z poszczególnych lat trochę różnią się jakością obrazu.

Marek_N 
Uczestnik

kivirovi napisał/a:
Lidletka, jest duza, to dlatego mi sie nie podoba do zastosowan turystycznych. 10x45 to sa bardzo fajne parametry lornetki, jesli obudowa jest do tego dopasowana. A lidletki jest jednak sztucznie powiekszona zeby wygladala na 10x50. Cena 88zl rozwala, ale wady sam wypisales. Dlatego moim zdaniem lepszy jest nikon action VII 7x35 za 180 niz Lidletka za 90.

Autor wątku nie pytał o lornetke turystyczną tylko "najlepszą" do 100 zł. I skoro zamierza wydać do 100 zł to dziwnie polecać coś za 180, zwłaszcza gdy ma bardzo sensowny wybór za 88. Jak w kwiaciarni zechcesz kupić wypaśny bukiecik za 100 zł, a pani kwiaciarka zaproponuje Ci wypaśniejszy (oczywiście jej zdaniem), choć mniejszy za 180, to pewnie zachwycony nie będziesz.

Swojego czasu również byłem zainteresowany Nikonem 7x35 ale to co się dzieje na brzegu pola widzenia można nazwać tylko jednym słowem - tragedia. Oszczędzili na chyba najważniejszym elemencie. W lidletce wady wychodzą w czasie użytkowania. Nikona 7x35 przyłożyłem do oczu a po 5 sek podziękowałem. I już mnie nie interesował jej kontrast, refleksy, mechanika itd. Żeby było ciekawiej był to model EX.

Z tego co mi wiadomo realne parametry ekonomicznych lornetek typu 10x50 na poziomie 10x43-46 to norma. Polecam link http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1770

MBA 
Nowy

http://allegro.pl/lornetk...1764141659.html
Nic lepszego, pewnego, nowego za tyle sie nie kupi i o takiej jakości i z gwarancją.
-jedynie tam kogoś 'delikatnie' poniosło... i podał w opisie, że cena sklepowa ok.400zł! :grin:

A dokładać można i jest zalecane i ja np. za 180zł(z przesyłką) sprzedałem lekko używaną Delte Entry 10x50 ale w pieniążkach: za "stówe" to Lidletka króluje!!! :cool:

Odpowiedz do tematu