Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nagrywanie wywiadow. Domowy sposob.
Autor Wiadomość
AM 
Maniak

Wysłany: Nie 14 Sie, 2011   Nagrywanie wywiadow. Domowy sposob.

Witam,

Mam zrealizowac kilka wywiadow, nagrac pare podcastow. Problem w tym, ze realizacja bedzie w "terenie". Przez teren rozumiem moj dom / hotel.

Obecnie mam do uzytku macbook pro + apogee duet.

To czego potrzebuje od was do rady co do mikrofonu i moze namiary na podstawy nagrywania. Realizacja mnie nie przeraza. Umiem obslugiwac oprogramowanie, bo digitalizowalem moje winyle duetem. Ostatnie dwie noce przecwiczylem na probkach ze studia obrobke.

Nie mam za to zielonego pojecia jakie zasady obowiazuja podczas nagrywania glosu. Chodzi o to, zeby koniec koncow to bylo sluchalne dla ludzi, ktorzy sobie sciagna podcasta na ipoda albo laptopa.

Projekt bedzie dotowany, wiec pieniadze nie sa duzym problemem. Dwa razy pojade do tanszego hotelu.

Wiem, ze to malo profesjonalne i powinienem isc do studia. Myslelismy o tym i o ile ja moglbym siebie w studio nagrywac to przepadlyby nam wywiady z warsztatow i spotkan. Warto zaryzykowac, bo prawda jest taka, ze te pare osob bedzie chcialo przesluchac chocbym komorka nagral wszystko. Jednak chcialbym dolozyc wszelkich staran, zeby bylo porzadnie.

Projekt ma ruszyc za dwa miesiace, wiec nie mam duzo czasu na nauke.

Reklama

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Pon 15 Sie, 2011   

chcesz kupić jakiś mikrofon jak rozumiem ?

co do samego dźwięku to nie masz czego się obawiać jeśli nagrywasz we wnętrzach,
najlepiej nagrywa się w pomieszczeniach w których dźwięk ma w co "wsiąknąć"
czyli nie kuchnia, nie łazienka, nie korytarz w hotelu (chyba ze odywanowany)
Jesli nie będziesz nagrywał wszystkiego w studio, to nie nagrywaj tam niczego
różnica będzie słyszalna i wywoła dyskomfort u słuchacza jeśli gdzieś w "terenie"
złapiesz jakiś pogłos, czyli pokoje hotelowe i pokoje gościnne lub sypialnie mają najlepsze warunki akustyczne do nagrywania.

kozidron
[Usunięty]

AM napisał/a:
Chodzi o to, zeby koniec koncow to bylo sluchalne dla ludzi, ktorzy sobie sciagna podcasta na ipoda albo laptopa.

AM, mimo wszystko jak miałbym do dyspozycji komputer a miałyby to być wywiady czy rozmowa nagrywana w hotelu zdecydowałbym się na przenośny cyfrowy dyktafon.
Oczywiście bez wątpienia porządny mikrofon byłby lepszy ale w tym przypadku byłby to przerost formy nad treścią.
Poza tym za małym cyfrakiem przemawia wygoda użytkowania, mobilność a te zabawki są naprawdę coraz lepsze a jeżeli temat ląduje na necie to wystarczy aż nadto.

AM, przejdź się chociaż do sklepu i wypróbuj coś, pewien portal na tego typu pracę wypożyczał mi olka- był to dość tani dyktafon a mimo wszystko radził sobie przyzwoicie.
Wszystko zależy od budżetu tu można oscylować między 300ziko a paroma tysiącami.

komor 
Moderator

Za kozidronem. Niektóre dyktafony (niekoniecznie bardzo drogie) mają też wyciągalny/odłączalny mikrofon na kabelku, który można komuś wpiąć w klapę, polepszając znakomicie jakość łapanego głosu. Nagrałem tak raz dźwięk do filmiku z wykładem pewnego gościa, wpinając mu mikrofon w klapę a do dyktafon do kieszeni. Jakość była OK.

Co do softu, to z komputerem dostałeś Garage Band, w którym masz aż nadto funkcji do zmontowania podcastu, w tym jakieś filtry do wycinania szumu itd. Zaznaczam, że ja nigdy z Garage Band nie korzystałem, bo akurat używam innego softu, który był w zestawie z kartą dźwiękową. Ale GB jest reklamowany jako soft do podcastów.

dragossani 
Entuzjasta

Do takich celów polecam Zoom H1. Doskonała jakość dźwięku jak na tę cenę:
http://www.zoom.co.jp/english/products/h1/

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

Wysłany: Czw 18 Sie, 2011   

Jeśli wywiady będziesz przeprowadzał w pomieszczeniu zamkniętym i nie będziesz musiał ganiać za rozmówcą, to ja chyba wybrałbym opcję nagrywania bezpośrednio na komputer. Zainwestuj w przyzwoity mikrofon, który będziesz mógł postawić na stole, albo, jak pisał Komor, przypiąć rozmówcy do ubrania. Przyda się wtedy dłuższy kabel do mikrofonu.
No i, jak pisał sigmiarz, musisz sobie zapewnić odpowiednie warunki nagrania. Często mam okazję obserwować ludzi, którzy męczą się ze zwykłym spisaniem wywiadu z dyktafonu, a co dopiero by było, jeśli miałby z tego powstać podcast. Wszystko przez złą akustykę pomieszczenia.
Co do GarageBand, to też go polecam. Do wszystkiego użyjesz jednego programu. Jakiś czas temu zgrywałem za jego pomocą kasetę magnetofonową i wyszło nieźle, mimo że w sprawach audio nie jestem ekspertem (delikatnie mówiąc :grin: ).

dragossani 
Entuzjasta

Nie polecam nagrywania bezpośrednio do komputera bo jakość przedwzmacniaczy mikrofonowych na kartach zwykle woła o pomstę do nieba. Można użyć interfejsu audio z porządnym przedwzmacniaczem mikrofonowym ale moim zdaniem to niepotrzebna kombinacja (no i koszty - jak się doda koszt intefejsu i mikrofonu). Taki Zoom H1 jak polecałem daje porządną jakość, a jest mały i sprawdza się w pomieszczeniach i w terenie. Fajnie sprawdza się też jako zewnętrzny mikrofon przy filmowaniu lustrzanką (można go zamontować na stopce od lampy).

kozidron
[Usunięty]

jeżeli mój budżet zamykałby się w 500 ziko rozpatrzyłbym opcję zapodaną przez dragossani, jeżeli miałbym większy budżet szarpnąłbym się na olka, słyszałem że koledzy maja kłopoty z h1, mianowicie urzadzenia działajace w tle powodują zakłócenia podczas jego pracy.

AM 
Maniak

Wysłany: Pią 19 Sie, 2011   

No wiec na chwile obecna kupilem do mojego zestawu shure SM7b. Apogee Duet ma wystarczajace przedwzmacniacze do tego mikrofonu ( zreszta do tego interface'u byl mi polecany ).

Opcja nagrywania na jakiegos zooma odpada ze wzgledu na brak sensownej mozliwosci uzycia dwoch mikrofonow. Ani nie jestem doswiadczonym dziennikarzem, zeby podczas wywiadu uniknac "machaniem ode mnie do rozmowcy" mikrofonem ani takim zdolnym realizatorem, zeby synchronizowac dwa nagrania.

Chociaz glupim pomyslem nie jest postawic tez na stole takiego zooma. Jakby cos poszlo nie tak.

dragossani 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 19 Sie, 2011   

Jeśli chodzi opisaną przez Ciebie kierunkowość to możesz rozważyć Zooma H2, który ma charakterystykę podwójną nerkową. Po ustawieniu na stole skutecznie zbierze sygnał z obu stron.

Apogee Duet z dwoma Shure SM7b to oczywiście też dobre rozwiązanie. Jedynie mniej mobilne.

Odpowiedz do tematu