Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 20 Lut, 2008
Wybór przed FF
Autor Wiadomość
Wojciech
Nowy

Wysłany: Sro 12 Gru, 2007   Wybór przed FF

Witam.

Dyskusje na forum czytam od dawna, dzisiaj zarejestrowałem się z chęci oraz przymuszony dokonaniem wyboru przed, którym stanąłem.
Jestem amatorem fotografii, miłośnikiem aparatów fotograficznych.
Fotografuje głównie używając lustrzanek analogowych canona i nikona (mam dwie lustrzanki analogowe), mam również cyfrową „małpkę” canon ixus 50.
W niedalekiej przyszłości na pewno w amatorskich lustrzankach cyfrowych, matryca FF będzie powszechnie stosowana.
Zamierzam na okres przejściowy kupić sobie lustrzankę cyfrową tanią i dobrą.
Mój wybór to:

Nikon d40x;
Canon 400d;

Niezamierzam nic donich dokupować za wyjątkiem battery pack.
Teorie fotografii znam, o obiektywach dość dużo wiem.
Zależy mi, aby Szanowni Koledzy wypowiedzieli się, który aparat ma więcej zalet i który aparat będzie lepszy.
Mam grubo ponad czterdzieści lat, a decyzja zakupu przychodzi mi trudno, popełniłem błąd, który polegał na czytaniu wszystkich dostępnych testów i to wpłynęło na mój brak wyboru.
A, nie chcę mieć dwóch lustrzanek cyfrowych!
Dziękuje za zrozumienie i radę.

Reklama

jarek1961
Uczestnik

Wysłany: Sro 12 Gru, 2007   

Nikon D 40 x

rafid78 
Bywalec

A ja nie doradze Ci ,ktory jest lepszy i ktory kupic, poniewaz kazdy uzytkownik ma inne preferencje.Jeden stawia na ergenomie,drugi i trzeci na cos innego.Moglbys dodac jeszcze jakie masz szkielka do tych analogow,co fotografujesz itp,moze to pomoc przy doradzaniu.pozdrawiam

Arek 
Redaktor

Jeśli chcesz kompletować optykę przyszłościowo pod FF, to zdecydowanie lepszym wyborem będzie Canon. Nie masz w nim żadnych ograniczeń co do szkieł. W Nikonie D40x masz tylko AF-Sy, z których dużo zaprojektowano pod DX.

Wojciech
Nowy

Dla mnie najważniejsza jest jakość obrazu w JPG.
Użytkownicy nikonów i canonów cyfrowych wiedząwięcej niż ja, człowiek starej technologii.
Nadal mocno przywiązany jestem do odbitek na papierze.
Zdjęcia w albumie lub nawet w pudełku przetrwają bardzo długo i techniczne rewolucje im nie zagrażają.

P_M_ 
Maniak

Wojciech napisał/a:
Dla mnie najważniejsza jest jakość obrazu w JPG.
Użytkownicy nikonów i canonów cyfrowych wiedząwięcej niż ja, człowiek starej technologii.
Nadal mocno przywiązany jestem do odbitek na papierze.
Zdjęcia w albumie lub nawet w pudełku przetrwają bardzo długo i techniczne rewolucje im nie zagrażają.

Nie przesadzaj. Az taki stary nie jestes. Do tych aparatow mozna skompletowac calkiem symatyczna szklarnie, ktora obsluzy takze FF. Nikos d40x ma jednak te wade, ze nie ma do niego zbyt duzego wyboru szkiel stalogniskowych z silnikiem. Jesli to ci nie przeszkadza, to bedzie moim zdaniem lepszy wybor. Z canona wolalbym raczej 30d. 400d to gniot.
Po drugie - jako stary wyjadacz powinienes wiedziec, ze kwestie obrazow sa bardzo subiektywne i to tobie ma sie podobac wyjsciowy plik, a nie nam. Aczkolwiek tylko ze wzgledu na wiek koledzy cie nie zrugali za niechec do plikow RAW, ktore sa cyfrowym odpowiednikiem negatywu i to od ciebie zalezy, jak go wywolasz. Nie jest to bardzo trudne. Wymaga jednak komputera z dobrym monitorem (poprawnie skalibrowanym do tego). Jpegi z tych aparatow sa znosne. Aczkolwiek slaboscia cyfrowek jest ustawianie balansu bieli i ambitniejszej fotografii komputer jest jednak niezbedny, zeby moc to skorygowac.

PS. Przylaczam sie do pytania - co juz posiadasz w swoim arsenale. Niektore obiektywy moga byc uzywane z cyfrakami.

Arek 
Redaktor

Ciekaw jestem w jakim sensie, w porównaniu do D40x, 400D to gniot? Oba są takimi samymi małymi, plastikowymi i słabo leżącymi w ręku wydmuszkami.

007areka
[Usunięty]

...no wiesz Arek... :D to przeciez pozadne aparaty...no moze nie d40x, ale 350/400 sa ok. :!: :lol:

Monastor 
Optyczny

P_M_ <- zdecydowanie gniot, ma denną jakość obrazu w JPG, wszyscy to wiedzą.

A tak poważnie, jakość uzyskasz na pewno nie gorszą niż z 30D, a zaoszczędzisz na lepsze szkło. Mam 400D od dłuższego czasu i gwarantuję, że obudowa trzyma się bardzo dobrze. Takie gadanie to wyłącznie wymysły onanistów sprzętowych, albo opinie ludzi pracujących w EKSTREMALNYCH warunkach.
Żeby aparat był dobry, nie musi być wielki i fajny.

No chyba, że potrzebujesz szybkości i ISO 3200... albo jak znajdziesz 30D w cenie bardzo podobnej do 400-tki, wtedy też zdecydowanie brałbym jego.

007areka
[Usunięty]

... :D

P_M_ 
Maniak

400D i d40x to sa wydmuszki - nie przecze. Ale d40x jestem w stanie wzglednie wygodnie utrzymac w reku, a 400d ni chu.a! Canon pozalowal nawet paru gram plastiku na grip.
Nigdy tez nie twierdzilem, ze fotki z canona 400d sa zle. Musze jeszcze raz napisac, ze z wielkim bolem musialem zmienic system, bo na 30D nie bylo mnie stac. Straty z odsprzedazy paru dupereli byly jednak mniejsze niz roznica w cenie miedzy d70s, a 30d. Sprzet potrzebuje duzy dla wygody.
Nie jestem ani onanista sprzetowym, ani fanboyem - panowie wierni kanonierzy. :twisted:

Wojciech
Nowy

Jutro będę pytał o RAW-y.
Muszę zolnić miejsce przy komputerze niestety mam w domu dwie kobiety.
Za dotychczasowe rady dziękuje , co do moich obietywów to obiektywy kitowe plus 70-300 x 2 nikon i canon.

Monastor 
Optyczny

P_M_ napisał/a:
Nie jestem ani onanista sprzetowym, ani fanboyem - panowie wierni kanonierzy. :twisted:

Nic takiego nie sugerowałem, zwłaszcza że robiliśmy porównanie wewnątrzsystemowe :P

Mam to szczęście, że moje palce są dość chude.

Jak się miała strata przy sprzedaży dupereli do zakupu gripa? :twisted:

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Jeśli kolega jak napisał nic nie chce do nich dokupować to IMO trudny wybór, jeśli chodzi o body zdecydowanie skłaniałem się ku 400D natomiast obiektyw kitowy lepszy jest w Nikonie. Chyba że Canon występuje już z tym nowym kitem. Lub, że obiektyw może być niekitowy wówczas zdecydowanie brałbym Canona. To body w porównaniu do D40x daje dużo więcej możliwości - tak mi się wydaje.

P_M_ 
Maniak

Monastor napisał/a:
P_M_ napisał/a:

Nic takiego nie sugerowałem, zwłaszcza że robiliśmy porównanie wewnątrzsystemowe :P

Mam to szczęście, że moje palce są dość chude.

Jak się miała strata przy sprzedaży dupereli do zakupu gripa? :twisted:

Szczesciarz.
Dupereli nie bylo duzo. Lampa i tele. Zoom standardowy siedzi z analogiem. Sam dorwalem je na wyprzedazy za bezcen, a ze bylem mocno zirytowany, to i decyzja szybko zapadla. Klient nie byl zly :)
Dodatkowy grip na baterie nie wchodzi w gre, bo miejsca przy obiektywie i tak malo. Mam naprawde wielkie lapska :( i z d70s jestem bardzo zadowolony. Ja glownie uzywam teleobiektywu.
Lubilem system EOS, ale to juz historia i pewnie sie nie odwroci. Zbyt mocno przyzwyczailem sie do wygody uzytkowania i ergonomii nikona.

Co do glownego watku. Narazie FF wychodzi taniej od canona (mysle o samym body 5D), ale nie wiedomo, kiedy kolega bedzie zmienial APS-C/DX na FF. W miedzyczasie wiele spraw ulegnie zmianie i FF bedzie tanszy. Sklonilbym sie raczej ku szklom i zastanowil, ktory producent oferuje ciekawsze dla moich zainteresowan. Nie pomijalbym takze sigmy i innych. Oni taksze maja pare fajnych obiektywow (sni mi sie sigma 12-24 na FF).

Odpowiedz do tematu