Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 D90 - kit 18-105 czas na modernizację przydała by się porada
Mam D90 z kitem 17-105 VR , nissin DI622, Pstrykam bez problemów już dwa lata , ale wiem też ze te dwa lata pozwoliły mi na określenie moich potrzeb i możliwości . Moje fotki to tylko i wyłącznie Kocie wystawy , światło jest kiepskie , muszę się przemieszczać , koty się kręcą a trzeba uchwycić szczegóły. zdjęcia robię na iso 1000-1600 w jpg i tu wiadomo pierwszy problem szumy , obiektyw jasny nie jest a zoom muszę mić więc problem kolejny , do tego mam wrażenie ze lampa jest chyba za słaba / wysokie hale szerokie brak , mozliwosci odbicia / . Teraz pytanie, mam przeznaczone fundusze około 5tys na modernizację zestawu .Co wybrać
1. D7000/D300s 17-105 VR nissin Di 622
2 D90 24-120 /f4/ VR nissin DI 622
a moze pomoże sama wymiana lampy na SB900
i pytanie pomocnicze myślałem o Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8G ED N ale to obiektyw bez stabilizacji , nie mogę używać statywu zatem jak sprawdziłby się w D90 przy moim foceniu z ręki ? Moze dałoby się uniknąć lampy ? Prosze o radę
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 03 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz
jeśli chcesz focić bez lampy, to koniecznie stałki. Np. takie jw.
[quote]
Bardzo bym chciał ale kocie wystawy to pewne utrudnienia , bez zoomu ani rusz , statyw odpada . nie mam mowy na ekspozycje, ustawienie , zmiany obiektywów , jest scisk , klatki , nie zawsze można podejść do kota . Pewnie żebym chciał . lampa strasznie utrudnia , płoszy zwierzaka itd ....
To, że 24-70 nie ma stabilizacji to akurat żaden problem, bo przy czasach gdzie stabilizacja byłaby potrzebna, koty i tak się poruszą.. Zresztą to dalej tylko f2.8. Możesz się na stałki obrażać, ale żaden zoom nie da Ci tego światła.
Może faktycznie drugie body i wtedy na jedno zapinasz 50/1.8 a na drugie 85/1.8. Choć chyba bardziej przydałoby się coś szerszego - 35/1.8.
Ja się nie obrażam na obiektywy, ja szukam , pytam o możliwy kompromis . Tyle ze warunki są bardzo specyficzne . Tłok jak na każdej innej wystawie , i odległości . Trudno to może sobie wyobrazić dla kogoś kto nie był na takich imprezach , dlatego dwa body odpada .
W ciągu 4-5 godz ocen kotów średnio jest ich 300-400 muszę się sprężać. Pomyślałem , ze skoro nie mogę robić bez lampy to może cos co pozwoli zejść z ISO , jakis jasny obiektyw i lepsza lampa . A czy mógłbyś oczywiście na tzw oko okreslic bezpieczne czasy dla tego obiektywu bez stabilizacji i czy wiesz moze jakby współpracował z moim D90
przede wszystkim zacznij robic zdjecia w formacie NEF a nie JPG. na koncertach widuje sporo ludzi z 2 korpusami, stoja nieraz w ciasnym tlumie pod scena i nie narzekaja. zazwyczaj na jednym maja szeroki kat lub jakies krotsze szklo a na drugim 70-200 f/2.8 i daja rade robic bez lampy. przyznam sie bez bicia, ze nie wiem jak oswietlenie koncertowe ma sie do intensywnosci oswietlenia w hali. bywalam na wystawach kocich ale nie robilam zdjec a na oko mi ciezko okreslic i porownac
Dzięki za podzielenie się opinią ale jak wiesz kocie wystawy to nie stanie w jednym miejscu to "ring" o długości 20-30 mb kilka stolików do każdego trzeba przynajmniej starać się dotrzeć . A zatem zoom , zaciekawił mnie ten 70-200 f/2,8 co to za cudo ? i jak bardzo drogi ? oraz jakie doświadczenia współpracy z D90
spinoo, na optycznych masz specyfikacje szkiel, na portalach typu skapiec.pl czy ceneo.pl szybko mozesz porownac ceny. systemowe 70-200 ze stabilizacja obrazu to szkla profesjonalne, wiec drogie, nawet bardzo drogie. sa jednak propozycje producentow niezaleznych, sa systemowe starocie nadal dostepne nowe, sa uzywki. poszukaj, nie czekaj na gotowe
spinoo, jeśli robisz te zdjęcia jakoś na poważniej, to pomysł z dwoma puszkami nie jest zły, mając 5000 zł do wydania. To da się opanować takimi fajnymi szelkami (np. takie lub takie).
Jedyne inne wyjście to zoom 17-55 lub 24-70 ze światłem f/2.8, ale jak już napisane, to nadal jest f/2.8. Silniejsza lampa też może pomóc, ale nie zmieni zasadniczo sytuacji oświetleniowej, jeśli nadal musi być założona na aparat i nie może mieć na sobie zbyt wielkiego dyfuzora.
Jak trochę dołożysz to otrzymasz mniej więcej to co chciałbyś mieć, choć my uważamy że to nienajlepsze wyjście - Nikkor 17-55/2.8 i lampa SB-900.
To jasny zoom, ogniskowe (chyba) w takim zakresie w jakim powinny Ci być potrzebne i mocniejsza lampa.
A z doświadczenia powiem Ci, że dwa body na szelkach to bardzo wygodne rozwiązanie, także w tłumie, do tego jakość stałek na pewno lepsza niż z zoomów.
ps. Na jakich ogniskowych najczęściej robisz zdjęcia ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11