Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do 1000 złotych dla amatora
Autor Wiadomość
fannirvany 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Mar, 2012   Lustrzanka do 1000 złotych dla amatora

Witam. To mój pierwszy post i mam nadzieje ze nie ostatni. Mam 15 lat i chciałbym rozpocząć moją przygodę z lustrzanką. Od razu odrzucam wszystkie wasze domysły że jak wszyscy moi znajomi mają to ja też musze. Do tej pory bawiłem się tylko analogami typu Zenit lub Minolta, a na wakacje brałem dziadowskiego kompakta który na szczęście sie zepsuł. Ok, przechodze do sedna. Chciałbym kupić lustrzankę cyfrkwą a budżet to 1000 złotych. Oczywiście body, na razie będzie przejściówka M42 i nauka. Za rok jeżeli będzie mnie to interesowało to kupie jakiś już lepszą puszkę. Chciałbym też żeby filmy były dobrej jakości ale oczywiście jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

PS.: Pewnie taki tema już był ale ja oczywiście jestem ślepy.

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Wto 27 Mar, 2012   

fannirvany, w tej cenie to tylko coś pokroju 1000D/D3000 - bez funkcji filmowania. Ze wskazaniem na pierwszy model, m. in. dlatego, że dużo lepiej pracuje ze szkłami m42. Plus ma LV.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 28 Mar, 2012   

fannirvany, Poszukaj używanego pentaxa K10

fannirvany 
Nowy

A co sądzicie o Canonie 400d używanym?

lotofag 
Optyczny

fannirvany napisał/a:
A co sądzicie o Canonie 400d używanym?

http://www.optyczne.pl/36...n_EOS_400D.html

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Czw 29 Mar, 2012   

Jest dużo innych ciekawszych aparatów - tj. 20D, 30D. Wskazałem 1000D ze względu na nowszą matrycę. Wszystko zależy od priorytetów.

kozidron
[Usunięty]

Jeżeli miałbym się bawić w m42 to wolałbym pentaxa od canona, tu k10 to trafny wybór.

fannirvany 
Nowy

Piorytety to:

- żeby był w miarę lekki i komfortowy, to ma być do nauki a nie do profesjonalnych zdjęć
- miał duży wyświetlacz bo pewnie zdjęcie wyjdzie za trzecim razem więc lepiej sobie popatrzeć na wyświetlacz.
- żeby współpracował z m24 ale w przyszłości zamierzam kupić jakiś obiektyw za parę stówek.

ogólnie proszę was abyście się wczuli w takiego chłopca który jeszcze nie miał lustrzanki cyfrowej w rękach a chciałby coś do 1000 zł, używanego bodego. dziękuje :)

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 30 Mar, 2012   

fannirvany napisał/a:
- żeby był w miarę lekki i komfortowy, to ma być do nauki a nie do profesjonalnych zdjęć

albo lekki albo komfortowy te dwa podane przez ciebie parametry czesto się wykluczają, no chyba że jesteś calineczką i masz małe rączki :razz:

fannirvany napisał/a:
- miał duży wyświetlacz bo pewnie zdjęcie wyjdzie za trzecim razem więc lepiej sobie popatrzeć na wyświetlacz.

to lepiej, żeby miał duży wizjer :wink:

fannirvany napisał/a:
- żeby współpracował z m24 ale w przyszłości zamierzam kupić jakiś obiektyw za parę stówek.

to najlepiej pentax

fannirvany napisał/a:
ogólnie proszę was abyście się wczuli w takiego chłopca który jeszcze nie miał lustrzanki cyfrowej w rękach a chciałby coś do 1000 zł, używanego bodego. dziękuje :)

pentax K10 :smile:

fannirvany 
Nowy

Wysłany: Sob 31 Mar, 2012   

Pentaxa K10 znalazłem na allegro tylko takiego: http://allegro.pl/samsung...2227407405.html

Budżet mi się zwiększył do 200 złotych i pomyślałem o innych pentaxach jak Pentax K200D albo K-x. Na allegro akurat taki za 1200 zł - http://allegro.pl/pentax-...2241307143.html z kitem.

Jak już mówiłem chciałbym także kręcić filmy w dobrej jakości a o K-x są bardzo dobre opinie. 5 kl/s robi wrażenie...

lotofag 
Optyczny

fannirvany napisał/a:
Pentaxa K10 znalazłem na allegro tylko takiego: http://allegro.pl/samsung...2227407405.html

Zajrzyj np. tu: http://pentax.org.pl/adverts.php Może coś się znajdzie.
fannirvany napisał/a:

Budżet mi się zwiększył do 200 złotych i pomyślałem o innych pentaxach jak Pentax K200D

Ostatni solidnie zbudowany entry-level Pentaksa, zanim nie zgapił od konkurencji że można wypuszczać kompletne plasticzaki ;) Matryca ta sama co w K10D, ergonomicznie oczywiście półka niżej.
fannirvany napisał/a:

albo K-x. Na allegro akurat taki za 1200 zł - http://allegro.pl/pentax-...2241307143.html z kitem.

Pamiętaj o braku wskazania (podświetlenia) punktów AF, oczywiście dla niektórych to nie musi być wada.
fannirvany napisał/a:

Jak już mówiłem chciałbym także kręcić filmy w dobrej jakości a o K-x są bardzo dobre opinie.

A masz jakiekolwiek pojęcie o filmowaniu lustrzanką, abstrahując zupełnie od tego jak w rzeczywistości sprawdzająsię w tym Pentaksy a jak puszki innych firm, na co zwrócić uwagę, itp? To ma niewiele wspólnego z naciśnięciem spustu i "samo się robi" ;)
fannirvany napisał/a:

5 kl/s robi wrażenie...

No, niesamowite :mrgreen: :lol: Masz zamiar do czegoś wykorzystywać serię, czy po prostu fajnie bo są jakieś cyferki i wydaje Ci się to dużo? ;)

fannirvany 
Nowy

lotofag napisał/a:
Zajrzyj np. tu: http://pentax.org.pl/adverts.php Może coś się znajdzie.

Niestety, nic nie znalazłem, a szkoda.
lotofag napisał/a:
Ostatni solidnie zbudowany entry-level Pentaksa, zanim nie zgapił od konkurencji że można wypuszczać kompletne plasticzaki Matryca ta sama co w K10D, ergonomicznie oczywiście półka niżej.

A K-x to także plasticzak?
lotofag napisał/a:
Pamiętaj o braku wskazania (podświetlenia) punktów AF, oczywiście dla niektórych to nie musi być wada.

A dla początkującego to będzie wada?
lotofag napisał/a:
A masz jakiekolwiek pojęcie o filmowaniu lustrzanką, abstrahując zupełnie od tego jak w rzeczywistości sprawdzająsię w tym Pentaksy a jak puszki innych firm, na co zwrócić uwagę, itp? To ma niewiele wspólnego z naciśnięciem spustu i "samo się robi"

Nie mam zielonego pojęcia ale problem w tym że reszta aparatów w tej cenie nie ma takiej funkcji. A nie mam w tej chwili żadnego aparatu cyfrowego niestety. Jak na złość się zepsuły: kompakt i bridge camera czy jak to się tam zwie.
lotofag napisał/a:
No, niesamowite Masz zamiar do czegoś wykorzystywać serię, czy po prostu fajnie bo są jakieś cyferki i wydaje Ci się to dużo?

I tu masz racje, zwracam uwagę na liczbę ponieważ jest ona 1,5 razy większa niż Canony i Nikony z tej samej półki cenowej. Nie wiem do czego będę wykorzystywać serię.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

fannirvany napisał/a:
A K-x to także plasticzak?
Tak.
fannirvany napisał/a:
A dla początkującego to będzie wada?
Wadą nie jest to dla osoby, która ustawi sobie tylko punkt centralny i nigdy nie będzie zmieniać (prosto pamiętać który) ewentualnie jedzie na pełnym automacie.
fannirvany napisał/a:
Nie mam zielonego pojęcia
Filmowanie lustrzankami to przede wszystkim mała głębia ostrości, czyli potrzebą ciągłego ostrzenia. A AF w tym się słabo sprawdza.
fannirvany napisał/a:
zwracam uwagę na liczbę ponieważ jest ona 1,5 razy większa niż Canony i Nikony z tej samej półki cenowej.
A Sony ma 10fps :D

fannirvany 
Nowy

Czyli pozostaje już K10 i K-X, jakieś argumenty?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Toż to zupełnie inne aparaty. Ergonomicznie.
Ja wolałbym K10. No chyba, że Cię ciągnie do wysokich numerków ISO - wtedy K-x

Odpowiedz do tematu