Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 10 Wrz, 2011
Canon 550d w zestawie - kilka wad
Autor Wiadomość
SniFF 
Nowy

Wysłany: Sob 10 Wrz, 2011   Canon 550d w zestawie - kilka wad

Witam.
W związku z tym że sporo jeżdżę po świecie postanowiłem zainwestować w coś co w odpowiedni sposób uwieczni miejsca w których jestem. Obecnie mam Sony Cyber-shot DSC-TX7R
Jednak nie jest to najlepszy sprzęt. Chciałbym lepszej jakości przy okazji mógłbym nauczyć się czegoś więcej na temat fotografii i nie mam z tym problemów.
Zastanawia mnie zakup modelu Canon 550d dokładnie chodzi o taki zestaw http://www.euro.com.pl/lu...-55-mm-is.bhtml jednak po przeczytaniu testy martwi mnie fakt braku stabilizacji obrazu oraz odgłos autofokusa na ścieżce dźwiękowej filmów.
Z tego co udało mi się przeczytać w systemach canon stabilizacja obrazu występuje w zależności od obiektywu w związku z tym pytanie czy ten obiektyw który jest w zestawie posiada taką funkcjonalność i jak to sprawdzić.
Wiem że ten obiektyw jest bardzo fajny na początek jednak pytanie jaki jeszcze obiektyw może się przydać podczas dziennych i nocnych zdjęć oraz zdjęć grupowych czy zdjęć oddali np zdjęcie starówki.

Z góry dziękuje za informacje - tego typu pytań zapewne macie sporo ale świetnie że jest miejsce gdzie można uzyskać pomoc.

Ah bym zapomniał - zastanawiam się nad tym modelem - http://www.euro.com.pl/lu...-slt-a35l.bhtml oraz
http://www.euro.com.pl/lu...5-mm-vr-1.bhtml

Wydaje mi się że 550d jest najlepszy natomiast proszę o potwierdzenie.

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Sob 10 Wrz, 2011   

SniFF, tak, posiada stabilizację - świadczy o tym oznaczenie IS.

Jaki obiektyw się może przydać, to naprawdę szeroki temat. Zacznij od robienia tym z zestawu, a zobaczysz czego Ci brakuje.

D90 jest lepszym aparatem. Od Sony trzymaj się lepiej z daleka, bo możesz się zniechęcić ;)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

SniFF napisał/a:
jednak po przeczytaniu testy martwi mnie fakt braku stabilizacji obrazu o
jest w obektywie

SniFF napisał/a:
oraz odgłos autofokusa na ścieżce dźwiękowej filmów
to przełącz na manual :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

SniFF napisał/a:
Obecnie mam Jednak nie jest to najlepszy sprzęt.
:?:
SniFF napisał/a:
jednak po przeczytaniu testy martwi mnie fakt braku stabilizacji obrazu
A dlaczego Cię martwi skoro:
SniFF napisał/a:
czy ten obiektyw który jest w zestawie posiada taką funkcjonalność i jak to sprawdzić.
SniFF napisał/a:
w systemach canon stabilizacja obrazu występuje w zależności od obiektywu
Tak - ma. I obiektywy Canona ze stabilizacją mają w oznaczaniu IS. Jak sobie kupisz obiektyw Sigmy - wtedy będzie OS. A jak Tamrona - szukaj VC.
SniFF napisał/a:
jaki jeszcze obiektyw może się przydać podczas dziennych i nocnych zdjęć oraz zdjęć grupowych czy zdjęć oddali np zdjęcie starówki.
Do nocnych to nie obiektyw, ale statyw by się przydał. A co do oddali to musiałbyś określić jak daleko ta dal jest... Choć myślę, że jakieś szkło typu 70-300 będzie w sam raz.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

SniFF napisał/a:
jaki jeszcze obiektyw może się przydać podczas dziennych i nocnych zdjęć
przy nocnych to najbardziej przydaje sie statyw :) no chyba ze będziesz sięgał po wyższe ISO ale to nie jest dobry sposób na nocne zdjęcia.

[ Dodano: Sob 10 Wrz, 2011 14:55 ]
hijax_pl napisał/a:
SniFF napisał/a:
Obecnie mam Jednak nie jest to najlepszy sprzęt.
:?:
Sony Cyber-shot DSC-TX7R

jaad75 
Klub Pierdzieli

SniFF napisał/a:
Wydaje mi się że 550d jest najlepszy natomiast proszę o potwierdzenie.
Zdecydowanie najlepszy z tych trzech jest D90, no chyba, że Twoim priorytetem jest filmowanie.

SniFF 
Nowy

Filmowanie nie jest priorytetem jednak miło jeśli mógłbym nagrać film :)
Dzięki za tak szybkie odpowiedzi muszę zainteresować się w takim razie zestawem
http://www.euro.com.pl/lu...5-mm-vr-1.bhtml
Jak rozumiem po oznaczeniu jest to obiektyw firmy Tamron?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

SniFF napisał/a:
Filmowanie nie jest priorytetem jednak miło jeśli mógłbym nagrać film
D90 też nagrywa filmy. Ale nie tak dobrze jak 550D.
SniFF napisał/a:
Jak rozumiem po oznaczeniu jest to obiektyw firmy Tamron?
Nie - Nikkor, ale też ma stabilizację (VR)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

nie.. Tamron to osobna firma

SniFF 
Nowy

Ok jak rozumiem nie licząc nagrywania filmów d90 jest znacznie lepszym sprzętem i mając do wyboru 550d i d90 nikon wygrywa.

mozer 
bo Pentax

SniFF, jedyną przewagą 550D jest wyższa rozdzielczość zdjęć.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

SniFF napisał/a:
Ok jak rozumiem nie licząc nagrywania filmów d90 jest znacznie lepszym sprzętem i mając do wyboru 550d i d90 nikon wygrywa.
będzie lepszym jeśli będziesz chciał wykorzystać jego możliwości ;) ale ogólnie rzecz ujmując , tak, jest lepszy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

mozer napisał/a:
SniFF, jedyną przewagą 550D jest wyższa rozdzielczość zdjęć.
Tyle, że okupiona wyższymi szumami i niższym zakresem dynamicznym, więc nie ma co tej przewagi podnosić, bo de facto jest pośrednią przyczyną ogólnie gorszego obrazowania...

mozer 
bo Pentax

jaad75, ale warto o tym wiedzieć, bo 12 Mpix to na dzisiejsze standardy dość mało.

SniFF 
Nowy

Ok. Wyższa rozdzielczość zdjęć jest ok ale myślę że nie będę tych zdjęć drukował więc akurat w tym przypadku może mi się to nie przydać dlatego jedyna przewaga canona faktycznie nie jest dla mnie istotna.
Kufel najpierw myślałem o cyfrówce która zrobi większość za mnie jednak stwierdziłem że warto nauczyć się czegoś nowego - już teraz w ciągu dwóch dni dowiedziałem się o podstawowych sprawach myślę że wiedzę będę pogłębiał i będzie ok:)
Wielkie dzięki za rady. Jeszcze jedno pytanie - jaką kartę pamięci polecacie oraz statyw i torbę tak z praktyki jednak nie zbyt droga?
W d90 martwi mnie brak uszczelnień - plaża piasek czy deszcz... tego mam sporo w roku.
Nie do końca rozumiem stwierdzenie - brak stabilizacji matrycy.

Odpowiedz do tematu