Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 10 Wrz, 2011 Canon 550d w zestawie - kilka wad
Witam.
W związku z tym że sporo jeżdżę po świecie postanowiłem zainwestować w coś co w odpowiedni sposób uwieczni miejsca w których jestem. Obecnie mam Sony Cyber-shot DSC-TX7R
Jednak nie jest to najlepszy sprzęt. Chciałbym lepszej jakości przy okazji mógłbym nauczyć się czegoś więcej na temat fotografii i nie mam z tym problemów.
Zastanawia mnie zakup modelu Canon 550d dokładnie chodzi o taki zestaw http://www.euro.com.pl/lu...-55-mm-is.bhtml jednak po przeczytaniu testy martwi mnie fakt braku stabilizacji obrazu oraz odgłos autofokusa na ścieżce dźwiękowej filmów.
Z tego co udało mi się przeczytać w systemach canon stabilizacja obrazu występuje w zależności od obiektywu w związku z tym pytanie czy ten obiektyw który jest w zestawie posiada taką funkcjonalność i jak to sprawdzić.
Wiem że ten obiektyw jest bardzo fajny na początek jednak pytanie jaki jeszcze obiektyw może się przydać podczas dziennych i nocnych zdjęć oraz zdjęć grupowych czy zdjęć oddali np zdjęcie starówki.
Z góry dziękuje za informacje - tego typu pytań zapewne macie sporo ale świetnie że jest miejsce gdzie można uzyskać pomoc.
jednak po przeczytaniu testy martwi mnie fakt braku stabilizacji obrazu
A dlaczego Cię martwi skoro:
SniFF napisał/a:
czy ten obiektyw który jest w zestawie posiada taką funkcjonalność i jak to sprawdzić.
SniFF napisał/a:
w systemach canon stabilizacja obrazu występuje w zależności od obiektywu
Tak - ma. I obiektywy Canona ze stabilizacją mają w oznaczaniu IS. Jak sobie kupisz obiektyw Sigmy - wtedy będzie OS. A jak Tamrona - szukaj VC.
SniFF napisał/a:
jaki jeszcze obiektyw może się przydać podczas dziennych i nocnych zdjęć oraz zdjęć grupowych czy zdjęć oddali np zdjęcie starówki.
Do nocnych to nie obiektyw, ale statyw by się przydał. A co do oddali to musiałbyś określić jak daleko ta dal jest... Choć myślę, że jakieś szkło typu 70-300 będzie w sam raz.
Filmowanie nie jest priorytetem jednak miło jeśli mógłbym nagrać film
Dzięki za tak szybkie odpowiedzi muszę zainteresować się w takim razie zestawem
http://www.euro.com.pl/lu...5-mm-vr-1.bhtml
Jak rozumiem po oznaczeniu jest to obiektyw firmy Tamron?
SniFF, jedyną przewagą 550D jest wyższa rozdzielczość zdjęć.
Tyle, że okupiona wyższymi szumami i niższym zakresem dynamicznym, więc nie ma co tej przewagi podnosić, bo de facto jest pośrednią przyczyną ogólnie gorszego obrazowania...
Ok. Wyższa rozdzielczość zdjęć jest ok ale myślę że nie będę tych zdjęć drukował więc akurat w tym przypadku może mi się to nie przydać dlatego jedyna przewaga canona faktycznie nie jest dla mnie istotna.
Kufel najpierw myślałem o cyfrówce która zrobi większość za mnie jednak stwierdziłem że warto nauczyć się czegoś nowego - już teraz w ciągu dwóch dni dowiedziałem się o podstawowych sprawach myślę że wiedzę będę pogłębiał i będzie ok:)
Wielkie dzięki za rady. Jeszcze jedno pytanie - jaką kartę pamięci polecacie oraz statyw i torbę tak z praktyki jednak nie zbyt droga?
W d90 martwi mnie brak uszczelnień - plaża piasek czy deszcz... tego mam sporo w roku.
Nie do końca rozumiem stwierdzenie - brak stabilizacji matrycy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11