Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Problem jest tego rodzaju: Z lampą foty w domu przy słabym dziennym oświetleniu w pożądku tzn kolory dośc rzeczywiste, ale bez lampy wszytko wpada w brązy a już napewno zielony , ustawiałem różne opcje i mierzyłem blaans bieli na białej ścianie, jednak kolory wciąż są zakłamane zbyt jaskrawe wpadające w brąz, czy ktoś może wie jak ustawić aparat na funkji P żeby zrobić dośc wierne zdjęcie w domu bez lampy, obiektyw VR 70-300 lub 18-55
wielkie dzięki za wszelkie sugestie, z racji tego ,że jestem początkującym.
A czy ustawiasz balance na tym co jest biale czy na tym co teoretycznie powinno byc biale? bo to jest roznica.
Jezeli sciana w rzeczywistosci ma kolor bialy ale z powodu slabego swiatla albo z innego powodu nie wyglada na biala to dajesz zle informacje do software i cale pasmo masz zaklamane.
Lepiej wez kartke papieru i ustaw ja w miejscu gdzie da ci najbardziej rzeczywisty bialy kolor.
Zrob pare takich prob w roznych miejscach pokoju. Wybierz najlepszy rezultat i zapamietaj w custom setup jako ustawienie do tego pomieszczenia.
myślałem ze zmierzenie balansu bieli ma być dokonane w pomieszczeniu w którym bedzie robione zdjecie własnie przy takim świetle jakie jest dostepne w danej chwili, mam celowo rozświetlić białą ściane? Chyba nie.
Nie do końca rozumiem
Wysłany: Sro 31 Paź, 2007 Problemy z balansem bieli
Strzelaj w RAW'ach i nie ma tematu.
Co do łapania właściwego balansu bieli najlepsza jest karta nie biała, a szara.
Dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest fota karty szarej. Ja mam taką gdzie są dwie szarości pole czarne i białe (pozwala to ustawić balans bieli, półtony, cienie i światła). Potem robisz normalnie zdjęcia. Przy obróbce z pierwszej foty wyciągasz balans bieli i jeżeli chcesz to jeszcze poziom cieni i świateł i kopiujesz ustawienia na pozostałe foty.
Tylko rób foty w RAW'ach.
Wysłany: Sob 03 Lis, 2007 Re: Problemy z balansem bieli
Mysza napisał/a:
Co do łapania właściwego balansu bieli najlepsza jest karta nie biała, a szara.
I tu pojawia się pytanie. Wiem, że za standardową szarość uznaje się obiekt o 18% zaczernieniu, itd. Ale jeżeli instrukcja aparatu podaje, żeby przy definiowaniu swojego własnego balansu bieli sfotografować białą kartkę, to jak w końcu należy zrobić? Czy instrukcja upraszcza sprawę, czy może jednak software w aparacie jest zoptymalizowany na zmierzenie balansu bieli z białej kartki, a nie szarej? Pytam konkretnie o mojego Canona 400D.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10